Manipularea prin miros, cum lucrează la nivelul subconștientului. Ce efect are mirosul de pâine aburindă sau cafeaua asupra creierului

Manipularea prin miros este o tehnică utilizată încă din anii 1970. Află ce efect are mirosul de pâine caldă sau de cafea asupra psihicului.
Manipularea prin miros este o tehnică de vânzare care lucrează la nivelul subconștientului. Tendințele de manipulare pot ieși la suprafață în orice relație.
Gustul și mirosul sunt "aspecte esențiale pentru a fi om". Deci, de ce nu știm mai multe despre ele. Un miros subliminal (un miros cu o concentrație sub nivelul de detectare conștientă) nu vă va determina să faceți ceva ce nu doriți să faceți, dar dacă puteți simți un miros, acesta vă poate influența.
Parfumurile folosite în contexte adecvate vă pot influența interesul de cumpărare și percepția dumneavoastră asupra calității unui produs. De exemplu, un miros care este perceput ca fiind în concordanță cu un concept de produs, cum ar fi un parfum floral în cazul hainelor de dormit pentru femei, va crește valoarea percepută a hainelor de dormit și prețul pe care consumatorii sunt dispuși să îl plătească pentru acestea. Aromele ambientale tematice din mediul stațiunii pot, de asemenea, să sporească conotațiile pozitive ale experienței din stațiune și, ulterior, să acționeze ca un memento pentru ca oaspeții să revină în stațiunea respectivă și să sporească loialitatea față de marca destinației.
Poate că nu pare surprinzător faptul că aromele tematice pot spori valoarea percepută în general și aprecierea ambianței, dar mirosurile pot fi folosite și pentru a vă influența generozitatea, încrederea și înclinațiile politice.
S-a demonstrat recent că aroma de Windex cu parfum de citrice îi determină pe oameni să fie mai generoși cu timpul și banii lor pentru cauze nobile, cum ar fi Habitat for Humanity. Aromele de curățare încurajează, de asemenea, oamenii să fie mai cinstiți și mai corecți în relațiile cu ceilalți. De exemplu, persoanele care se află într-o cameră parfumată "curată" vor împărți mai multe câștiguri cu un colaborator anonim decât persoanele care se află într-o cameră neparfumată, notează Psychology Today.
Vezi și: Care este porția corectă de nuci. Semnul din palmă care îți arată cât trebuie să mănânci
Ce înseamnă când simți miros de pâine proaspătă
”Manipularea prin miros se numește aroma-marketing. Sună foarte frumos. Noțiunea a intrat pe piață în anii 1970 în Statele Unite ale Americii. Aromele cresc vânzările între 10-15%. Și în România a început să se folosească metoda, dar nu cu aromele corecte. În unele magazine de haine intri și miroase atât de intens a arome sintetice, încât îți vine să pleci.
În unele magazinele alimentare au pus la intrare pâinea proaspătă. Aroma de pâine proaspătă îți induce sentimentul de siguranță, de dorința de a pleca acasă, de a fi în sânul familiei și îți crește nivelul de foame.
Când intri în magazin și simți mirosul de pâine proaspătă, la nivel de subconștient simți că îți este confortabil și ai siguranța alimentelor de calitate și cumperi mai mult că simți că îți este foame.
Caramelul e o aromă dulce. Tot ce este dulce, ca vanilia, scorțișoara, nucșoara, cardamonul, ne dau o senzație de a fi în sânul familiei. Sunt și afrodiziace. Dacă punem cardamon în cafea, atunci ne îmbunătățim digestia”, a explicat dr. Angela Laur, specialist în aromaterapie, în cadrul emisiunii Mi-Th Influencer, cu Mirela Vescan şi Thea Haimovitz, de la DC NEWS.
Vezi și: 6 motive pentru care te simți obosit când te trezești. Când devine un motiv de îngrijorare
Cum percepem mirosul alimentelor
Există câteva moduri în care percepem alimentele și nu toate sunt foarte bine înțelese. Știm că o mare parte dintre acestea se întâmplă în bulbul olfactiv, o mică bucată de țesut situată între ochi și în spatele nasului, dar modul în care stimulii ajung în această parte a creierului este încă în curs de elaborare.
Modul în care acești stimuli sunt procesați în creier joacă un rol major în viața noastră de zi cu zi. Înțelegerea deplină a modului în care se formează percepția noastră asupra alimentelor este esențială, a declarat Fahmeed Hyder, dar obținerea unei imagini clare a ceea ce face creierul nostru atunci când simțim mirosul a fost dificilă.
"Să știm ce căi exacte sunt afectate și să ne învățăm creierul să aprecieze și să recunoască ambele moduri de percepție în înțelegerea aromei este o parte a culturii noastre pe care încă nu am exploatat-o pe deplin", a spus el. O mai bună înțelegere a modului în care mirosurile ajung la creierul nostru nu numai că ne-ar spune multe despre obiceiurile noastre alimentare, a spus el, ci ar putea chiar să ajute potențial pacienții cu anumite boli.
Hyder, profesor de inginerie biomedicală și de radiologie și imagistică biomedicală, a analizat în detaliu funcția bulbului olfactiv. Poate că nu este una dintre cele mai discutate regiuni ale creierului, dar ne ajută să înțelegem lumea exterioară prin absorbția moleculelor din alimente - cunoscute sub numele de volatile alimentare - și apoi prin trimiterea acestor semnale mai departe în creier.
Are un rol esențial ca poartă de acces pentru stimulii chimici către restul creierului - în special către cortexul piriform, amigdala și hipocampul. Pentru a vedea exact cum face acest lucru, Hyder și echipa sa au cartografiat activitatea din întregul bulb olfactiv. Este pentru prima dată când acest lucru a fost făcut vreodată pentru cele două căi independente de livrare a mirosului - și anume, calea ortonazală și cea retronazală. Rezultatele au fost publicate în NeuroImage, potrivit News Yale Edu.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Criză de sânge A+. Apel urgent pentru donatori04.09.2025, 20:50
-
Un algoritm AI descoperă grăsimea ascunsă în corp04.09.2025, 20:15
-
-
De ce să faci un duș rece: 5 motive care te vor surprinde04.09.2025, 17:28
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
Adevărul despre Blue Monday. De ce este LUNI cea mai deprimantă zi: "A fost menită să inspire oamenii, nu să incite la teamă"
Cum se manifestă tulburările alimentare și ce le declanșează. Factorii care contribuie la apariția tulburărilor de alimentație
Sindromul impostorului: o capcană psihologică modernă. Adevărul despre îndoiala de sine și succesul aparent
Care este diferența dintre burnout și depresie?
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Sondaj alarmant: Aproape 2 din 5 angajați europeni sunt expuși riscului de afecțiuni mintale
Cercul vicios al problemelor de somn și depresiei: unde începe totul. Ce înseamnă somnul pentru sănătatea emoțională
Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăţi semnificativ sănătatea mintală
Un studiu arată că unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăţi semnificativ sănătatea mintală. Cum e posibil și ce trebuie să faci.
Anxietatea la apus: ce este și cum o tratăm. Impactul luminii asupra stării de bine
Cum apar fobiile: când frica ne controlează deciziile. Legătura subtilă dintre stres și fobie
Fobiile sunt frici intense și iraționale care pot influența profund viața cotidiană, dar cu înțelegere și tratament, ele pot fi depășite.
De ce generația Z și tinerii mileniali își iau mai multe zile de concediu medical. Echilibrul delicat între productivitate și sănătatea mintală la locul de muncă
De ce scârțâie mobila din casă. Care este, de fapt, impactul asupra psihicului
Autodiagnosticarea: cât de periculos este să te bazezi pe internet pentru a-ți pune un diagnostic
Cum să-ți menții starea de bine pe timp de iarnă. Influența nutriției asupra dispoziției în lunile reci
Sindromul inimii frânte: când stresul și emoțiile îți afectează sănătatea cardiacă. De ce inima cedează sub greutatea emoțiilor puternice
Stresul emoțional intens poate avea consecințe devastatoare asupra inimii, transformând emoțiile puternice într-un pericol pentru sănătate.
Tehnici de respirație pentru gestionarea anxietății. 9 metode simple dar eficiente pentru a face față stresului zilnic
Cum știi dacă ai tulburări de somn: 6 semne banale. Ce este jet lag social? Beatrice Mahler: Organismul NU poate recupera ore de somn!
Singapore lansează un studiu pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată
Singapore lansează un studiu pe cinci ani pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată.
Modul în care zâmbești, semnul că ai o formă severă de depresie
Vineri 13, ziua când mintea îți joacă feste fără să îți dai seama
Știi ce zi e azi? E vineri 13. Ziua despre care toată lumea vorbește cu teamă, ziua când ghinionul pare să bântuie fiecare colț.
Relația abuzivă, impact asupra somnului. Radu Leca: Psihopatul până și somnul ți-l controlează. Nu te vei mai trezi odihnit
Aceasta este una din cauzele pentru care nu poți dormi, iar dimineață te trezești obosit.