Atac de cord, risc mai ridicat de sărbători

Stresul de a alege darul potrivit, de a bea sau mânca prea mult, sau pur și simplu de-a te contrazice cu rudele în discuțiile despre politică, activități care se petrec de obicei de sărbători, pot...
Studiul derulat timp de 15 ani pe un număr mare de pacienți, peste 300.000 cu atac de cord, a sugerat că riscul a fost cel mai ridicat la ora 10:00. în ajunul Crăciunului. Dar nu a demonstrat că vacanța a provocat de fapt un risc de atac de cord, doar că părea să fie o asociere.
,,Sărbătorile tradiționale au fost asociate cu un risc crescut de atac de cord. Riscul general în timpul Crăciunului / Anului Nou a fost cu 15% mai mare decât într-o zi obișnuită în decembrie", a spus autorul principal al studiului, dr. David Erlinge, șeful biroului de cardiologie al Spitalului Universitar Skane din Lund.
În Suedia, Crăciunul este cea mai importantă zi a sărbătorilor și, de obicei, este celebrat cu familia. Festivitățile continuă în ziua de Crăciun și din nou a doua zi. Anul Nou în Suedia este de obicei petrecut cu prietenii. Ca și în Statele Unite, în general, sărbătoarea implică consumarea masivă de mâncare și consumul de alcool în exces. Studiul a constatat că riscul de atac de cord nu a fost mai mare în ajunul Anului Nou, însă a crescut cu aproximativ 20% în ziua de Anul Nou.
O altă mare vacanță în Suedia, midsummer, are loc la sfârșitul lunii iunie și sărbătorile includ dansul, cântatul, mâncarea și consumul de alcool. Studiul a constatat o creștere a riscului de atac de cord de 12% în timpul acestei sărbători.
Singura vacanță care nu părea să ridice riscul atacului de cord era Paștele. Familia și prietenii se întâlnesc să mănânce pentru această vacanță. Cercetătorii au declarat că ouăle fac parte din temă și că copiii se îmbracă ca vrăjitoare de Paște.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că riscul de atac de cord nu pare să crească în timpul evenimentelor sportive. Ei și-au pus întrebarea de ce anume în timpul sărbătorilor - și în special în Ajunul Crăciunului ar putea declanșa probleme cardiace? Nu au găsit încă răspunsul, însă au făcut referire la mai mulți factori declanșatori.
,,Printre acești factori, se numără distresul emoțional, furia, anxietatea, tristețea, durerea și stresul care cresc riscul unui atac de cord. Consumul excesiv de alimente, alcoolul și deplasările la distanțe mari pot, de asemenea, să crească șansele unui atac de cord”, a spus dr. David Erlinge.
Dr. Peter Mercurio, cardiolog la Spitalul Northern Westchester din Muntele Kisco, New York, a observat o creștere a atacurilor de inimă în timpul sărbătorilor, și s-a așteptat ca rezultatele studiului să fie similare în Statele Unite.
Atât Erlinge, cât și Mercurio au atras atenția asupra conștientizării faptului că există un risc mai mare de probleme cardiace în timpul sărbătorilor, reamintind oamenilor să-și ia medicamentele conform instrucțiunilor, o sarcină care uneori poate fi dificilă când se schimbă programul de vacanță. Potrivit WebMD.com, medicii au recomandat "scoaterea politicii din lista de sărbători" și multă atenție la alimentație în această perioadă.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.