Intoxicația cu paracetamol (acetaminofen): ce simptome dă supradoza și cât de periculoasă este

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicament     FOTO pexels
Medicament FOTO pexels

Multe tratamente pentru răceală, gripă și alergii, inclusiv cele pentru COVID, spre exemplu, conțin paracetamol. Pentru că mulți oameni nu citesc prospectele acestor medicamente, riscul de a face supradoză este mare, mai ales atunci când combini mai multe tratamente. Iată care sunt simptomele supradozei de acetaminofen și cât de periculos este să iei prea mult paracetamol: 

În principiu și pentru medicamentele care se emit fără rețetă ar trebui să cerem sfatul medicului de familie, pentru că sunt totuși medicamente și multe dintre ele nu trebuie combinate. Spre exemplu, oamenii înghit uneori prea multe produse care conțin paracetamol (acetaminofen) și fac, practic supradoză. În funcție de cantitatea de paracetamol (acetaminofen) din sânge, simptomele variază de la vărsături și dureri abdominale până la insuficiență hepatică și deces. Diagnosticul, de multe ori pus la Urgență, se bazează pe cantitatea de acetaminofen din sânge și pe rezultatele testelor funcției hepatice.

Teoretic, peste 600 de tratamente conțin acetaminofen (link direct sursa informației), un analgezic obișnuit, care se eliberează fără prescripție medicală, dar care este prezent și în multe combinații de medicamente eliberate pe bază de rețetă. Este indicat în dureri ușoare până la moderate de cap, dureri musculare, crampe menstruale, răceli și dureri de gât, dureri de dinți, dureri de spate și pentru a reduce febra, dar este, de asemenea, combinat cu alte ingrediente active din medicamentele care tratează alergiile, tusea, răceala, gripa și insomnia, arată FDA (link direct sursa informației). 

Dacă sunt consumate mai multe produse similare simultan, o persoană poate lua din neatenție prea mult acetaminofen. Multe preparate destinate utilizării la copii sunt disponibile sub formă de lichide, tablete și capsule, iar un părinte poate încerca mai multe preparate simultan sau la câteva ore distanță pentru a trata febra sau durerea, fără să realizeze că toate conțin paracetamol.

Simptomele intoxicației cu paracetamol

Doza maximă zilnică recomandată de toate ghidurile internaționale PENTRU ADULȚI este de 4 grame (4.000 miligrame). Atenție, la copii, doza se calculează altfel și este mult mai mică! Cum asta înseamnă să înghiți un număr mare de pastile, supradoza nu e de regulă „accidentală”, deși poate surveni și dacă iei mai multe tratamente care fiecare conțin paracetamol.

De asemenea, se poate dezvolta toxicitate dacă sunt luate mai multe doze mai mici mult timp. În doze toxice, acetaminofenul poate afecta ficatul, ceea ce duce la insuficiență hepatică.

Conform MERCK MANUAL Consumer Version (link direct sursa informației), în majoritatea cazurilor supradoza nu provoacă simptome imediate. Dacă supradozajul este foarte mare, simptomele se dezvoltă în 4 etape:

- În stadiul 1 (după câteva ore), persoana poate vomita, dar nu pare bolnavă. Mulți oameni nu au simptome în această fază.
- În stadiul 2 (după 24 până la 72 de ore), se pot dezvolta greață, vărsături și dureri abdominale. În această etapă, testele de sânge arată că ficatul funcționează anormal.
- În stadiul 3 (după 3 până la 4 zile), vărsăturile se agravează. Testele arată că ficatul funcționează prost și se dezvoltă icter (îngălbenirea ochilor și a pielii) și sângerare. Uneori, rinichii clachează și pancreasul devine inflamat (pancreatită).
- În stadiul 4 (după 5 zile), persoana fie își revine, fie are insuficiență hepatică și adesea de alte organe, care îi e fatală.

Cum toxicitatea poate rezulta din mai multe doze mai mici luate de-a lungul timpului, primul indiciu al intoxicației cu paracetamol poate fi funcționarea anormală a ficatului, uneori cu icter și/sau sângerare, mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel