Insomnia la adulți, risc de atac de cord și accident vascular cerebral

Suferiți de insomnie? Este posibil să fiți mai predispuși să suferiți atac de cord sau accident vascular cerebral sau să dezvoltați boli de inimă, potrivit unui nou studiu publicat miercuri.

 

"Acesta este probabil unul dintre cele mai mari studii care au fost publicate până acum cu privire la conexiunea dintre insomnie și riscul cardiovascular", a spus profesorul și neurologul Harvard Dr. Natalia Rost, șefa diviziei de accident vascular cerebral la Spitalul General Massachusetts din Boston, notează CNN. 

„Deși nu înțelegem legătura exactă, ceea ce am învățat de-a lungul anilor este că somnul este important", a spus Rost, care nu a fost implicat în studiu.

Trei semne de insomnie

Cercetătorii din studiu, publicat în Neurology, un jurnal al Academiei Americane de Neurologie, au întrebat aproape o jumătate de milion de chinezi despre trei simptome cheie ale insomniei:

Au avut probleme să adoarmă?

S-au trezit prea devreme dimineața și nu au putut să se întoarcă la somn?

Au avut probleme să rămână concentrați în timpul zilei din cauza lipsei de somn?

Zece ani mai târziu, cercetătorii au analizat sănătatea cardiovasculară a participanților la studiu. Ei au descoperit cei care aveau toate cele trei simptome de insomnie aveau 22% mai multe șanse să aibă boală coronariană și 10% mai multe șanse să aibă un accident vascular cerebral decât cei care dormeau bine. Constatarea a avut loc chiar și după ce cercetătorii s-au ajustat pentru factori confuzivi, cum ar fi fumatul, nivelul de activitate fizică și consumul de alcool.

Apoi au analizat separat cele trei întrebări de insomnie. Cei care au raportat probleme cu concentrarea în timpul zilei din cauza somnului slab aveau 13% mai multe șanse de a experimenta probleme cardiace, a descoperit studiul.
Persoanele care au raportat doar probleme desomn au avutcu 9% mai multe probabilități, iar cei care au raportat trezirea prea devreme au fost cu 7% mai multe șanse să dezvolte accidente vasculare cerebrale și cardiace decât persoanele fără probleme de somn.

"Legătura dintre simptomele de insomnie și aceste boli a fost și mai puternică la adulții mai tineri și la persoanele care nu au avut hipertensiune arterială la începutul studiului", a declarat autorul studiului, Dr. Liming Li, de la Universitatea Peking din Beijing, într-un comunicat.
"Deci cercetările viitoare ar trebui să privească în special la detectarea timpurie și la intervențiile care vizează aceste grupuri", a adăugat Li.

O metaanaliză din 2017 a 160.000 de persoane a descoperit că cei care aveau dificultăți de somn aveau un risc mai mare de 27% să aibă un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Ei au găsit, de asemenea, o asociere între probleme de somn și probleme cardiace, dar nici o asociere cu trezirile de dimineață.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel