Izolarea socială în adolescență afectează creierul. Cum schimbă comportamentul adulților

Angela Sabău / 17 sep 2019 / 06:35
Validarea socială
Validarea socială

Izolarea socială în adolescență afectează creierul, ceea ce duce la anumite comportamente ale adulților. Cercetătorii explică acest fenomen.

Studiile de laborator arată că izolarea socială duce la o dezvoltare atipică a cortexului prefrontal și influențează comportamentul la vârsta adultă, potrivit unei noi cercetări publicate în eNeuro. Studiile au fost făcute pe creierele șoarecilor.

Aceste descoperiri arată cum izolarea socială ar putea duce la o dependență excesivă de diferite obiceiuri comportamentale, repetitive care sunt asociate cu dependența și obezitatea.

Creierul adult este în mare parte format în perioada adolescenței, când unele conexiuni între celulele creierului sunt solidificate și altele sunt eliminate. Cercetările anterioare au stabilit un rol important pentru experiența socială în această dezvoltare.

Izolarea socială afectează creierul 

Pentru a investiga consecințele neurocomportamentale pe termen lung ale izolării sociale, Hinton și colaboratorii au crescut șoareci singuri în perioada adolescenței și i-au reintrodus într-un mediu social la vârsta adultă.

Cercetătorii au identificat o perioadă critică, în care izolarea socială a afectat creierul adultului și comportamentul și au legat aceste efecte de excesul dendritelor în coloana vertebrală.

Intervențiile terapeutice care vizează rafinarea creierului în adolescență pot reprezenta, așadar, o direcție promițătoare pentru cercetările viitoare.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy