Jocurile de societate, cum te ajută să-ți menții creierul în formă

Angela Sabău |
Data publicării:
Bătrânețe    FOTO: pexels.com
Bătrânețe FOTO: pexels.com

Jocurile de societate se pare că au un efect asupra funcției cognitive, la persoanele adulte mai în vârstă.

Noile cercetări examinează impactul jocurilor non-digitale, precum jocurile de societate (canastă, table, bridge, cărți), asupra capacității cognitive a adulților mai în vârstă.

Jocurile nu sunt doar distractive; ele ne pot menține mințile agile și ascuțite. Cel puțin aceasta pare să fie cea mai importantă concluzie a unei serii de studii recente care indică avantajele cognitive ale jocurilor video.

De exemplu, unii cercetători au sugerat că doar o oră de joc poate îmbunătăți atenția, iar unele studii au arătat că jocurile care implică fotografiere, în special, pot îmbunătăți cogniția, arată Medical News Today.

Când vine vorba de adulți mai în vârstă, avantajele jocurilor pe calculator par a fi și mai mari. De la aplicațiile de antrenament cerebral care pot preveni o afectare cognitivă ușoară până la jocurile video 3D care pot inversa declinul cognitiv legat de vârstă, jocul pe computer pare să ofere multe avantaje.

Dar nu doar jocurile pe calculator aduc beneficii de sănătatea creierului adulților în vârstă. Ei  pot juca jocuri non-digitale, cum ar fi cărți, jocuri de soceitate sau puzzle-uri ori cuvinte încrucișate.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh din Regatul Unit au început să cerceteze.

Drew Altschul, de la Școala de Filozofie, Psihologie și Științele Limbii, a fost co-autor al noii lucrări împreună cu profesorul Ian Deary, din Edinburgh Lothian.

Studiul apare în The Journals of Gerontology.

Jocurile pot reduce declinul cognitiv

Altschul și Deary au examinat 1.091 de participanți născuți în 1936 care au participat la un studiu care a evaluat capacitățile mentale și cognitive ale participanților săi pe o perioadă lungă de timp.

Cercetătorii au evaluat mai întâi funcția cognitivă a participanților la vârsta de 11 ani, iar mai târziu la 70, 73, 76 și 79 de ani, folosind 14 teste cognitive standardizate.

Ca parte a noului studiu, oamenii de știință au întrebat participanții cât de des au jucat jocuri de societate, cărți, șah, bingo sau cuvinte încrucișate la 70 și 76 de ani.

Ca parte a analizei lor statistice, cercetătorii au reprezentat posibile factori confuzivi, cum ar fi „funcția cognitivă a vieții timpurii, educația, clasa socială, sexul, nivelurile de activitate și problemele de sănătate”.

Analiza a constatat că persoanele care au jucat mai multe jocuri după vârsta de 70 de ani au avut mai multe șanse să mențină funcția cognitivă sănătoasă la vârstele lor mai înaintate.

„Aceste ultime descoperiri adaugă dovezi că a fi mai angajat în activități pe parcursul vieții ar putea fi asociat cu abilități de gândire mai bune în viața ulterioară”, comentează Altschul.

Co-autorul consideră, de asemenea, că este posibil să interpreteze rezultatele ca un nod pentru a începe să joci unele jocuri pentru a preveni declinul cognitiv.

"Pentru cei de peste 70 de ani, un alt mesaj pare a fi faptul că jocul non-digital poate fi un comportament pozitiv în ceea ce privește reducerea declinului cognitiv."

Prof. Deary comentează, de asemenea, semnificația rezultatelor. "În eșantionul nostru Lothian, nu este doar o activitate intelectuală și socială generală, se pare; este ceva din acest grup de jocuri care are această asociere mică, dar detectabilă, cu o îmbătrânire cognitivă mai bună."

Autorul evidențiază, de asemenea, indicații pentru cercetările viitoare: "Ar fi bine să aflăm dacă unele dintre aceste jocuri sunt mai puternice decât altele. De asemenea, subliniem că alte câteva lucruri sunt legate de o îmbătrânire cognitivă mai bună, cum ar fi să fie în formă fizică și să nu fumeze", conchide prof. Deary.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel