Ce trebuie sa stii despre osteoporoza, boala oaselor fragile

Cuvantul “osteoporoza” inseamna “os poros”. Osteoporoza este o boala care slabeste oasele, ducand la un risc crescut de fracturi osoase bruste. Practic, pacientii care sufera de aceasta boala au mai putina masa...
Care sunt cauzele osteoporozei?
Cercetatorii inca nu au aflat motivul exact pentru care se dezvolta osteoporoza, insa au descoperit modul in care se dezvolta boala. Oasele sunt formate din tesut viu, in crestere. Interiorul osului sanatos arata ca un burete. Aceasta zona se numeste os trabecular. O coaja exterioara de os dens se infasoara in jurul osului spongios. Aceasta coaja dura se numeste os cortical.
Cand apare osteoporoza, “gaurile” din “burete” devin mai mari si mai numeroase, ceea ce slabeste interiorul osului.
Dupa cum stim, oasele au rolul de a sustine corpul si de a proteja organele vitale. De asemenea, oasele stocheaza calciu si alte minerale. Cand organismul are nevoie de calciu, acesta descompune si reconstruieste osul. Acest proces, numit remodelare osoasa, furnizeaza organismului calciul necesar, mentinand oasele puternice.
Pana la aproximativ 30 de ani, in mod normal, construiesti mai mult os decat pierzi. Dupa varsta de 35 de ani, descompunerea osoasa apare mai repede decat acumularea osoasa, ceea ce determina o pierdere treptata a masei osoase. Daca ai osteoporoza, pierzi masa osoasa intr-un ritm mai mare. De asemenea, femeile aflate la menopauza au parte de o descompunere osoasa si mai rapida.
Care sunt simptomele osteoporozei?
De obicei, osteoporoza nu prezinta simptome. De aceea, este numita si boala tacuta. Cu toate acestea, daca observi urmatoarele semne, iti recomandam o programare la o clinica de reumatologie in Bucuresti pentru o consultatie amanuntita:
pierderea inaltimii;schimbarea posturii (mod de aplecare a corpului intr-un mod neobisnuit);respiratie scurta (capacitate pulmonara mai mica din cauza discurilor comprimate);fracturi osoase;durere la nivelul spatelui inferior.
Cine este expus riscului de a dezvolta osteoporoza?
Exista mai multi factori care cresc riscul de a dezvolta osteoporoza, doi dintre cei mai semnificativi fiind genul si varsta.
Riscul tuturor pentru fracturi de osteoporoza creste odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, femeile cu varsta peste 50 de ani sau femeile aflate in postmenopauza prezinta cel mai mare risc de a dezvolta aceasta boala. Femeile sufera pierderi osoase rapide in primii 10 ani de la intrarea in menopauza, deoarece atunci au parte de o productie scazuta de estrogen, un hormon care are un rol semnificativ in protejarea organismului impotriva pierderii osoase excesive.
Un alt factor este structura osoasa si greutatea corporala. Persoanele mici si subtiri prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala, deoarece au mai putin os de pierdut decat persoanele cu greutate corporala mai mare.
Istoricul familial joaca, de asemenea, un rol in riscul de aparitie a bolii. Daca parintii sau bunicii tai au avut semne de osteoporoza, cum ar fi fractura de sold dupa o cadere minora, este posibil sa prezinti un risc mai mare de a dezvolta boala.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.