IODISMUL, efectul nociv al iodurii de potasiu. Cum acționează și ce BOLI dezvolți: Dacă iodul radioactiv e deja fixat, iodura e INUTILĂ

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Iodismul - Foto: Pexels @Karolina Grabowska
Iodismul - Foto: Pexels @Karolina Grabowska

Dr. Corin Badiu, de la UMF Carol Davila și Institutul Endocrinologie C. I. Parhon, a vorbit despre efectele iodului asupra sănătății.

Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu.

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării. 

Ce este IODISMUL

 

"Nu trebuie să uităm că în cantitate mare, iodul stabil, iodura de potasiu, poate fi nociv și se poate ajunge la ceea ce se numește iodism, adică intoxicația cu iod.

Se percepe un gust metalic, iodul se concentrează nu numai în tiroidă, ci și în glandele salivare și e important că evităm efectele nocive.

În cantitate foarte mare, în condițiile unor guși nodulare, se poate declanșa un hipertiroidism, iar la vârstnici, de multe ori, asta se asociază cu fibrilația atrială, cu riscurile corespunzătoare acestor aritmii", a spus Corin Badiu, doctor în științe medicale, medic primar endocrinolog și diabet, nutriție și boli de metabolism, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Cum funcționează iodura de potasiu. "Ideal e să se ia cu două ore înainte. Administrarea iodului în acel moment, nu numai că nu mai avea niciun rost, dar putea fi nocivă"

 

"Trebuie să admitem că există și un anumit moment al administrării profilactice al iodului în circumstanțele unui accident nuclear sau al unei contaminări radioctive, pentru că, sigur, se pare că ideal e să se ia cu două ore înainte de a se produce înainte de a se produce această contaminare. E greu de crezut că cineva va anunța dinainte că se va produce accidentul.

Dacă ne întoarcem la momentul 1986, atunci s-a depistat tardiv, după conceptele și protocoalele care deja au fost comunicate public, administrarea iodului în acel moment, nu numai că nu mai avea niciun rost, dar putea fi nocivă. Pentru că mecanismul prin care acționează aceste tablete de iodură de potasiu este că, fixând iodul pe tiroidă împiedică iodul radioactiv să ajungă acolo și să-și manifeste efectele nocive, mutagene, cancerigene.

Dacă iodul radioactiv deja s-a fixat, iodul administrat suplimentar, inutil, adaugă la agresiunea pe care iodul radioactiv o exercită", a completat Irinel Popescu, realizatorul emisiunii ACADEMIA DE SĂNĂTATE.

 

Ce facem în cazul unui nou Cernobîl, cum oprim contaminarea. Dr. Badiu, despre zonele din România predispuse la CANCER tiroidian: Surprinzător! Vârful, în 3 - 4 ani

Iodura de potasiu, ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse

Iodura de potasiu, cum acționează și ce BOLI dezvolți dacă o iei preventiv sau când NU trebuie: Este utilă, dar cu DOUĂ condiții!

 

"S-a discutat foarte mult în ultime vreme despre iodura de potasiu și asta pentru că este un agent terapeutic care este în general utilizat pentru a se proteza tiroida în eventualitatea nefericită a unui accident nuclear.

Acest lucru se întâmplă deoarece, dacă tiroida este expusă la iod radioactiv, există riscul ca în timp să dezvolte cancer tiroidian și nu toate persoanele sunt expuse acestui risc la fel. Riscul la această expunere este dependent de vârstă. Copii, femeile gravide, femeile care alăptează fiind la cel mai mare risc.

Da, iodura de potasiu este utilă în această prevenție doar în condițiile în care suntem siguri, în primul rând că a avut loc acest accident nuclear și în al doilea rând, dacă suntem convinși că izotopul radioactiv la care se face expunerea este iodul!

Iodura de potasiu nu protejează în condițiile expunerii la alți agenți radioactivi. Acesta este un aspect al problemei.

Cel de-al doilea aspect este acela că, într-adevăr, această medicație nu trebuie administrată pe termen lung, nu este lipsită de reacții adverse și această administrare trebuie făcută doar în condițiile în care suntem convinși că există anunțuri oficiale făcute de autorități că într-adevăr există expunere la iodul radioactiv", a declarat medicul endocrinolog Cătălina Poiană, în direct la Antena 1, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani".

Ce boli dezvolți dacă iei iod când nu trebuie, citește mai departe AICI

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel