Ceaiul care scade riscul de accident vascular cerebral. Scade colesterolul și îți dă energie. Cum te poate ajuta o singură ceașcă de ceai

Ceaiul care reduce riscul accidentului vascular. Este cel mai popular tip de ceai din întreaga lume.
Ceaiul negru este una dintre cele mai iubite și consumate băuturi din lume, apreciat pentru aroma sa distinctă și pentru beneficiile aduse sănătății.
Ceaiul negru a fost un campion fidel al sănătății de-a lungul secolelor, oferind o alternativă mai blândă a cafelei datorită conținutului său moderat de cafeină.
Denumirea de "ceai negru" vine de la culoarea intensă a frunzelor uscate și a infuziei obținute.
Procesul de producție este esențial pentru caracteristicile sale unice: frunzele sunt mai întâi uscate, apoi rulate pentru a elibera enzimele care inițiază oxidarea.
Acest proces de oxidare este ceea ce conferă ceaiului negru aromele sale complexe și culoarea închisă.
Ce face ceaiul negru special?
Ceaiul negru se distinge de celelalte tipuri de ceai, precum cel verde, oolong și alb, prin gradul său de oxidare.
Spre deosebire de ceaiul verde, care nu este oxidat, și ceaiurile oolong și alb, care sunt doar parțial oxidate, frunzele de ceai negru sunt complet oxidate.
Această oxidare nu doar că intensifică aroma, dar dezvoltă și un grup de polifenoli specifici, numiți teaflavine, care oferă beneficii unice pentru sănătate.
Ce beneficii impresionante are?
Ceaiul negru este bogat în antioxidanți, în special polifenoli, care ajută la protejarea organismului împotriva bolilor cronice.
Un studiu NCI arată că un consum mai mare de ceai a fost asociat cu un risc mai mic de deces. Studiul, condus de cercetători ai Institutelor Naționale de Sănătate, este o analiză amplă și detaliată a beneficiilor potențiale pentru mortalitate ale consumului de ceai negru, care este cel mai comun tip de ceai consumat în Marea Britanie.
Cercetătorii au constat că persoanele care consumau două sau mai multe cești de ceai pe zi aveau un risc cu 9% până la 13% mai mic de deces din orice cauză decât persoanele care nu consumau ceai.
Consumul mai mare de ceai a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, bolii ischemice a inimii și a accidentului vascular cerebral.
Teaflavinele, specifice ceaiului negru, constituie 3 - 6% din polifenolii săi și contribuie la sănătatea cardiovasculară prin scăderea colesterolului și reducerea riscului de boli de inimă.
Flavonoizii prezenți în ceaiul negru sunt similari cu cei din vinul roșu, ciocolata neagră și nuci, contribuind la reducerea riscului de evenimente cardiovasculare majore.
Studiile indică faptul că un consum regulat de ceai negru poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Teaflavinele ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, în timp ce flavonoizii pot reduce riscul de boli de inimă cu până la 8%.
Fiecare ceașcă de ceai consumată zilnic poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral.
Accidentul vascular cerebral, cauzat de blocarea vaselor de sânge către creier, este a doua cauză principală de deces la nivel global. Consumul de ceai negru poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 16% pentru cei care consumă cel puțin două cești pe zi, conform studiilor.
O ceașcă de 240 ml de ceai negru conține aproximativ 47 mg de cafeină, suficient pentru a oferi un impuls de energie fără efectele secundare ale unui consum excesiv de cafeină.
De asemenea, ceaul negru poate fi o alternativă bună la cafea pentru cei care încearcă să își reducă aportul de cafeină, având doar jumătate din cantitatea de cafeină dintr-o ceașcă de cafea.
Pentru a obține cele mai bune beneficii din ceaiul negru, este recomandat să folosiți frunze întregi de ceai în locul pliculețelor și să evitați adăugarea de lapte și zahăr, care pot diminua efectele benefice.
Este important să moderați consumul de cafeină, recomandare dată în special femeilor însărcinate.
Ei bine, ceaiul negru nu este doar o băutură delicioasă, ci și un aliat al sănătății, oferind numeroase beneficii datorită compușilor săi unici.
Indiferent dacă îl preferați simplu sau aromatizat, ceaiul negru este o alegere excelentă pentru a începe ziua cu energie și vitalitate.
Concluziile, publicate în Annals of Internal Medicine, sugerează că ceaiul negru, chiar și la niveluri mai mari de consum, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.