Cojile de lămâie: O sursă uitată de antioxidanți și fibre. 7 motive să nu mai arunci cojile de lămâie la gunoi

Descoperă beneficiile uimitoare pentru sănătate ale cojilor de lămâie, de la îmbunătățirea sănătății orale și a inimii la un aport mare de vitamina C pentru sistemul...
Coaja de lămâie, adesea aruncată, conține compuși bioactivi care pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate. O lingură (6 grame) oferă 3 calorii, 1 gram de carbohidrați, 1 gram de fibre, 0 grame de proteine, 0 grame de grăsimi și 9% din valoarea zilnică vitamina C. Coaja de lămâie conține, de asemenea, cantități mici de calciu, potasiu și magneziu. D-limonenul, un compus care conferă lămâii aroma sa caracteristică, se găsește, de asemenea, în coajă și poate contribui la multe dintre beneficiile pentru sănătate ale fructului.
Poate sprijini sănătatea orală
Cariile dentare și infecțiile gingivale sunt boli orale comune cauzate de bacteria Streptococcus mutans. Coaja de lămâie conține substanțe antibacteriene care inhibă creșterea microorganismelor. Cercetătorii au identificat în coaja de lămâie patru compuși cu proprietăți antibacteriene puternice, iar un studiu în eprubetă a constatat că extractul de coajă de lămâie combate activitatea Streptococcus mutans, dozele mai mari fiind mai eficiente.
Bogată în antioxidanți
Coaja de lămâie este bogată în antioxidanți, inclusiv D-limonen și vitamina C, care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulare prin combaterea radicalilor liberi. Antioxidanții flavonoizi, cum ar fi D-limonenul, sunt legați de reducerea riscului de afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul de tip 2. Conform Healthline, aceasta are o activitate antioxidantă mai puternică decât coaja de grapefruit sau de mandarine.
D-limonenul crește, de asemenea, activitatea enzimatică pentru a reduce stresul oxidativ, care este asociat cu deteriorarea țesuturilor și îmbătrânirea accelerată. Vitamina C din coaja de lămâie promovează sănătatea imunitară.
Poate avea proprietăți antimicrobiene și antifungice
Coaja de lămâie are potențiale proprietăți antimicrobiene și antifungice, așa cum s-a demonstrat în studiile în eprubetă. Aceasta a redus semnificativ creșterea bacteriilor rezistente la antibiotice și a combătut ciupercile rezistente la medicamente care pot duce la infecții ale pielii. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate.
Citește și: Cum să slăbești folosind dieta Atkins, o dietă slabă în carbohidrați. Cele 4 etape ale planului alimentar
Foto: Freepik
Poate stimula sistemul imunitar
Extractul de coajă de lămâie, bogat în flavonoide și vitamina C, poate îmbunătăți răspunsul imunitar. Un studiu de 15 zile a arătat răspunsuri imunitare îmbunătățite la peștele deshidratat folosind coajă de lămâie. O trecere în revistă a 82 de studii a constatat că 1-2 grame de vitamina C pe zi reduc severitatea și durata răcelii comune cu 8% la adulți și cu 14% la copii.
Poate promova sănătatea inimii
Hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și obezitatea sunt factori de risc pentru bolile de inimă. Cercetările sugerează că compuși precum flavonoidele, vitamina C și pectina, principala fibră din coaja de lămâie, pot reduce riscul de boli de inimă.
Un total de14 studii au constatat că o creștere medie de 10 mg de flavonoide pe zi reduce riscul de boli de inimă cu 5%. D-limonenul, descoperit la șoarecii cu obezitate, a redus nivelul zahărului din sânge, al trigliceridelor și al colesterolului LDL, crescând în același timp colesterolul HDL. Suplimentarea cu pudră de lămâie a dus la reduceri ale tensiunii arteriale și ale colesterolului LDL.
Poate avea proprietăți anticanceroase
Coaja de lămâie are potențiale proprietăți de combatere a cancerului, inclusiv aportul de flavonoide care reduc riscul de cancer și vitamina C care stimulează creșterea celulelor albe din sânge, care elimină celulele canceroase mutante. D-limonenul, descoperit în studii în eprubetă și la șobolani, are proprietăți anticancerigene împotriva cancerului de stomac. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie considerat un tratament sau un leac pentru cancer, deoarece sunt necesare cercetări suplimentare. Consumul de flavonoide și vitamina C poate contribui, de asemenea, la prevenirea cancerului.
Poate trata pietre biliare
D-limonenul poate fi un potențial tratament pentru calculi biliari, o acumulare dură în vezica biliară. Un studiu efectuat pe 200 de persoane a arătat că 48% dintre cei cărora li s-a injectat un solvent de D-limonen au cunoscut o dispariție completă a calculilor biliari, ceea ce sugerează că ar putea fi o alternativă eficientă la intervenția chirurgicală.
Are o mulțime de utilizări casnice
În plus, coaja de lămâie poate fi folosită într-o varietate de moduri, fie că este vorba de un produs cosmetic sau de un produs de uz casnic. Printre cele mai comune aplicații ale sale se numără următoarele:
Detergent universal. Coaja de lămâie și oțetul alb trebuie introduse în interiorul unui borcan cu capac, iar amestecul trebuie lăsat să se decanteze timp de câteva săptămâni. Cojile trebuie îndepărtate, iar soluția rămasă trebuie combinată cu apă în părți egale.
Deodorizant pentru frigider și coșul de gunoi. Cu scopul de a absorbi mirosurile, câteva coji de lămâie ar trebui să fie plasate în interiorul frigiderului sau pe fundul coșului de gunoi.
Detergent pentru oțel inoxidabil. Cu ajutorul cojilor de lămâie, răzuie orice pată prezentă pe obiectul pe care dorești să îl cureți după ce ai întins puțină sare pe el. De asemenea, nu uita să clătești după aceea.
Agent de curățare pentru fiebător. Pune în ceainic niște apă și coji de lămâie, iar apoi adu-o la punctul de fierbere. Acest lucru va elimina orice depuneri minerale care s-ar fi putut forma. Înainte de a clăti apa, ar trebui să o lași să se răcească câteva minute.
Exfoliant pentru corp. Masează amestecul pe pielea umedă după ce ai combinat zahărul, uleiul de măsline și coaja de lămâie care a fost tăiată mărunt. Când ai terminat, clătește corespunzător zona.
Mască pentru față. Pentru a crea o mască care să fie atât exfoliantă, cât și curățătoare pentru piele, combină făină de orez, pudră de coajă de lămâie și lapte rece.
Coaja de lămâie poate fi folosită în diverse moduri pentru a-i spori valoarea nutritivă. Poate fi adăugată la produse de patiserie, salate, iaurt, supe, băuturi, dressinguri, marinate, deshidratată, amestecată cu sare și piper pentru un condiment de casă sau adăugată în ceaiul cald sau în cocktailuri.
De asemenea, poate fi achiziționată sub formă de pudră sau confiate. Coaja de lămâie poate fi consumată proaspătă, deshidratată, congelată, pudrată sau acoperită cu zahăr. Cercetările arată că coaja de lămâie are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un conținut de fibre, vitamine și antioxidanți care susțin sănătatea orală, imunitară și cardiacă, putând avea chiar proprietăți anticancerigene.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.