Compusul din măsline care poate controla glicemia și susține pierderea în greutate. Sursa unui nou tratament natural pentru diabetul de tip 2

Cercetătorii au descoperit un compus natural din măsline care ar putea îmbunătăți controlul glicemiei, oferind o speranță pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru obezitate și diabetul de tip...
Cercetătorii de la Virginia Tech au descoperit în măsline și în uleiul de măsline un compus natural care ar putea îmbunătăți controlul glicemiei și favoriza pierderea în greutate. Acest lucru ar putea contribui la dezvoltarea de produse naturale pentru gestionarea obezității și a diabetului de tip 2.
Începând cu 2022, una din opt persoane din întreaga lume suferă de obezitate, care este un factor patogen principal pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 și un obstacol major pentru controlul metabolic eficient la mulți pacienți.
Cu toate acestea, modificările stilului de viață și măsurile de sănătate publică au un impact limitat asupra prevalenței în creștere a obezității, iar tratamentele existente pot să nu fie eficiente pe termen lung, să fie dificil de menținut pierderea în greutate, să fie costisitoare sau să prezinte riscuri de siguranță pe termen lung.
Dongmin Liu, profesor în cadrul Departamentului de Nutriție Umană, Alimente și Exerciții Fizice la Virginia Tech, consideră că dezvoltarea unor tratamente noi și mai ieftine, în special prin utilizarea produselor naturale ca tratamente adjuvante primare sau secundare, ar putea oferi mai multe opțiuni și ar putea îmbunătăți rezultatele pentru o gamă mai largă de pacienți.
Acidul elenolic din măsline
Cercetătorii au identificat un compus găsit în măsline, acidul elenolic, care poate determina eliberarea hormonilor metabolici PYY și GLP-1 în intestin. Acești hormoni sunt eliberați în timpul mesei și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Compusul, găsit în măsline și în uleiul de măsline, face parte dintr-un grup mai mare de polifenoli.
Cercetătorii au studiat acidul elenolic deoarece nu a fost niciodată investigat dacă acesta exercită acțiuni benefice legate de sănătate sau de stări de boală precum diabetul. Studiul a fost realizat folosind un model de șoarece și a urmărit să înțeleagă rolul său potențial în controlul nivelului de zahăr din sânge.
Cercetătorii au constatat că șoarecii obezi cu diabet care au primit acid elenolic oral au prezentat o reducere cu 10,7% a obezității după patru până la cinci săptămâni. Acest lucru s-a datorat creșterii greutății musculare, inversării bolii ficatului gras indusă de dietă și îmbunătățirii funcției hepatice.
Aportul oral de acid elenolic a crescut, de asemenea, secreția de hormoni metabolici din intestin, cum ar fi GLP-1, PYY și GIP, care pot lucra împreună pentru a restricționa aportul de calorii în timpul hrănirii.
Foto: Freepik
Îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină
Cercetătorii au descoperit că acidul elenolic, un compus care îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină la șoarecii obezi, ar putea fi dezvoltat într-un tratament pentru oamenii cu obezitate, rezistență la insulină și diabet. Studiul, condus de Liu, a constatat că compusul a îmbunătățit aceste niveluri și sensibilitatea la insulină până la punctul în care acestea au devenit similare cu cele ale șoarecilor slabi sănătoși în termen de patru până la cinci săptămâni de tratament.
Cercetătorii intenționează să investigheze în continuare modul în care acidul elenolic gestionează eficient controlul zahărului din sânge și obezitatea, precum și modul în care controlează aportul alimentar. Ei intenționează, de asemenea, să testeze terapia combinată cu metformin, un medicament antidiabetic de primă linie, deoarece administrarea ambilor agenți funcționează mai bine decât oricare dintre ei separat. Cercetătorii au primit un grant NIH pe patru ani pentru a susține aceste studii.
Un studiu realizat de Mir Ali, chirurg bariatric certificat de consiliu și director medical al Centrului chirurgical de pierdere în greutate MemorialCare, arată că anumiți compuși din alimente sunt benefici pentru afecțiuni precum diabetul, obezitatea și hipertensiunea arterială.
Cercetarea, care a fost efectuată pe șoareci selectați genetic pentru a avea aceste afecțiuni, sugerează că următorul pas este aplicarea acestor descoperiri la oameni. Mir Ali subliniază importanța ca cercetătorii să găsească noi modalități de a trata obezitatea și diabetul, deoarece nu există o modalitate perfectă de a trata fiecare pacient.
Ali crede că, într-o zi, cercetătorii ar putea găsi o cheie care ar putea face aceste tratamente aplicabile unui număr mai mare de persoane și cu cât sunt mai multe opțiuni disponibile, cu atât mai bine, deoarece fiecare răspunde diferit la medicamente și la structura genetică.
Cum să adaugi măslinele în dieta ta
Un studiu realizat de Nutrition-In-Sight a arătat că măslinele, bogate în acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați, oferă un profil nutrițional unic. Acești acizi grași sunt sățioși datorită conținutului lor ridicat de grăsimi, și a aromei savuroase. Interacțiunea acestor componente ale acizilor grași în celule și, prin urmare, interacțiunea cu apetitul și receptorii de insulină, a fost identificată anterior cu extractul din frunze de măslin la om.
Pentru a adăuga mai multe măsline în alimentație, Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat, recomandă adăugarea unei porții de măsline (3-8 în funcție de mărime/varietăți) la diferite feluri de mâncare, cum ar fi cremă din crudități de legume, pizza de casă sau garnitură pentru paste, omletă, fasole, cuscus sau salate de tip mediteranean, tocate și folosite ca sos, gustare sau aperitiv umplut cu ardei, usturoi, brânză sau nuci și mâncare cu degetele.
Atunci când alegeți ulei de măsline, este important să folosiți ulei de calitate, cum ar fi sticlele din sticlă colorată, "extra virgin", presat la rece, organic sau importat din Spania/Italia/Grecia. Uleiul de măsline de calitate poate fi folosit ca bază pentru rumenit sau prăjit și pentru a prepara dressing pentru salate.
Măslinele sunt pline de nutrienți benefici, dar sunt preparate și ambalate în saramură, care este absorbită de măsline. Dacă urmați o dietă cu restricție de sodiu, poate fi necesar să limitați cantitatea sau frecvența consumului de măsline.
Concentrația de acid elenolic numai din măsline nu va fi egală cu cantitatea utilizată în studiu. Cercetătorii lucrează acum pentru a determina siguranța acidului elenolic concentrat pentru studii clinice pe oameni în viitor.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Apa cu cuișoare, beneficii surprinzătoare pentru glicemie și ficat. Eugenolul, compusul care are efect antiinflamator
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.