Leacurile bunicilor pentru depresie, cât de sigure și eficiente sunt? Știința explică

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Multe dintre leacurile pentru depresie ale bunicilor noștri sunt folosite și astăzi. Oamenii de știință le-au studiat și au dat verdictul. Cât de sigure și eficiente sunt?

De sute de ani, oamenii folosesc terapii complementare pentru ameliorarea anumitor afecțiuni. Printre leacurile buniciol noștri, se numărăr și câteva plante care sunt oarecum atestate și de știință/ 

Cu toate acestea, terapiile pe bază de plante nu înseamnă întotdeauna că sunt sigure sau eficient.

Sunătoarea

Sunătoare este cunoscută și sub denumirea de Hypericum perforatum. Această plantă este folosită ca tratament pentru sănătatea mintală, de sute de ani. 

O revizuire sistematică din 2016 (link direct) a descoperit că sunătoarea a fost mai eficientă decât un placebo pentru tratarea depresiei ușoare până la moderate și a funcționat aproape la fel de bine ca medicamente antidepresive.
Cu toate acestea, această revizuire a studiilor eligibile nu a găsit cercetări asupra efectelor pe termen lung ale sunătoarei supra depresiei severe. Autorii studiului au recomandat, de asemenea, prudență în admiristrare, deoarece planta are efecte adverse pe care multe dintre studii nu le-au luat în considerare.

Sunătoarea poate interfera și cu efectele medicamentelor antidepresive, ceea ce înseamnă că poate înrăutăți simptomele sau poate reduce eficacitatea tratamentului convențional. În timp ce sunătoarea ar putea ajuta unii oameni, nu prezintă efecte benefice în mod constant. Din aceste motive, nu este recomandată sunătoarea în locul tratamentului convențional. 


Mușețel


Un studiu (link direct) din 2012 arată că mușețelul a produs o ameliorare mai semnificativă a simptomelelor depresive decât un placebo. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma beneficiile pentru sănătate ale mușețelului în tratarea simptomelor depresive.

 

 

 Lavanda


Uleiul de lavandă este extrem de popular. De obicei, oamenii folosesc ulei de lavandă pentru relaxare, reducerea anxietății și a tulburărilor de dispoziție.

O revizuire din 2013 (link direct) a diferitelor studii a sugerat că lavanda ar putea avea un potențial semnificativ în reducerea anxietății și îmbunătățirea somnului.

Lavanda a obținut rezultate mixte în studii care evaluează impactul său asupra anxietății. Cu toate acestea, sunt prea puține sovezi care să ateste eficacitatea sa ca tratament pentru depresie.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel