Legumele care contribuie la scăderea tensiunii arteriale. De ce este importantă alimentația în gestionarea hipertensiunii

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
legume tensiune arteriala Foto: Freepik
legume tensiune arteriala Foto: Freepik

O dietă echilibrată, bogată în legume, poate avea un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale și îmbunătățirii sănătății cardiovasculare, conform unui studiu recent.

Vezi și: Cele mai comune probleme de vedere. Vederea încețoșată și alte semnale de alarmă să mergi la oftalmolog

Un studiu recent publicat în BMC Medicine a constatat că legumele crucifere, precum broccoli și varza kale, reduc nivelul tensiunii arteriale mai bine decât legumele rădăcinoase, precum cartofii dulci și morcovii.

Hipertensiunea arterială, care afectează aproape jumătate dintre adulți, poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Experții sugerează o dietă sănătoasă, inclusiv un consum crescut de legume și o reducere a consumului de sodiu, pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Legumele crucifere pot fi o alegere sănătoasă pentru persoanele cu hipertensiune arterialăți. Hipertensiunea arterială este definită ca având o tensiune arterială crescută mai mare de 130/80 sau luând un medicament antihipertensiv.

Hipertensiunea arterială, denumită adesea „ucigașul tăcut”, contribuie la creșterea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a fundamenta eventualele recomandări de reducere a poverii bolilor cardiovasculare asupra sănătății publice.

Legumele și tensiunea arterială

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare pentru Nutriție și Inovație în Sănătate al Universității Edith Cowan a urmărit să studieze efectul consumului de legume asupra tensiunii arteriale.

Studiul a implicat 16 femei și doi bărbați cu vârste cuprinse între 56 și 72 de ani, cu niveluri ușor ridicate ale tensiunii arteriale. Participanții au fost împărțiți aleatoriu într-un grup activ sau de control și au primit o intervenție dietetică de patru săptămâni.

În timpul intervenției, participanții au consumat patru porții de supă conținând 40% broccoli, 25% conopidă, 25% varză și 10% varză kale. Grupul de control a consumat aceeași cantitate de supă conținând 40% cartofi, 30% dovleac, 20% morcov și 10% cartof dulce.

Participanții din fiecare grup au mâncat același prânz și aceeași cină, care includeau între una și patru porții de legume, și au consumat micul dejun și gustările obișnuite.

Studiul a constatat că consumul de legume crucifere a dus la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale sistolice în comparație cu legumele rădăcinoase și de dovleac la acești adulți.

În medie, grupul care a consumat legume crucifere a avut o reducere de 2,4 mmHg a TAS, ceea ce s-ar putea traduce printr-un risc cu 5% mai mic de evenimente cardiovasculare majore. Între timp, cei din grupul de legume rădăcinoase și-au redus tensiunea arterială cu o medie de 0,7 mmHg.

Cu toate acestea, studiul are mai multe limitări, inclusiv dimensiunea sa mică și populația formată în principal din femei albe, care ar putea să nu se aplice unei populații mai largi. În plus, doar 72% dintre participanți au respectat instrucțiunile și este posibil ca participanții să își fi dat seama de repartizarea lor în grup datorită culorii și aromei supelor de legume.

Foto: Freepik @KamranAydinov

Avantajele legumelor crucifere

Un studiu a constatat că legumele crucifere conțin vitaminele C, E și K, care oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii care susțin reglarea tensiunii arteriale. Constatările sugerează că legumele crucifere pot avea, de asemenea, efecte benefice asupra tensiunii arteriale, deoarece conțin fitonutrienți precum glucosinolații și izotiocianații.

Cu toate acestea, studiile anterioare au găsit rezultate inconsistente la om. Studiul sugerează, de asemenea, că legumele crucifere pot susține și sănătatea intestinului, coagularea sângelui și sistemul imunitar.

Constatările sugerează că legumele crucifere pot fi benefice pentru reglarea tensiunii arteriale, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate.

Citește și: Psihopatia: mecanismele și efectele unei tulburări complexe de personalitate. Cum recunoști un sociopat față de un psihopat

Așternative pentru scăderea tensiunii arteriale

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), care include grupuri de alimente sănătoase și antiinflamatoare, precum fructele, legumele, cerealele integrale și carnea de pasăre, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută.

Se recomandă ca persoanele cu tensiune arterială normală să urmărească mai puțin de 2 300 mg de sodiu pe zi, în timp ce cele cu tensiune arterială ridicată să urmărească mai puțin de 1 500 mg.

Factorii de stil de viață, cum ar fi evitarea fumatului sau a consumului excesiv de alcool, exercițiile fizice regulate, gestionarea stresului prin tehnici precum respirația profundă, meditația, yoga sau mindfulness, și obiectivul de a dormi între șapte și nouă ore pe zi, împreună cu o oră de culcare constantă, limitarea timpului petrecut în fața ecranului și evitarea cofeinei la sfârșitul zilei, pot contribui, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel