Legătura dintre consumul de carne procesată și riscul de demență. Rezultatele unui studiu pe termen lung

Un nou studiu sugerează o legătură între consumul de carne roșie procesată și un risc crescut de demență, oferind indicii despre cum modificările dietetice ar putea influența sănătatea...
Vezi și: Nutrigenomica: dieta ideală în funcție de ADN-ul tău. O abordare personalizată a nutriției
Cercetările indică faptul că un consum mai mare de carne roșie procesată, cum ar fi șunca, crenvurștii și cârnații, este legat de un risc mai mare de demență. Participanții care au consumat 0,25 sau mai multe porții de carne procesată pe zi au prezentat un risc cu 15% mai mare de demență comparativ cu cei care au consumat mai puțin de 0,10 porții pe zi.
Studiul a constatat, de asemenea, că înlocuirea cărnii roșii prelucrate cu nuci și leguminoase ar putea reduce acest risc crescut. Constatările sugerează că reducerea consumului de carne roșie poate fi benefică pentru sănătatea cognitivă.
Cercetătorii au descoperit o legătură constantă între consumul de carne roșie și sănătatea cognitivă. Aceștia au utilizat date din Nurses' Health Study și Health Professionals Follow-Up Study pentru a evalua relația dintre dietă și demență.
Aceștia au evaluat consumul de carne roșie procesată prin chestionare semicantitative privind frecvența alimentelor, precum și consumul de carne roșie neprocesată, nuci și leguminoase.
Studiul a analizat, de asemenea, aportul de nuci și leguminoase al participanților. Rezultatul demenței a fost un criteriu final compozit de demență auto-raportată și de deces legat de demență. Participanții au raportat un diagnostic medical de boală Alzheimer sau alte forme de demență, iar decesele au fost identificate prin diverse surse.
Cercetătorii au studiat demența, declinul cognitiv subiectiv și funcția cognitivă obiectivă în Marea Britanie. Ei au constatat că persoanele cu un consum de carne roșie procesată ≥ 0,25 porții/zi aveau un risc cu 15% mai mare de demență și îmbătrânire cognitivă accelerată în cogniția globală și memoria verbală.
Consumul de carne roșie procesată a avut, de asemenea, o probabilitate cu 14% mai mare de declin cognitiv subiectiv comparativ cu cei cu un consum < 0,10 porție / zi. Pentru carnea roșie neprocesată, consumul ≥ 1,00 porție/zi vs < 0,50 porție/zi a fost asociat cu o probabilitate cu 16% mai mare de declin cognitiv subiectiv. Studiul a urmărit să înțeleagă impactul consumului de carne roșie procesată asupra demenței, declinului cognitiv subiectiv și funcției cognitive obiective pe o perioadă de urmărire de 38 de ani.
Foto: Freepik @mdjaff
Cercetătorii au descoperit că înlocuirea cărnii roșii prelucrate cu nuci și leguminoase poate reduce rezultatele cognitive. Studiul a constatat că înlocuirea legumelor și a nucilor a fost asociată cu un risc cu 23% mai mic de demență, cu 1,37 ani mai puțin de îmbătrânire cognitivă și cu 20% mai puține șanse de declin cognitiv subiectiv. Cu toate acestea, cercetarea nu poate determina dacă metoda de prelucrare sau tipul de carne roșie afectează cogniția.
De asemenea, studiul s-a axat exclusiv pe carnea roșie, astfel încât nu poate determina impactul potențial al altor tipuri de carne procesată asupra cogniției. Studiul a constatat, de asemenea, că carnea roșie procesată poate avea niveluri ridicate de substanțe nocive, cum ar fi nitriții, compușii N-nitroso și sodiul, care prezintă riscuri suplimentare pentru sănătatea creierului. În prezent, nu există orientări specifice cu privire la cantitatea „sigură” de consum de carne procesată legată de cogniție.
Studiul este important datorită dimensiunii sale mari a eșantionului, perioadei lungi de urmărire și măsurătorilor repetate ale dietei. Cercetătorii intenționează să evalueze asocierea dintre alți factori modificabili și sănătatea cognitivă.
Un studiu la care au participat peste 130 000 de adulți a constatat că cei care consumau mai multă carne roșie procesată aveau rate mai ridicate de demență și declin cognitiv. Cercetarea, care a urmărit persoanele timp de aproape 40 de ani, a fost valoroasă prin faptul că a sugerat nu numai ce să nu facă, ci și ce ar putea face în schimb.
Cu toate acestea, experți precum Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la Open University, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de mesaje clare din informațiile disponibile.
Studiul observațional a înregistrat dietele participanților și diagnosticele de demență pe parcursul mai multor ani, fără a atribui diete specifice. Nu este clar dacă aceste diferențe se datorează consumului de carne roșie sau altor factori, cum ar fi dieta, vârsta, etnia sau locația.
Cercetătorii ajustează de obicei acești factori, dar informațiile disponibile nu specifică ce ajustări au fost făcute sau impactul acestora. Fără date detaliate, este imposibil să se evalueze calitatea studiului.
Sebastian Walsh, un doctorand NIHR care cercetează abordările la nivel de populație pentru reducerea riscului de demență la Universitatea din Cambridge, a declarat că, fără a vedea lucrarea completă, este dificil să se știe exact ce să se facă cu concluziile studiului.
Sebastian Walsh a subliniat că sfatul de bază în materie de sănătate publică conform căruia o dietă sănătoasă și echilibrată este benefică pentru sănătate este în esență neschimbat, iar găsirea unor modalități de a sprijini oamenii, în special pe cei din medii mai sărace, să urmeze acest sfat și să abordeze epidemia de obezitate este esențială.
-
CNAS, anunț de ultimă oră pentru asigurați16.10.2025, 09:09
-
-
-
Ceaiurile care reduc pofta de dulce și echilibrează glicemia15.10.2025, 21:12
-
Obiceiul zilnic care provoacă demență. Nici nu te-ai gândit la el!
Boala care paralizează mușchii poate fi depistată cu 10 ani înainte: testul care dă speranță
"Curățarea creierului” în timpul somnului poate reduce riscul de demență. Cum faci asta
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC. Detaliul care arată că ai mari probleme neurologice.
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Orele lungi de muncă, impact asupra structurii creierului
Acest test îți spune dacă faci Alzheimer. Ai curaj să vezi rezultatul?
Leziunile cerebrale cresc riscul de glioblastom. Ce simptome să urmărești
Lucrul de zi cu zi care îți erodează creierul. Accelerează pierderea memoriei
Secretul neașteptat care îți protejează creierul după 50 de ani. Nu are legătură cu pastilele
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Exercițiul aerobic post-accident vascular cerebral, sigur și benefic pentru creier
Grupa de sânge care ar putea crește riscul unui AVC înainte de 60 de ani
10 lucruri pe care să le faci ca să previi demența. Asta contează mult pentru creier
Grăsimea abdominală și de pe brațe, posibil indicator timpuriu al demenței
Acest semn banal îți arată dacă vei face demență. Dacă vezi ASTA, creierul tău este afectat.
Siropul comun care îți protejează creierul de Parkinson
Cantitatea de alcool care îți devastează creierul. E mai puțină decât ai crede
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Cea mai cruntă boală despre care nu ți-a vorbit nimeni: Batten. Palatul Parlamentului se luminează turcoaz
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer
Testul care îți arată dacă riști demența mai devreme decât crezi!
Obiceiul care triplează riscul de moarte
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme
Un semnal neobișnuit care ar putea indica o tumoră cerebrală. Testul simplu al bătăilor din palme.