Dieta verde mediteraneană și AVANTAJELE sale în post
Dieta verde mediteraneană și avantajele pe care le are, în special în perioada Postului Paștelui.
Dieta verde mediteraneană și avantajele pe care le are.
Dieta mediteraneană este una dintre cele mai sănătoase și populare din lume. Iar cum Postul Paștelui a început, acesta este un bun moment de a încerca și această dietă.
Potrivit unui studiu publicat în revista Heart, se arată că această dietă este o nouă versiune cu mai multe avantaje decât dieta tradițională. Este vorba despre dieta verde mediteraneană, care îmbunătățește anumiți indicatori de sănătate prin consumul mai multor antioxidanți și înlocuirea cărnii roșii cu proteine vegetale. Dieta continuă să se bazeze pe alimente precum cerealele integrale, fructele, legumele, leguminoasele, ierburile și uleiul de măsline, cărora li se trei componente esențiale: duckweed (lintiță), ceaiul verde și nucile.
Dieta mediteraneană verde este o versiune mai ecologică decât cea tradițională, deoarece pune accentul pe legumele verzi și nu include carnea roșie sau derivații acesteia. A avut loc un studiu științific la o populație supraponderală, al cărei scop a fost de a verifica dacă un aport mai mare de polifenoli și un consum redus de proteine animale are efecte pozitive asupra sănătății. Rezultatele au fost îmbucurătoare.
Acest tip de alimentație scade consumul de calorii și carbohidrați, dar îl crește pe cel de proteine. Potrivit publicației Heart, aportul caloric a variat de la 1.500 la 1.800 de calorii pentru bărbați și de la 1.200 la 1.400 de calorii pentru femei. În total, carbohidrații au fost doar 40 de grame, iar proteinele 100 de grame.
Cele trei componente esențiale
Altfel, unii cercetători au afirmat că polifenolii sunt principalele surse de antioxidanți din legumele verzi. Din acest motiv, această dietă include 3 componente esențiale:
Duckweed sau Mankai (lintiță). Potrivit revistei Clinical Nutrition, este o sursă ce poate substitui proteinele animale. De asemenea, conține polifenoli, vitamina B12 și minerale. Lintița poate fi înlocuită cu alte surse de proteine vegetale, cum ar fi leguminoasele, derivații din soia sau semințele.
Ceai verde. Este cunoscut pentru conținutul său de polifenoli și alte substanțe antioxidante.
Nuci. Acestea oferă grăsimi sănătoase, proteine și antioxidanți.
Ingredientul distinctiv al dietei mediteraneene verzi este lintița sau Mankai sub formă de smoothie, 100 g pe zi. De asemenea, se recomandă consumul a 30 g de nuci și până la 3 căni de ceai verde.
Avantajele acestei variante de dietă mediteraneană
Potrivit aceluiași studiu, beneficiile dietei mediteraneene verzi le depășesc pe cele ale dietei tradiționale. Mai exact, la studiu au participat 294 de persoane cu obezitate moderată, care au fost separate în 3 grupuri dietetice. Primul a fost grupul de control, care avea o dietă sănătoasă; a existat, de asemenea, un grup de consumatori ai dietei mediteraneene tradiționale și un altul al dietei mediteraneene verzi. Toate grupurile au respectat restricțiile de calorii și exercițiile fizice impuse. După 6 luni, s-au evaluat pierderea în greutate și factorii de risc cardiovascular și metabolic. Participanții care au urmat dieta mediteraneană verde au pierdut 6,2 kilograme, cei cu dieta tradițională 5,4 kilograme, iar grupul de control doar 1,5 kilograme.
Dar, ca orice dietă pe care suntem dispuși să o încercăm, este necesar și sfatul medicului, pentru a nu ne pune în pericol starea de sănătate.
Vezi și: Postul, beneficii pentru sănătate. 40 de zile FĂRĂ carne, MINUNI pentru inimă, ficat şi piele
-
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
6 remedii naturale pentru durerile de stomac
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
