Kaki: un fruct exotic plin de nutrienți. Ce beneficii aduce sănătății și cum se mănâncă

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Kaki un fruct exotic plin de nutrienti Foto: Frrepik @chandlervid85
Kaki un fruct exotic plin de nutrienti Foto: Frrepik @chandlervid85

Descoperă beneficiile unui fruct mai puțin cunoscut. Află cât de versatil este în preparate și ce compuși vegetali conține.

Kaki este bogat în antioxidanți și nutrienți importanți, cum ar fi fibrele și vitamina A. De asemenea, este legat de mai multe beneficii potențiale pentru sănătate și poate fi savurat într-o varietate de mâncăruri.

Originari din China, copacii de kaki sunt cultivați de sute de ani pentru lemnul lor frumos și fructele gustoase.

Kaki, fructele lor de culoare portocalie, sunt apreciate pentru că au o aromă asemănătoare cu cea a mierii. Există sute de tipuri diferite de kaki, dar Hachiya și Fuyu sunt două dintre cele mai cultivate.

Hachiya au formă de inimă și sunt astringente, ceea ce înseamnă că au o mulțime de taninuri, compuși vegetali care dau fructelor necoapte un gust amar și uscat. Dacă vrei să mănânci acest tip de kaki, asigură-te să fie complet copt.

Deși se crede că nu sunt astringente, kaki Fuyu conțin de fapt taninuri. Sortimentul Fuyu, crocant și în formă de roșie, poate fi savurat înainte de a fi complet maturizat, spre deosebire de soiul Hachiya.

Fructul kaki poate fi consumat gătit, uscat sau proaspăt. În întreaga lume, aceștia sunt, de asemenea, frecvent utilizați în budinci, plăcinte, curry, băuturi și jeleuri.

Vezi și: Cum să porți cămașa dacă ai burtă. Adina Buzatu: Asta e o problemă

Valori nutriționale:

Deși de dimensiuni mici, kaki este plin de o cantitate impresionantă de nutrienți.

De fapt, un kaki japonez de 168 de grame conține:

- Calorii: 118

- Carbohidrați: 31 de grame

- Proteine: 1 g

- Grăsimi: 0,3 g

- Fibre: 6 g

De asemenea, cașcavalul este o sursă bună de tiamină (B1), riboflavină (B2), acid folic, magneziu și fosfor, potasiu, cupru, mangan și vitaminele A, C, E, K și B6.

Aceste fructe colorate sunt sărace în calorii și pline de fibre, ceea ce le face un aliment favorabil pierderii în greutate.

În afară de vitamine și minerale, kaki au o gamă largă de compuși vegetali, inclusiv taninuri, flavonoide și carotenoide, care îți pot afecta pozitiv sănătatea.

Frunzele fructului de kaki sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, taninuri și fibre. Ele sunt un ingredient comun în ceaiurile terapeutice.

Sunt o sursă bună de antioxidanți

Componentele vegetale cu proprietăți antioxidante pot fi găsite în kaki. Antioxidanții acționează prin prevenirea sau încetinirea procesului de stres oxidativ, care este provocat de moleculele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi.

Bolile cronice, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile de inimă și tulburările neurologice, cum ar fi Alzheimer, au fost toate legate de stresul oxidativ.

Consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi kaki, poate combate stresul oxidativ și reduce șansele de a dezvolta mai multe boli cronice.

Dietele bogate în flavonoide, antioxidanți puternici prezenți în cantități mari în pulpa și coaja de kaki, au fost asociate cu un risc mai mic de cancer pulmonar, boli de inimă și declin mental legat de vârstă, potrivit Healthline.

Ajută inima

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces din lume și au un impact grav asupra vieții a milioane de oameni. Reducerea factorilor de risc, inclusiv o dietă nesănătoasă, poate ajuta la evitarea principalelor forme de boli de inimă.

Kaki reprezintă o opțiune excelentă pentru îmbunătățirea sănătății inimii, datorită combinației puternice de nutrienți.

Quercetina și kaempferolul sunt două exemple de antioxidanți flavonoizi care se găsesc în kaki. Numeroase studii au găsit o corelație între consumul unei diete bogate în flavonoide și un risc mai mic de boli de inimă.

