Cafea și ceai, ce beneficii aduc pentru sănătate

În afară de apă, cafeaua și ceaiul sunt cele mai savurate băuturi în întreaga lume. Ambele au lucruri în ele care sunt benefice pentru sănătate și sunt o scuză bună ca să ieșiți...
Boabele de cafea cresc pe copaci înfloriți, în mai mult de 50 de țări din întreaga lume, inclusiv în SUA (Hawaii). Sunt prăjite și măcinate, apoi fierte, infuzate, opărite (cu aburi) sau înmuiate pentru a face cafea, în funcție de locul în care locuiți și de cum vă place. Se be acaldă sau rece. Mai mult de două treimi din populația lumii bea ceai, care este făcută din frunza unui arbust numit Camellia sinensis. De obicei, infuzăm frunzele în apă fierbinte pentru câteva minute, apoi servim ceaiul fierbinte sau rece. Dar, la ce sunt bune cele două băuturi?
Radicalii liberi
Aceste substanțe chimice vă pot afecta celulele și pot duce la apariția bolilor. Corpul îi produce atunci când transformă anumite alimente în energie și când lumina soarelui cade pe pielea ta. De asemenea, sunt produși și de alimentele și băuturile pe care le consumăm. Ceaiul și cafeaua vă ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi cu substanțe chimice proprii numite antioxidanți.
Diabetul de tip 2
Atât ceaiul cât și cafeaua sunt legate, arată un studiu, de un risc mai mic de a face diabet de tip 2, care afectează modul în care organismul utilizează zahărul din sânge (glucoză) pentru a produce combustibil. Cafeaua conține o cantitate mare dintr-un anume antioxidant care vă ajută să vă mențineți nivel scăzut al zahărului în sânge mai mic, dar și să-l stabilizați - principala provocare entru un pacient cu diabet zaharat. Și antioxidanții din ceai vă pot ajuta organismul să proceseze zahărul în sânge.
Boala Parkinson
Cafeaua și ceaiul pot ajuta împotriva acestei boli grave, care atacă celulele nervoase din creier și face dificilă deplasarea. Unele studii sugerează că, din cafea, cafeina poate ușura simptomele precoce ale bolii Parkinson, în timp ce altele arată că un consum de cafea și ceai ar putea ajuta la protejarea creierului deapariția acestei afecțiuni.
Boala de inimă
Medicii recomandau în trecut reducerea cantității de ceai și de cafea din cauza cafeinei, dar acum se pare că de fapt aceasta are efect protector. Mai multe studii s-au concentrat pe această problematică. Într-un studiu, persoanele care au băut 3 până la 5 cești de cafea pe zi au avut risc mai mic să dezvolte plăci de calciu pe vasele care alimentează inima cu sânge. Aceasta ar putea însemna o probabilitate mai scăzută de boli de inimă.
Boala de ficat
Acesta este un alt organ care probabil beneficiază de pe urma ceștii de cafea sau ceai de dimineață. Dacă bei 3 sau mai multe cești de cafea pe zi scazi riscul de a avea afecțiuni hepatice cronice, ciroză și cancer la ficat. Cafeaua are mai mult de 100 de compuși chimici diferiți în ea, iar oamenii de știință încearcă să-și dea seama ce fac și cum ar putea să lucreze împreună pentru a vă ajuta ficatul.
Accident vascular cerebral - AVC
Acest lucru se întâmplă atunci când sângele este blocat dintr-o anumită zonă a creierului și o ceașcă de cafea sau ceai pe zi poate scădea riscul de a avea un AVC. Aceasta se poate datora faptului că mult-blamata cafeină poate ameliora inflamația și vă poate ajuta să vă controlați nivelurile de zahăr din sânge. Și consumul de ceai negru este legat de scăderea tensiunii arteriale, arată un o meta-analiză, ceea ce va face mai puțin probabil să aveți un accident vascular cerebral.
Cancer
Cafeaua și ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea cancerelor de sân, al prostatei și colorectal, în timp ce toate tipurile de ceai vă pot proteja împotriva cancerului care afectează ovarele și stomacul. Cercetătorii cred că antioxidanții din ceai, inclusiv cei numiți polifenoli, trebuie să fie aplaudați pentru acest lucru.
Boala Alzheimer
Această afecțiune atacă celulele nervoase ale creierului (neuroni) și poate provoca pierderea memoriei și modificări în modelele de gândire și de comportament. Cafeaua are antioxidanti care pot ajuta la protejarea neuronilor, iar ceaiul verde are unii care pot ajuta la prevenirea formării grupurilor de proteine considerate vinovate de apariția bolii.
Pierderea în greutate - slabire
Dacă beți băuturi cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi cafeaua și ceaiul, în loc de cele zaharoase, puteți mai ușor să pierdeți în greutate. Desigur, acest lucru nu funcționează dacă adăugați o grămadă de zahăr și lapte sau frișcă - deci limitați-vă la preparatul de bază, arată medicii de la WebMD.com.
Nu exagerați
În ciuda beneficiilor pentru sănătate ale cafelei și ceaiului, prea multă cafeină vă poate face anxios sau iritabil și vă va fi greu să dormiți. Mai mult de patru cești de cafea pe zi au fost asociate cu decesul premator, într-un studiu. Cafeina provoacă și insomie, arată un altul. De asemenea, vă poate face mai puțin capabil să păstrați calciu în organism, ceea ce poate duce la fracturi osoase (calciul menține oasele puternice). Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări despre cât de mult este prea mult pentru dumneavoastră.
-
Criză de sânge A+. Apel urgent pentru donatori04.09.2025, 20:50
-
Un algoritm AI descoperă grăsimea ascunsă în corp04.09.2025, 20:15
-
-
De ce să faci un duș rece: 5 motive care te vor surprinde04.09.2025, 17:28
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.