Intoleranță alimentară sau alergie: care sunt diferențele?

După masă, ai brusc dureri de stomac? Urticarie? Ți se umflă buzele? Este o alergie sau intoleranță alimentară, prima poate fi mult mai gravă decât cea din urmă. Este însă necesar să le putem...
Alergiile alimentare și intoleranța sunt diferite în ceea ce privește mecanismele lor biologice, dar sunt uneori confundate din cauza unor simptome comune, cum ar fi urticaria, angioedemul (umflarea severă a feței și a corpului) sau tulburările de tranzit intestinal.
Ceea ce le diferențiază la prima vedere este timpul lor de debut. De asemenea, și gradul lor de severitate, mai mare în alergie.
Intoleranța alimentară nu pune viața în pericol
Unele manifestări sunt specifice alergiilor alimentare. Acestea sunt astm, rinită, mâncărime sau chiar șoc anafilactic, care trebuie tratat urgent. Mare atenție, toate aceste semne nu apar neapărat împreună la o singură persoană. Și mai ales, alergia alimentară are particularitatea de a se produce foarte repede, de la câteva minute la două ore, după ingestia alimentelor în cauză. Cele mai frecvente exemple: pește, crustacee, ouă, arahide, lapte și anumite fructe, precum banane sau căpșuni.
Intoleranțele alimentare nu prezintă un risc major pentru sănătate. Timpul lor de apariție este adesea mai mare, de șase ore după consumarea diferitelor alimente, de la căpșuni la produse lactate, prin midii sau anumiți conservanți, cum ar fi tartrazina.
Diferite mecanisme în alergia și intoleranța alimentară
În alergie există o stimulare anormală a sistemului imunitar: „reacționează excesiv” la anumite substanțe ingerate și, de obicei, inofensive. O substanță numită histamină este apoi eliberată ca răspuns la proteinele din alimentele alergenice care intră în organism. Alergiile sunt adesea observate în aceeași familie, iar persoanele care sunt alergice la anumite alimente pot fi, de asemenea, alergice la alți factori de mediu, cum ar fi praful, blana și polenul.
Citește și Alimentele care scad colesterolul fără medicamente. Un motiv în plus să mâncați roșii
În intoleranța alimentară pot exista mai multe fenomene. Fie ingerăm cantități prea mari de alimente care conțin substanțe farmacologic active, cum ar fi histamina (pește, roșii, cârnați, alimente fermentate etc.) sau tiramină (ciocolată, vin alb, brânzeturi etc.), fie unii oameni au o sensibilitate la produse lactate, pâine, roșii, cartofi fără să știe.
Ce trebuie făcut în caz de intoleranță alimentară sau alergie?
Dacă ai dubii, consultă un alergolog care va ști să facă distincția între intoleranță și alergie. În caz de alergie, singurul tratament este excluderea alimentelor responsabile (arahide, ouă etc.).
Pentru intoleranțele alimentare, factorul cantitativ joacă un rol. Spre exemplu, evită combinarea alimentelor bogate în histamină la aceeași masă.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
COVID-19 vs. ALERGIE. Simptomul care face DIFERENȚA
Care e diferența dintre COVID-19 și alergii. Cum deosebești simptomele.
Consumul de alcool, asociat cu reacții alergice severe la nuci
Alcoolul poate provoca o alergie ciudată la anumite alimente.
Cum se poate trata alergia la ambrozie. Medic: Efectele se văd încă din primul sezon
Siropuri de tuse, interzise de UE. Substanța provoacă reacție anafilactică. Ciuhodaru: Se folosesc de zeci de ani
UE interzice siropurile de tuse care conțin folcodină. Substanța este factor de risc pentru apariția unei reacții anafilactice.
Metoda simplă de a elimina mucegaiul de pe geamuri. De ce să nu folosești oțet sau înălbitor
ADDA, în lacrimi! Cea mai mare bucurie din penultima zi a anului: N-am mai putut să mănânc pizza de când am dezvoltat intoleranță la histamină
Adda, LISTA celor 44 de simptome CUMPLITE date de Borelioză și Bartonella: M-ați tot întrebat
Adda a pus lista completă a simptomelor pe care le-a avut din cauza Boreliozei și Bartonellei.
Bolile din copilărie cu impact la maturitate. Medic: Scad riscul de a suferi de alergii
Proteina naturală care oprește alergiile și afecțiunile autoimune. E produsă de organismul uman. STUDIU
Cum pot scăpa de alergia la polenul de ambrozie. Medic ORL: Este intranazal, local, dar este și sistemic, în organism
Cum se poate scăpa de alergia la polenul de ambrozie.
Cantitatea uriașă de praf pe care o avem în casă. Impactul major asupra sănătății. De câte ori pe lună ar trebui să facem curățenie
Alergiile alimentare: de ce corpul eliberează imunoglobulină în mod eronat. Când se poate ajunge la șoc anafilactic
Cum să cureți bradul artificial. Trucul genial cu sarea care va absorbi tot praful
Cum să cureți bradul artificial și ce poți să pățești dacă nu faci lucrul acesta.
Cine este la risc din cauza prafului saharian. Dr. Adrian Marinescu: E vorba de acutizarea unor afecțiuni
Un nou strat de praf saharian a acoperit o bună parte din țară. Acesta poate provoca neplăceri unor categorii de persoane.
Statistică îngrijorătoare: un sfert dintre români suferă de o formă de alergie
Reprezentanții Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică atrag atenția că incidența bolilor alergice este în creștere.
Care este legătura dintre emoții și alergii. Specialist: În spatele unei alergii este, în fapt, o frică
”Este important ca toate aceste frici să fie comunicate, conștientizate, să nu ne temem să ne temem”, susține specialistul.
Alimentele toxice, ce sunt. Cum recunoaștem alergiile alimentare. Cum te poate omorî shaorma. Leru: Produc o reacție severă
Alimentele toxice sunt cele care în cazul unor persoane pot provoca alergii alimentare.
Cum scapi de acarieri. Care este gestul ce trebuie făcut zilnic
Care sunt sfaturile pentru un somn odihnitor, dar și pentru o viață fără alergii.
Cum facem diferența între alergia la polen și viroze. Leru: Sistemul imunitar o ia razna
Primăvara vine cu alergiile la polen. Cum facem diferența între acestea și virozele respiratorii.
Alergia CIUDATĂ descoperită la români. Carmen Bunu-Panaitescu: Cine ar fi crezut? Noi nu suntem obișnuiți, nu e normal
Care e alergia ciudată pe care medicii alergologi au descoperit-o la români.
5 tipuri de alergii și simptomele acestora. La ce să fii foarte atent
Alergiile pot varia de la simptome ușoare la reacții severe, incluzând dificultăți de respirație și anafilaxie.
Alergiile, între factorii declanșatori și moștenirea genetică. De ce unele persoane sunt afectate de febra fânului, iar altele nu
Alergiile sunt frecvente la începutul primăverii. Dar de ce unele persoane nu au nicio problemă din cauza polenului.
Rino-conjunctivita alergică, simptome. Copacul de care trebuie să te ferești în această perioadă: E cel mai ALERGIC
Ce este rino-conjunctivita alergică și ce anume o provoacă, de fapt. Care e diferența față de rinita alergică.