Ceaiul de scorțișoară, simplu de făcut și foarte sănătos pentru inimă. Care sunt efectele consumului zilnic de scorțișoară

Descoperă beneficiile pentru sănătate aduse de ceaiul de scorțișoară alături de 5 pași simpli să-l prepari în câteva minute.
O băutură interesantă, cu potențiale avantaje pentru sănătate, este ceaiul de scorțișoară.
Acesta este fabricat din scoarța interioară a arborelui de scorțișoară, care formează cunoscutele bețe de scorțișoară atunci când se usucă și se răsucește în rulouri. Pentru a prepara ceaiul, aceste bețe sunt fie zdrobite până la obținerea unei pulberi, fie se pun la infuzat în apă fierbinte.
1. Conține antioxidanți
În ceaiul de scorțișoară pot fi găsiți numeroși antioxidanți, care sunt substanțe avantajoase ce susțin sănătatea.
Radicalii liberi sunt substanțe chimice care dăunează celulelor și sunt legate de afecțiuni precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. Antioxidanții previn oxidarea provocată de radicalii liberi.
Antioxidanții bogați în polifenoli sunt deosebit de abundenți în scorțișoară. Potrivit unei cercetări care a evaluat activitatea antioxidantă a 26 de condimente diferite, oregano și cuișoarele sunt singurele două care se clasează mai sus decât scorțișoara.
Mai mult, studiile indică faptul că băutul ceaiului de scorțișoară poate crește capacitatea antioxidantă totală a organismului (TAC), o măsură a modului în care sistemul tău se poate apăra împotriva radicalilor liberi.
2. Reduce inflamația și poate îmbunătăți sănătatea inimii
Studiile efectuate în eprubete indică faptul că unele componente din scorțișoară pot reduce indicatorii inflamatori. Având în vedere că se presupune că inflamația este cauza principală a mai multor boli cronice, inclusiv a bolilor de inimă, acest lucru ar putea fi destul de avantajos.
În plus, studiile sugerează că scorțișoara poate reduce tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL (rău) la anumite persoane.
Mai mult, scorțișoara poate crește nivelul de colesterol HDL (bun), care reduce colesterolul rău din arterele sanguine și susține sănătatea inimii.
Potrivit unei analize a zece cercetări, este posibil să poți obține aceste avantaje cu doar 120 de miligrame de scorțișoară pe zi, adică mai puțin de o zecime de linguriță.
Mai exact, scorțișoara cassia are o concentrație ridicată de cumarine naturale, o clasă de substanțe chimice care protejează împotriva cheagurilor de sânge și ajută la împiedicarea îngustării arterelor sanguine.
Consumarea unei cantități prea mari de cumarină ar putea afecta funcția hepatică și crește riscul de sângerare. Folosește moderația atunci când consumi scorțișoară.
Foto: Freepik
3. Contribuie la scăderea glicemiei
Scorțișoara scade nivelul de zahăr din sânge, ceea ce ar putea avea puternice beneficii antidiabetice. Acest condiment pare să funcționeze în mod similar cu hormonul insulină, care se ocupă de mutarea zahărului din sânge în țesuturi.
În plus, substanțele din scorțișoară pot ajuta la scăderea rezistenței la insulină, ceea ce, la rândul său, crește eficacitatea insulinei și scade nivelul de zahăr din sânge.
Scorțișoara poate diminua rata de descompunere a carbohidraților în stomacul dumneavoastră, minimizând o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge după mese.
Majoritatea cercetărilor au constatat că administrarea unor cantități puternice de scorțișoară sub formă de pudră, variind de la 120 mg la 6 grame, a avut efecte pozitive. Cu toate acestea, există dovezi că ceaiul de scorțișoară poate avea, de asemenea, beneficii pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge.
4. Poate promova pierderea în greutate
Ceaiul de scorțișoară este frecvent promovat ca un ajutor pentru pierderea în greutate, iar mai multe studii au legat consumul de scorțișoară de scăderea circumferinței taliei sau a acumulării de grăsime.
Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste studii nu au reușit să facă diferența între pierderea de mușchi și pierderea de grăsime și doar un număr mic dintre ele au luat în considerare în mod adecvat consumul de calorii. Acest lucru face dificilă atribuirea meritelor scorțișoarei singure pentru beneficiile pierderii în greutate.
Singura cercetare care a ajustat aceste variabile a constatat că, după ce au consumat echivalentul a cinci lingurițe (10 grame) de pudră de scorțișoară zilnic, pe o perioadă de 12 săptămâni, persoanele au câștigat 1,1% din masa musculară și au pierdut 0,7% din masa de grăsime.
Dar astfel de concentrații ridicate de scorțișoară pot include și niveluri extrem de ridicate de cumarină. Atunci când este luată în exces, această substanță naturală poate exacerba sau induce boli ale ficatului, precum și crește riscul de sângerare.
Acest lucru este valabil în special în cazul scorțișoarei Cassia, deoarece aceasta are o cantitate de 63 de ori mai mare de cumarină decât scorțișoara de Ceylon. Dacă există avantaje pentru reducerea greutății la niveluri mai mici, precum cele din ceaiul de scorțișoară, sunt necesare studii suplimentare pentru a le valida.
Ingrediente:
- 1 baton de scorțișoară de Ceylon
- 230 ml de apă fiartă
- 1 pliculeț de ceai (ceai negru obișnuit sau decafeinizat sau ceai din plante)
Mod de preparare:
- Pune bățul de scorțișoară într-o cană.
- Fierbee apa și pune-o în cană.
- Infuzează bățul de scorțișoară în apa clocotită, acoperit, timp de 10 minute.
- Adăugă pliculețul de ceai. Lasă la infuzat încă 1-2 minute.
- Îndepărtează pliculețul de ceai și batonul de scorțișoară. Se servește cald sau fierbinte.
Ceaiul cu scorțișoară este o băutură puternică. Bogat în antioxidanți, acesta oferă o serie de avantaje pentru sănătate, cum ar fi scăderea glicemiei și a inflamațiilor, întărirea sănătății inimii și poate chiar pierderea în greutate.
Merită neapărat să guști ceaiul cu scorțișoară, fie că îl preferi cald sau rece.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!