Importanța oului în alimentație. 6 motive pentru care este considerat un superaliment

Importanța oului în alimentație. Află de ce acesta este benefic pentru nivelul de colesterol din sânge si ce nutrienți conține.
Ouăle sunt atât de hrănitoare încât mulți nutriționiști le clasifică drept superaliment. Ele conțin, de asemenea, antioxidanți unici și nutrienți puternici pentru creier, de care mulți oameni sunt deficitari.
Iată 6 motive pentru care ouăle sunt printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.
1. Ouăle întregi sunt printre cele mai nutritive alimente
Un ou întreg conține o gamă uimitoare de nutrienți. De fapt, nutrienții din el sunt suficienți pentru a transforma o singură celulă fertilizată într-un pui întreg de găină.
Ouăle sunt pline de vitamine, minerale, proteine de înaltă calitate, grăsimi bune și diverse alte substanțe nutritive mai puțin cunoscute.
Un ou mare conține: Vitamina B12 (cobalamina), Vitamina B2 (riboflavină), Vitamina A, Vitamina B5 (acid pantotenic) și Seleniu.
Ouăle conțin, de asemenea, cantități mici din aproape toate vitaminele și mineralele necesare organismului uman, inclusiv calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, vitamina E, acid folic și multe altele.
Un ou mare conține 77 de calorii, cu 6 grame de proteine de calitate, 5 grame de grăsimi și urme de carbohidrați. Este foarte important să realizăm că aproape toate substanțele nutritive sunt conținute în gălbenuș, albușul conține doar proteine.
2. Îmbunătățesc profilul colesterolului și nu cresc riscul de boli de inimă
Principalul motiv pentru care oamenii au fost avertizați în legătură cu ouăle este că sunt pline de colesterol. Un ou mare conține 212 mg de colesterol, ceea ce este foarte mult în comparație cu majoritatea celorlalte alimente.
Cu toate acestea, sursele alimentare de colesterol au un efect minim asupra nivelului de colesterol din sânge. Ficatul tău produce de fapt colesterol, în fiecare zi. Cantitatea produsă depinde de cât de mult mănânci.
Dacă obții mult colesterol din alimente, ficatul tău produce mai puțin. Dacă nu mănânci colesterol, ficatul tău produce mai mult. Problema este că multe studii arată că ouăle îmbunătățesc de fapt profilul colesterolului.
Ele cresc colesterolul HDL (colesterolul "bun") și au tendința de a schimba colesterolul LDL (colesterolul "rău") într-un subtip mare, care nu este atât de puternic asociat cu un risc crescut de boli de inimă.
Mai multe studii au examinat modul în care consumul de ouă afectează riscul de boli de inimă și nu au găsit nicio asociere între cele două. Dimpotrivă, ouăle au fost asociate cu beneficii pentru sănătate.
Un studiu a descoperit că consumul a 3 ouă întregi pe zi a redus rezistența la insulină, a crescut HDL și a crescut dimensiunea particulelor LDL la persoanele cu sindrom metabolic.
Cu toate acestea, unele studii arată un risc crescut de boli de inimă la persoanele cu diabet. Totuși, acest lucru necesită cercetări suplimentare și, probabil, nu se aplică unei diete sărace în carbohidrați, care poate, în multe cazuri, să inverseze diabetul de tip 2.
3. Coțin un nutrient important pentru creier
Colina este un nutrient mai puțin cunoscut care este adesea grupat cu vitaminele din complexul B. Este un nutrient esențial pentru sănătatea umană și este necesară pentru diverse procese din organism.
Este necesară pentru a sintetiza neurotransmițătorul acetilcolină și este, de asemenea, o componentă a membranelor celulare. Un aport scăzut de colină a fost implicat în bolile hepatice, bolile de inimă și tulburările neurologice.
Acest nutrient poate fi deosebit de important pentru femeile însărcinate. Studiile arată că un aport scăzut de colină poate crește riscul de defecte ale tubului neural și poate duce la scăderea funcției cognitive a copilului.
Mulți oameni nu consumă suficientă colină. De exemplu, un studiu efectuat pe femei canadiene însărcinate a constatat că doar 23% au atins aportul adecvat de colină. Cele mai bune surse de colină din alimentație sunt gălbenușurile de ou și ficatul de vită. Un ou mare conține 113 mg de colină.
