INSOMNIA: 4 lucruri BANALE și deseori ignorate care te împiedică să adormi

Dana Lascu |
Data publicării:
Insomnia
Insomnia

Insomnia este o tulburare de somn în care oamenii au probleme cu adormirea și menținerea stării de somn. Ea poate avea cauze medicale, dar este în același timp posibil ca de fapt ceea ce faci în viața de zi cu zi să fie de vină. Iată patru lucruri banale care te împiedică să adormi:

INSOMNIA: Lipsa somnului afectează grav sănătatea organismului. În primă fază, lipsa câtorva ore de somn te face să fii mai ușor de iritat și anxios. Pe termen lung, însă, lipsa de somn sau somnul neadecvat crește riscul obezității, al hipertensiunii arteriale, al bolilor de inimă, diabetului și chiar pe cel de deces prematur. Iată patru lucruri care nu te lasă să adormi: 

1. Vârsta

Cele mai multe cazuri de somn întrerupt sunt la adulții mai în vârstă, deși nu e o relație de cazualitate între vârstă și insomnie, spun experții de la Harvard Medical School.

Uneori adulții mai în vârstă se trezesc devreme dimineața, când simt că ar trebui să mai doarmă și apoi dorm la prânz mai mult decât ar trebui. 

Practic, ritmul vostru circadian, sau ciclul de somn-trezire, se poate schimba dramatic când sunteți mai în vârstă, ceea ce vă face să adormiți mai devreme. Deci, dacă ora de culcare este la 20.00, acesta este începutul nopții voastre biologice, atunci e normal să te trezești la 4 dimineața. Dar și să ți se facă somn  la prânz. Ideea ce că siesta nu trebuie să depășească o oră și ptrebuie să fie la egală distanță de ora de trezire și cea de mers la culcare dacă se poate. 

2. Stilul de viață și alimentația

Două dintre cauzele comune ale problemelor de somn și ale somnului întrerupt sunt stilul de viață și alimentația: Adică, vă va fi mai greu să adormiți și să dormiți bine dacă:

- Consumați alcool cu patru ore înainte de culcare. Un pahar seara vă poate ajuta să adormiți, dar, de asemenea, vă va întrerupe somnul mai târziu, în timpul nopții, și poate provoca și mai multe „excursii" la baie, pentru că alcoolul deshidratează. De asta e și bine să bei de două ori mai multă apă după un pahar de alcool. 

- Mânancați înainte de culcare. Culcatul cu un stomac plin poate stimula arsurile la stomac, și vă va fi mai greu să adormiți și să dormiți adânc.

- Consumați prea multă cofeină (cafea, ceaiuri sau sucuri) și mai ales după prânz. Cofeina blochează o substanță chimică a creierului numită adenozină, cea  care vă ajută să dormiți. Evitați după prânz băuturile sau alimentele care conțin cafeină.

3. Pot fi de vină medicamentele pe care-l luați

Unele medicamente pentru boli cronice pot provoca trezire în timpul nopții. Printre acestea se numără: 

- unele antidepresive,

- beta-blocante pentru tratarea tensiunii arteriale crescute (hipertensiunii),

- tratamente pentru răceală care conțin alcool,

- corticosteroizi pentru tratarea inflamației sau a astmului.

4. Insomnia e posibil simptome ppentru mai multe afecțiuni

Multe probleme de sănătate cronice pot deregla somnul. Printre cele mai frecvente care apar odată cu vârstă înaintată sunt:

- Anxietatea sau depresia. Îngrijorările sau starea depresivă pot face dificil să adormi și să dormi.

- Prostata mărită (hiperplazia prostatică benignă sau HBP). Nevoia frecventă de a goli vezica e cea care-i trezește din somn pe bărbații cu BPH pe parcursul nopții.

- Durerea cronică. Este greu să rămâi adormit când ceva te doare. Iar deprivarea de somn agravează durerea a doua zi.

- Neuropatia. Funicăturile, amorțeala sau durerea la nivelul mâinilor și a picioarelor pot determina trezire frecventă.

- Apnee de somn. Sforăitul tare și scurtele treziri în timpul nopții pot fi semne că aveți apnee în somn, care cauzează pauze scurte de respirație pe timp de noapte și duce la somnolență în timpul zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel