Insomnie, risc de fracturi

Somn
Somn

Durata somnului poate ridica riscul de cădere și fracturi, susține un studiu, care a analizat peste 150.000 de femei care aveau probleme legate de somn. Oamenii de știință au asociat calitatea slabă a somnului, insomnia și alte tulburări de somn cu fracturile.

În studiu au fost înscrise 157.306 de femei care au fost urmărite un timp mediu de 7,6 ani pentru a vedea dacă au suferit căderi și timp de 12 ani pentru a vedea dacă au făcut fracturi. 10,6% dintre femeile din studiu au raportat 5 ore de somn pe noapte, 7,0% dintre femei dormeau între șapte și opt ore pe noapte și 11,8% dintre femei dormeau 10 ore pe noapte.

,,Rezultatele noastre se bazează pe un nou factor de risc: somnul. Femeile care au dormit timp de ≤ 5 ore sau ≥10 ore au avut o creștere cu 25% a cotelor de a se confrunta cu căderi recurente", scriu cercetătorii în Jurnalul American de Cercetări Osoase și Minerale.

Femeile care au dormit între 5 și 10 ore pe noapte au avut o creștere a riscului de-a cădea frecvent și a suferi fracturi cu 25% mai mare. Membrele inferioare sunt cele mai expuse riscului de fractură. S-a constatat că și fracturile corpului central sunt frecvente, dar fracturile de șold nu reprezintă un risc crescut, potrivit Wiley.com.

,,Căderile sunt o problemă importantă de sănătate publică. Rezultatele cercetării sugerează că intervențiile care vizează îmbunătățirea somnului pot reduce riscul de căderi", a spus dr. Jane Cauley, de la Universitatea din Pittsburgh, autorul principal al studiului. În Jurnalul Cercetării Osoase și Minerale, calitatea slabă a somnului, insomnia și alte tulburări de somn.

În schimb, la copii somnul insuficient a fost asociat cu dieta nesănătoasă și cu obezitatea, potrivit unui alt studiu care a analizat 177.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani. Profilul de viață nesănătoasă în rândul copiilor și adolescenților are legătură cu durata insuficientă a somnului. Nivelele insuficiente de somn au fost asociate cu obiceiuri alimentare nesănătoase, cu timpul petrecut în fața ecranelor crescut și cu obezitate la ambele sexe.

Citiți detalii aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel