Lecitina din soia, beneficii și contraindicații. Reduce stresul și riscul de cancer de sân

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
lecitina din soia. FOTO: Freepk @gnepphoto20
lecitina din soia. FOTO: Freepk @gnepphoto20

Lecitina din soia se găsește într-o multitudine de alimente, ca aditiv alimentar.

Lecitina este un amestec de grăsimi care sunt esențiale pentru celulele din corpul uman. Poate fi găsită în multe alimente, inclusiv în soia și în gălbenușurile de ou.

Lecitina din soia, informații nutriționale

Adesea extrasă din ulei de soia, o uncie (28 de grame) de lecitină de soia are următorul conținut nutrițional:

- calorii 214 calorii

- grăsime 28 de grame

- acizi grași Omega 3 1.438 mg

- acizi grași Omega 6 11.250 mg

- vitamina K 64% din Doza Zinică Recomandată

- vitamina E 11% DZR

- colină 98 mg, arată Dr. Axe.

În alimentație, lecitina este principala sursă de colină, un nutrient similar cu vitaminele B. Lecitina este transformată în acetilcolină, o substanță care transmite impulsurile nervoase.

Lecitina este folosită pentru boala Alzheimer și demență, boala Parkinson și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări, notează WebMD.

Vezi și: Nu mai luați medicamente cu suc de grapefruit sau ceai de sunătoare. Bogdan Georgescu, avertisment: A fost demonstrat CLAR

Lecitina din soia, controverse

Lecitina din soia este folosită, în general, ca emulgator sau lubrifiant, atunci când este adăugată în alimentele procesate, dar are și utilizări ca antioxidant și protector de aromă. Fiind considerat un aditiv alimentar, lecitina de soia a fost luată în vizor pentru potențiale pericole pentru sănătate, însă afirmațiile cu privire la acest potențial nu sunt susținute cu dovezi concrete, notează Healthline.

Lecitina din soia se găsește într-o multitudine de produse, de la suplimentele alimentare la înghețată, de la produse lactate la laptele praf (formulă) pentru bebeluși sau chiar pâine.

Lecitina din soia, beneficii pentru sănătate

În ciuda discuțiilor pe marginea acestui subiect, unul dintre motivele principale pentru care lecitina din soia este introdusă în dietă ține de beneficiile pe care aceasta le are asupra colesterolului.

Deși cercetările privind eficiența lecitinei din soia sunt limitate, un studiu de laborator a arătat că animalele tratate cu lecitină din soia au experimentat reducerea colesterolului ”rău”, dar fără să îl reducă și pe cel ”bun”. Un alt studiu similar, realizat pe oameni, a arătat o scădere a colesterolului total cu 42% și o reducere a colesterolului ”rău” cu până la 56%, potrivit sursei menționate anterior.

Alte beneficii ale lecitinei din soia includ:

Sursă importantă de colină, un macronutrient care joacă un rol important în buna funcționare a ficatului, metabolism, mișcarea musculară, dar și funcțiile nervoase și dezvoltarea creierului.

Îmbunătățirea imunității. Suplimentele de lecitină din soia au arătat o creștere semnificativă a sistemului imunitar, într-un studiu de laborator, realizat pe șoareci cu diabet.

Reduce stresul fizic și mental. Un studiu din Danemarca a sugerat că una dintre proprietățile specifice ale lecitinei din soia are legătură cu reducerea stresului, putând fi utilizată în tratarea disfuncțiilor cauzate de stres.

Îmbunătățește funcția cognitivă. Un studiu recent a sugerat că derivații din lecitina din soia, fosfatidilserină și acidul fosfatidic, sunt benefici pentru memorie, funcțiile cognitive și starea de bine la persoanele în vârstă, dar și la cei care au afecțiuni cognitive.

Poate preveni osteoporoza.  Alimentele pe bază de soia, inclusiv lecitina din soia acționează ca agenți care previn apariția osteoporozei, a scăderii densității osoase, în special în cazul femeilor ajunse la menopauză.

Îmbunătățește simptomele menopauzei. Studiile au aarătat că suplimentele de lecitină din soia pot îmbunătăți simptomele specifice menopauzei, prin îmbunătățirea nivelului tensiunii arteriale și a stării generale.

Poate preveni cancerul. Un studiu din 2011, publicat în revista Epidemiology, a indicat că poate fi redus riscul de cancer de sân prin asocierea administrarea de suplimente de lecitină din soia.

 Lecitina din soia, contraindicații

Chiar dacă lecitina din soia are beneficii asupra sănătății, există și o serie de contraindicații la care trebuie să fiți atenți înainte de consum.

Există cercetări pe animale care indică faptul că consumul unor cantități mari de fitoestrogeni din soia poate reduce nivelul de testosteron, dar există, de asemenea, dovezi că acesta nu are niciun efect asupra nivelului hormonal la bărbați.

Persoanele cu probleme tiroidiene ar trebui să încerce să limiteze consumul de soia, deoarece studiile au constatat că aceasta poate scădea producția de hormoni tiroidieni în organism.

Un alt aspect la care trebuie să fiți atenți este cel privind reacțiile alergice, astfel, persoanele cu alergii sensibile la soia pot avea o reacție adversă la lecitina de soia și, în multe cazuri, aceasta este fabricată din soia modificată genetic.

Un studiu din 2020 publicat în Journal of Human Nutrition and Dietetics a evaluat dacă copiii cu alergii la soia au reacționat la lecitina de soia din produsele alimentare. 20 de copii au participat la studiu și au fost repartizați aleatoriu fie la o doză de lecitină de soia cu placebo, fie la o doză de provocare. Un copil a avut o reacție ușoară la emulsifiant. Aceste rezultate se datorează probabil faptului că lecitina de soia conține doar urme de proteine din soia, arată Dr. Axe.

Vezi și: Patru motive pentru care buzele tale sunt mereu crăpate. Cum le poți repara

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel