Jocurile video, efecte benefice pe termen lung. Cum modifică mintea

Jocurile video din copilărie ar putea îmbunătăți memoria pe termen lung. 

Jocurile video pot fi un subiect controversat, în special în rândul părinților sau al îngrijitorilor care ar putea fi îngrijorați de efectele petrecerii orelor în fața consolei.

Cu toate acestea, se pare că unele jocuri video ar putea fi de fapt benefice. Studii recente au arătat că jocurile video ar putea îmbunătăți învățarea și chiar pot proteja împotriva demenței la adulții în vârstă.


Un studiu recent arată că jocurile ar putea avea beneficii atât pentru abilitățile cognitive, cât și pentru cele emoționale.

Într-un nou studiu, care apare în revista Frontiers in Human Neuroscience, cercetătorii de la Universitat Oberta de Catalunya din Barcelona au pregătit voluntari pentru a juca „Super Mario 64” - un joc pe care cercetătorii l-au demonstrat anterior că induce schimbări structurale în părți ale creierului asociate cu funcția executivă și memoria spațială.

Noul studiu a constatat că persoanele care au jucat jocuri video în copilărie au prezentat mai multe îmbunătățiri ale memoriei de lucru decât cei care nu au făcut acest lucru, sugerând că jocurile video pot avea beneficii de lungă durată pentru cunoaștere.

 

Stimulare magnetică transcraniană

Acest studiu a combinat jocul video cu stimularea magnetică transcraniană (TMS), o formă noninvazivă de stimulare a creierului pe care oamenii de știință au studiat-o ca tratament pentru tulburările de dispoziție. În 2008, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat utilizarea acestuia pentru tratamentul depresiei majore atunci când alte abordări au eșuat.

Studiile au arătat, de asemenea, TMS pentru a spori performanța cognitivă în anumite condiții, cu mai mult de 60 de studii care au raportat că tratamentul a condus la îmbunătățiri semnificative ale cunoașterii, inclusiv în memoria de lucru (păstrarea și manipularea informațiilor pe o perioadă scurtă de timp).

Cercetătorii din spatele noului studiu au dorit să afle dacă combinarea antrenamentului pentru jocuri video și TMS ar putea spori funcția cognitivă mai mult decât oricare element.

Au analizat 27 de voluntari sănătoși, cu o vârstă medie de 29 de ani, care au luat parte la 10 sesiuni de antrenament în jocuri video, în care au jucat „Super Mario 64” timp de o oră și jumătate.


La sfârșitul fiecărei sesiuni, cercetătorii au aplicat TMS pe o parte a cortexului prefrontal, care se află în partea din față a creierului și este importantă pentru funcții cognitive complexe, cum ar fi memoria de lucru și raționamentul.


Rezultate surprinzătoare

Cercetătorii au evaluat funcția cognitivă a participanților înainte de începerea studiului, la sfârșitul celor 10 ședințe și la 15 zile după aceasta.

Au evaluat o serie de funcții cognitive, inclusiv timpul de reacție, memoria de lucru, durata de atenție, abilitățile vizuo-spațiale și rezolvarea problemelor.

Deși rezultatele  au arătat schimbări foarte limitate în capacitatea cognitivă, care păreau să rezulte doar din antrenamentul jocurilor video și nu din TMS, cercetătorii au descoperit că participanții cu experiență timpurie în jocurile video aveau îmbunătățită memoria de lucru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel