Intoleranță alimentară sau alergie: care sunt diferențele?

După masă, ai brusc dureri de stomac? Urticarie? Ți se umflă buzele? Este o alergie sau intoleranță alimentară, prima poate fi mult mai gravă decât cea din urmă. Este însă necesar să le putem diferenția.

Alergiile alimentare și intoleranța sunt diferite în ceea ce privește mecanismele lor biologice, dar sunt uneori confundate din cauza unor simptome comune, cum ar fi urticaria, angioedemul (umflarea severă a feței și a corpului) sau tulburările de tranzit intestinal.

Ceea ce le diferențiază la prima vedere este timpul lor de debut. De asemenea, și gradul lor de severitate, mai mare în alergie.

Intoleranța alimentară nu pune viața în pericol

Unele manifestări sunt specifice alergiilor alimentare. Acestea sunt astm, rinită, mâncărime sau chiar șoc anafilactic, care trebuie tratat urgent. Mare atenție, toate aceste semne nu apar neapărat împreună la o singură persoană. Și mai ales, alergia alimentară are particularitatea de a se produce foarte repede, de la câteva minute la două ore, după ingestia alimentelor în cauză. Cele mai frecvente exemple: pește, crustacee, ouă, arahide, lapte și anumite fructe, precum banane sau căpșuni.

Intoleranțele alimentare nu prezintă un risc major pentru sănătate. Timpul lor de apariție este adesea mai mare, de șase ore după consumarea diferitelor alimente, de la căpșuni la produse lactate, prin midii sau anumiți conservanți, cum ar fi tartrazina.

Diferite mecanisme în alergia și intoleranța alimentară

În alergie există o stimulare anormală a sistemului imunitar: „reacționează excesiv” la anumite substanțe ingerate și, de obicei, inofensive. O substanță numită histamină este apoi eliberată ca răspuns la proteinele ​​din alimentele alergenice care intră în organism. Alergiile sunt adesea observate în aceeași familie, iar persoanele care sunt alergice la anumite alimente pot fi, de asemenea, alergice la alți factori de mediu, cum ar fi praful, blana și polenul.

Citește și Alimentele care scad colesterolul fără medicamente. Un motiv în plus să mâncați roșii

În intoleranța alimentară pot exista mai multe fenomene. Fie ingerăm cantități prea mari de alimente care conțin substanțe farmacologic active, cum ar fi histamina (pește, roșii, cârnați, alimente fermentate etc.) sau tiramină (ciocolată, vin alb, brânzeturi etc.), fie unii oameni au o sensibilitate la produse lactate, pâine, roșii, cartofi fără să știe. 

Ce trebuie făcut în caz de intoleranță alimentară sau alergie?

Dacă ai dubii, consultă un alergolog care va ști să facă distincția între intoleranță și alergie. În caz de alergie, singurul tratament este excluderea alimentelor responsabile (arahide, ouă etc.). 

Pentru intoleranțele alimentare, factorul cantitativ joacă un rol. Spre exemplu, evită combinarea alimentelor bogate în histamină la aceeași masă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel