Șase lucruri despre nas: de ce se pierde mirosul sau cât de „performant” poate fi nasul uman

Șase lucruri interesante despre nas au fost făcute publice de către cercetători. De ce unele persoane rămân fără simțul mirosului, sau cât de mult poate nasul uman să se apropie de...
Cercetătorii au făcut publice șase lucruri interesante despre nas, pe care ar trebuie să le știe oricine. „Nu subestimați puterea nasului. Face ca experiența noastră zilnică de a mânca să fie plăcută și interesantă și ne avertizează cu privire la mâncarea stricată și pericolele gazelor și a fumului. Evocă reacții emoționale puternice, influențează atracția sexuală și poate fi folosit ca instrument analitic sensibil”, arată ei într-un material publicat de theconversation.com.
Iată șase lucruri de știut despre nas.
1. Gustăm și cu nasul
Mulți oameni consideră că facem toate degustările cu gusturile noastre, dar pot detecta doar gustul dulce, sărat, amar, acru sau umami. Adevărul este că, de asemenea, „gustăm” cu nasul, ochii și urechile.
Gustul sau, mai corect, aroma generală pe care o percepem, este o combinație a semnalelor pe care le primim din toate simțurile. Este sarcina creierului să interpreteze aceste semnale și să ne spună dacă mâncarea este prea crocantă, dacă cartofii sunt arși, varza este prea gătită sau dacă fructul este copt.
Aceste arome sunt detectate de receptorii din partea din spate a nasului care transmit semnalele către becul (sau bulbul) olfactiv, unde semnalele sunt și sortate. Informațiile sunt apoi transmise creierului, care ne spune calitatea și intensitatea aromelor (sau a mirosurilor) din jurul nostru și în produsele alimentare pe care le consumăm.
2. Nu toată lumea poate mirosi
Aproximativ 5% din populație este anosmică, ceea ce înseamnă că nu pot mirosi. Acest lucru poate fi devastator. Imaginați-vă că mâncarea dvs. nu are gust de nimic în afară de un pic dulce și un pic sărat. Nu vă mai puteți bucura de mâncărurile preferate și mâncarea la restaurant nu mai este distractivă. De asemenea, nu puteți mirosi pâine mucegăită sau lapte acru sau pizza fierbinte - nici dacă ia foc casa. Și o întrebare care bântuie anosmicii este: Au miros? Aceste anxietăți duc adesea la un stil de viață insular, la depresie și la scăderea sănătății mintale.
3. Nu aveți nevoie de un bulb olfactiv pentru a mirosi
Unii oameni se nasc fără bulb olfactiv, organul care se credea anterior că este esențial pentru percepția mirosului.
În timp ce realizau imagini cerebrale, un grup de cercetători și-au dat seama că unul dintre subiecții lor de control normal nu avea bulb olfactiv aparent, totuși au obținut scoruri normale pentru testele de miros standardizate. Au descoperit că 0,6% dintre femeile pot mirosi perfect fără a avea bulb olfactiv. Aceasta crește la 4,3% la femeile cu stângaci. În schimb, bărbații fără bulb olfactiv nu pot simți mirosul.
4. Infecțiile virale îți pot afecta simțul mirosului
Răceala obișnuită este un motiv binecunoscut care afectează simțul mirosului, deși de obicei temporar. Cu toate acestea, pentru unii oameni, mirosul lor nu mai revine după o infecție virală, cum ar fi răceala obișnuită, o infecție a sinusurilor sau o infecție a tractului respirator superior. Recuperarea poate dura câțiva ani și nici măcar nu este garantată.
Majoritatea oamenilor dezvoltă parosmie (o incapacitate a creierului de a identifica în mod corespunzător un miros) în primele etape ale recuperării, când câteva mirosuri zilnice revin, dar cu un caracter prost, distorsionat și de obicei respingător. Aceste mirosuri noi sunt incredibil de greu de definit, dar încercările de a descrie aceste senzații includ adesea cuvinte precum ars, murdar, putred sau canalizare.
Cercetătorii consideră că, deoarece neuronii olfactivi deteriorați sunt regenerați sau reparați lent, distorsiunile sunt rezultatul încărcării încrucișate a bulbului olfactiv. Dar cum anume se întâmplă asta, rămâne încă un mister.
5. Antrenamentul mirosului este mai bun decât sudoku
Un exercițiu care ajută anosmicii să-și recapete simțul mirosului este „antrenarea mirosului”. Cercetătorii cred că exercitarea sistematică a neuronilor olfactivi stimulează creșterea și reparația, în același mod în care fizioterapia promovează vindecarea leziunilor. Tehnica a fost pionierat în Germania și implică adulmecarea activă (și concentrarea) asupra diferitelor mirosuri cel puțin de două ori pe zi, timp de câteva luni.
Într-un studiu recent efectuat asupra persoanelor în vârstă, instruirea mirosului a arătat nu doar că a îmbunătățit funcția lor olfactivă, dar funcția lor verbală și bunăstarea generală, demonstrând că antrenamentul mirosului este o modalitate bună de a îmbunătăți calitatea vieții la persoanele în vârstă.
Ceea ce este remarcabil este faptul că grupului de control i s-au oferit puzzle sau sudoku să completeze de două ori pe zi în timpul experimentului, ceea ce sugerează că antrenamentul mirosului este mai eficient decât sudoku în aceste măsuri.
6. Oamenii pot urmări mirosurile ca un câine
V-ați mirat vreodată capacitatea câinilor de a urma traseele unui miros și v-ați întrebat de ce nu putem și noi? Cercetările din 2017 au arătat că, de fapt, putem. Nu avem avantajul fluxului de aer optimizat prin nasul unui câine, dar dacă exersăm puțin putem urmări eficient o urmă de aromă de ciocolată așezată pe un câmp.
Sursa, aici.
-
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.