Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Țigările electronice utilizate zilnic dublează riscul de infarct, semnalează un studiu american. Dr. Mathieu Kerneis, cardiolog la Spitalul La Pitié-Salpêtrière (Paris), interpretează...
Persoanele care utilizează țigara electronică zilnic prezintă un risc dublu de infarct comparativ cu cei care nu fumează deloc. La acestă concluzie a ajuns un studiu american publicat la sfârșitul lunii august în revista American Journal of Preventive Medicine. La studiu au participat aproape 70.000 de persoane și a fost coordonat de profesorul Stanton Glanz de la Universitatea California din San Francisco (UCSF). În cazul celor care combină țigările electronice cu fumatul clasic, riscul de infarct este de cinci ori mai mare.
În perioada 2014-2016, participanții au fost incluși într-un program național de sănătate publică. Despre fiecare subiect au fost înregistrate date cu privire la apariția sau nu a unui infarct, dacă este fumător sau nu, dacă utilizează sau nu țigările electronice.
Țigări electronice, controverse
Datele sunt alarmante, însă cardiologul francez Mathieu Kerneis îndeamnă la prudență. „Pe plan cardiovascular, nu știm mare lucru despre efectele țigărilor electronice. Acest studiu are meritul că există, dar este posibil să fie singurul”. Specialistul precizează că acest studiu reflectă o situație la un anumit moment, însă nu stabilește o relație de tip cauză-efect între utilizarea țigărilor electronice și riscul cardiovascular. „Este posibil ca unii dintre participanți să se fi apucat de țigări electronice după ce au suferit un infarct”, remarcă dr. Kerneis.
Cu toate acestea, efectele nocive ale țigărilor electronice sunt imposibil de ignorat, admite cardiologul francez. „În primul rând, nu putem nega asocierea statistică, iar apoi, oricum, s-a demonstrat deja că țigările electronice au consecințe negative. Ar fi greșit să spunem că țigările electronice nu fac nimic”, susține dr. Kerneis.
Studii necesare
„Ar fi interesant de aflat riscul de boli cardiovasculare sau de infarct la cei care folosesc exclusiv țigări electronice, care nu au fumat niciodată tutun obișnuit, pentru a-i compara cu nefumători. Dar este greu de găsit suficiente persoane cu acest profil pentru un astfel de studiu”, admite medicul.
Cercetările viitoare ar putea porni de la următoare concluzie. „Știm că fumul de țigară crește reactivitatea plachetară în sânge, ceea ce favorizează formarea cheagurilor de sânge și deci apariția unui infarct”, menționează specialistul. Un nou studiu ar trebui să analizeze acest fenomen în cazul țigărilor electronice, în ce măsură utilizarea acestora duce la formarea de cheaguri de sânge. Cu siguranță, cercetările continuă.
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.