De exemplu, un studiu din 2012 la care au participat peste 98.000 de persoane a constatat că cei cu un aport mărit de flavonoide au avut cu 18% mai puține decese din cauza problemelor legate de inimă, spre deosebire de persoanele cu o diete slabă în flavonoide.

Nu rata: De ce este căscatul contagios. Ce se întâmplă în creier când căscăm sau dacă cineva care vorbește la telefon cască

Reduce inflamația

Inflamația cronică este asociată cu boli precum obezitatea, diabetul, cancerul, artrita reumatoidă și bolile de inimă.

Consumul unei diete bogate în alimente antiinflamatorii poate ajuta la minimizarea inflamației și la reducerea șanselor de a dezvolta boli.

Vitamina C, un antioxidant puternic, este abundentă în kaki. Un cașcaval furnizează, de fapt, 14% din cantitatea zilnică necesară.

Vitamina C reduce inflamația din organism și protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Oferind acestor molecule instabile un electron, care le neutralizează și le împiedică să facă mai multe pagube, diminuează daunele provocate de radicalii liberi.

Proteina C-reactivă și interleukina-6 sunt substanțe produse de organism ca reacție la inflamație.

Foto: Freepik @AlikaObraz

Sursă bune de fibre

O cantitate prea mare de colesterol, în special colesterolul "rău" LDL, poate crește riscul de boli de inimă, de accident vascular cerebral și de atac de cord.

Alimentele bogate în fibre solubile, cum ar fi fructele și legumele, pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol, ajutând organismul să scape de cantitățile excesive ale acestuia.

Caisele sunt un fruct bogat în fibre care s-a demonstrat că reduce nivelul de colesterol LDL.

Un studiu din 2013 a constatat că adulții care au consumat batoane de biscuiți care conțineau fibre de kaki de trei ori pe zi, timp de 12 săptămâni, au înregistrat o scădere semnificativă a colesterolului LDL, comparativ cu cei care au mâncat batoane care nu conțineau fibre de kaki.

Poate ajuta ochii

Antioxidanții și vitamina A, care sunt esențiale pentru menținerea sănătății ochilor, sunt abundente în kaki.

Un cașcaval asigură, de fapt, 15% din doza zilnică necesară de vitamina A.

Atât corneea, cât și membranele conjunctivale beneficiază de vitamina A. În plus, aceasta este o parte esențială a proteinei rodopsină, care este necesară pentru o vedere normală.

Luteina și zeaxantina, alți doi antioxidanți carotenoizi care se găsesc în kaki, susțin, de asemenea, o vedere bună.

Retina, un strat de țesut sensibil la lumină din partea din spate a ochiului, are concentrații mari din acești compuși.

Cum să mănânci kaki

Kaki poate fi adăugat la o varietate de feluri de mâncare pentru a oferi un plus de nutriție. Aceste fructe pot fi savurate în stare proaspătă ca o simplă gustare sau pot fi folosite în rețete delicioase. De fapt, ele se potrivesc excelent atât cu alimente dulci, cât și cu cele sărate.

Iată câteva modalități de a adăuga kaki în dieta ta:

- Adaugă kaki la salată.

- Adaugă kaki la micul dejun în iaurtul sau fulgii de ovăz de dimineață.

- Prăjește kaki în cuptor și stropește-l cu miere pentru un desert gustos și sănătos.

- Include-l în brioșe, pâine sau amestecuri de prăjituri.

- Combină-l cu fructe de pădure și citrice pentru o salată de fructe delicioasă.

- Rumenește fructul și servește-l cu branză Brie la cuptor pentru un aperitiv gustos.

- Coace fructul alături de pui sau carne pentru o combinație unică de arome.

- Adaugă fructul congelat în rețeta ta preferată de smoothie pentru un plus de nutrienți.

- Taie și usucă fructul în cuptor pentru a face fâșii de fructe naturale.

Dulci și adaptabile, kaki sunt pline de fibre, vitamine, minerale și ingrediente vegetale sănătoase.

În plus, aceștia ar putea ajuta la o bună vedere, la scăderea inflamațiilor, la întărirea inimii și la menținerea integrității sistemului digestiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel