Agrișele, doza naturală de energizant. Mențin sănătatea inimii

Agrișele au o concentrație ridicată de substanțe nutritive, fiind benefice pentru sănătate.
Agrișele apar în timpul sezonului cald, acestea fiind indicate pentru cei care vor o gustare sănătoasă, bogată în vitamine şi care nu îngraşă.
Conținut ridicat de vitamine
Agrișele sunt sărace în calorii și grăsimi, dar au un conținut ridicat de nutrienți.
Vitamina C este un antioxidant puternic și vital pentru sistemul nervos, sistemul imunitar și piele. Vitamina B5 este necesară pentru crearea acizilor grași, în timp ce vitamina B6, de care multe enzime și celule din organism trebuie să funcționeze, ajută la transformarea alimentelor în energie.
Cuprul este important pentru inima, vasele de sânge, sistemul imunitar şi creier. Între timp, manganul susține metabolismul, formarea oaselor, reproducerea și răspunsul imun, în timp ce potasiul este esențial pentru funcționarea normală a celulelor, notează Healthline.
Vezi și: Încălțămintea copiilor, recomandări. Medic: Trebuie să fie nouă. Nu second hand
Bogate în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care ajută la combaterea efectelor radicalilor liberi. Acestea sunt molecule reactive care provoacă daune celulare și duc la un proces cunoscut sub numele de stres oxidativ.
Stresul oxidativ este asociat cu multe boli și îmbătrânire prematură. Agrișele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv vitamina C, cantități mici de vitamina E și fitonutrienți.
Vezi și: Limonada, perfectă pentru zilele toride. Ce beneficii are asupra sănătății
Efecte în tratamentele cosmetice
Agrişele sunt folosite şi în tratamentele de înfrumuseţare. Tratează acneea şi reduc inflamaţiile, redau strălucirea pielii, previn căderea părului, albirea prematură, stimulează creşterea părului, previn şi tratează problemele scapului, mai arată Healthline.
Protejează creierul
Anumite boli degenerative ale creierului sunt legate de o supraîncărcare a fierului în celule.
Nivelurile de fier care sunt prea mari pot stimula crearea de radicali liberi, care sunt molecule care dăunează celulelor. Celulele creierului sunt deosebit de ridicate în fier, făcându-le mai vulnerabile la daune.
Agrișele sunt o sursă naturală de acizi organici, furnizând 11-14 mg de acid citric în 100 mg de fructe. Acidul citric blochează acumularea de fier în celule și s-a constatat că reduce riscul de boli precum Alzheimer și accident vascular cerebral dacă este consumat în mod regulat.
Vezi și: Zborul pe distanțe lungi, provocare pentru organism. Ce trebuie să evitați
Benefice în diete
Aroma agrișelor variază de la destul de acru la relativ dulce. Cu cât fructul este mai copt, cu atât devine mai dulce. Agrișele pot fi mâncate ca o gustare sănătoasă. Alternativ, adăugați-le într-o salată de fructe, folosiți-le ca topping pe cereale sau iaurt sau amestecați-le într-o salată proaspătă de vară.
Agrișele sunt, de asemenea, folosite în feluri de mâncare gătite și coapte, cum ar fi plăcinte, tarte, compot și gemuri. Cu toate acestea, rețineți că aceste feluri de mâncare conțin adesea zahăr, iar gătitul distruge o mulțime de antioxidanți și fitonutrienți benefici.
Mențin sănătatea inimii
O dietă bogată în fructe precum agrişele este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă.
Fructele conţin substanţe nutritive care previn blocarea fluxului sanguin către inima, fortifiază muşchiul cardiac şi reduc colesterolul rău, stimulând creşterea colesterolului bun.
De asemenea previn depunerea de grăsimi pe artere, deci ateroscleroza.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.