4. Conțin proteine de înaltă calitate cu un profil perfect de aminoacizi
Proteinele sunt principalele elemente constitutive ale organismului și servesc atât în scopuri structurale, cât și funcționale.
Ele constau din aminoacizi care sunt legați între ei, un fel de mărgele pe o sfoară, și apoi pliați în forme complexe.
Există aproximativ 21 de aminoacizi pe care organismul dumneavoastră îi folosește pentru a-și construi proteinele.
Nouă dintre aceștia nu pot fi produși de organism și trebuie obținuți din alimentație. Aceștia sunt cunoscuți sub numele de aminoacizi esențiali.
Calitatea unei surse de proteine este determinată de cantitățile relative ale acestor aminoacizi esențiali. O sursă de proteine care îi conține pe toți în proporțiile corecte este o sursă de proteine de înaltă calitate.
Ouăle se numără printre cele mai bune surse de proteine din alimentație. De fapt, valoarea biologică (o măsură a calității proteinelor) este adesea evaluată prin comparație cu ouăle, cărora li se acordă punctajul perfect de 100, conform Healthline.
5. Sunt bogate în luteină și zeaxantină, care protejează ochii
Există doi antioxidanți în ouă care pot avea efecte puternice de protecție asupra ochilor. Aceștia se numesc luteină și zeaxantină, ambele se găsesc în gălbenuș.
Luteina și zeaxantina tind să se acumuleze în retină, partea senzorială a ochiului, unde protejează ochii de lumina nocivă a soarelui.
Acești antioxidanți reduc în mod semnificativ riscul de degenerare maculară și cataractă, care se numără printre principalele cauze de afectare a vederii și orbire la persoanele în vârstă.
Într-un studiu, consumul a 1,3 gălbenușuri de ou pe zi, timp de 4,5 săptămâni, a crescut nivelul de zeaxantină din sânge cu 114-142% și de luteină cu 28-50%.
6. Ouăle la micul dejun te pot ajuta să pierzi grăsime corporală
Ouăle conțin doar cantități infime de carbohidrați, dar o mulțime de proteine și grăsimi. Acestea au un scor foarte mare când vine vorba de indicele de sațietate, care este o măsură a cât de mult contribuie alimentele la sațietate.
Din acest motiv, nu este surprinzător să vedem studii care arată că consumul de ouă la micul dejun poate duce la pierderea de grăsime.
Într-un studiu, 30 de femei supraponderale sau obeze au consumat un mic dejun format fie din ouă, fie din covrigi. Ambele mic dejunuri aveau aceeași cantitate de calorii.
Femeile din grupul cu ouă s-au simțit mai sătule și au mâncat mai puține calorii pentru restul zilei și pentru următoarele 36 de ore.
Consumul de ouă la micul dejun a dus la o pierdere semnificativă în greutate, comparativ cu aceeași cantitate de calorii din covrigi. Grupul care a consumat ouă a pierdut cu 65% mai multă greutate corporală, a pierdut cu 16% mai multă grăsime corporală. Acestea au avut o reducere cu 61% mai mare a IMC și au avut o reducere cu 34% mai mare a circumferinței taliei (un bun marker pentru periculoasa grăsime de pe burtă).
Este important să reții că nu toate ouăle sunt create la fel. Găinile sunt adesea crescute în fabrici, în cuști și hrănite cu furaje pe bază de cereale care modifică compoziția nutritivă finală a ouălor. Cel mai bine este să cumpărați ouă îmbogățite cu omega-3 sau ouă de pășunat, care sunt mai hrănitoare și mai sănătoase.
Cu toate acestea, ouăle convenționale din supermarket sunt totuși o alegere bună dacă nu îți poți permite sau nu ai acces la celelalte.
Ouăle se numără printre cele mai nutritive alimente pe care le puteți găsi, oferind practic toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie.
În plus, ouăle sunt ieftine, au un gust grozav și se potrivesc cu aproape orice mâncare. Ele sunt într-adevăr un superaliment excepțional.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Planta care scade glicemia și ajută digestia
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.