Șase lucruri despre nas: de ce se pierde mirosul sau cât de „performant” poate fi nasul uman
Șase lucruri interesante despre nas au fost făcute publice de către cercetători. De ce unele persoane rămân fără simțul mirosului, sau cât de mult poate nasul uman să se apropie de...
Cercetătorii au făcut publice șase lucruri interesante despre nas, pe care ar trebuie să le știe oricine. „Nu subestimați puterea nasului. Face ca experiența noastră zilnică de a mânca să fie plăcută și interesantă și ne avertizează cu privire la mâncarea stricată și pericolele gazelor și a fumului. Evocă reacții emoționale puternice, influențează atracția sexuală și poate fi folosit ca instrument analitic sensibil”, arată ei într-un material publicat de theconversation.com.
Iată șase lucruri de știut despre nas.
1. Gustăm și cu nasul
Mulți oameni consideră că facem toate degustările cu gusturile noastre, dar pot detecta doar gustul dulce, sărat, amar, acru sau umami. Adevărul este că, de asemenea, „gustăm” cu nasul, ochii și urechile.
Gustul sau, mai corect, aroma generală pe care o percepem, este o combinație a semnalelor pe care le primim din toate simțurile. Este sarcina creierului să interpreteze aceste semnale și să ne spună dacă mâncarea este prea crocantă, dacă cartofii sunt arși, varza este prea gătită sau dacă fructul este copt.
Aceste arome sunt detectate de receptorii din partea din spate a nasului care transmit semnalele către becul (sau bulbul) olfactiv, unde semnalele sunt și sortate. Informațiile sunt apoi transmise creierului, care ne spune calitatea și intensitatea aromelor (sau a mirosurilor) din jurul nostru și în produsele alimentare pe care le consumăm.
2. Nu toată lumea poate mirosi
Aproximativ 5% din populație este anosmică, ceea ce înseamnă că nu pot mirosi. Acest lucru poate fi devastator. Imaginați-vă că mâncarea dvs. nu are gust de nimic în afară de un pic dulce și un pic sărat. Nu vă mai puteți bucura de mâncărurile preferate și mâncarea la restaurant nu mai este distractivă. De asemenea, nu puteți mirosi pâine mucegăită sau lapte acru sau pizza fierbinte - nici dacă ia foc casa. Și o întrebare care bântuie anosmicii este: Au miros? Aceste anxietăți duc adesea la un stil de viață insular, la depresie și la scăderea sănătății mintale.
3. Nu aveți nevoie de un bulb olfactiv pentru a mirosi
Unii oameni se nasc fără bulb olfactiv, organul care se credea anterior că este esențial pentru percepția mirosului.
În timp ce realizau imagini cerebrale, un grup de cercetători și-au dat seama că unul dintre subiecții lor de control normal nu avea bulb olfactiv aparent, totuși au obținut scoruri normale pentru testele de miros standardizate. Au descoperit că 0,6% dintre femeile pot mirosi perfect fără a avea bulb olfactiv. Aceasta crește la 4,3% la femeile cu stângaci. În schimb, bărbații fără bulb olfactiv nu pot simți mirosul.
4. Infecțiile virale îți pot afecta simțul mirosului
Răceala obișnuită este un motiv binecunoscut care afectează simțul mirosului, deși de obicei temporar. Cu toate acestea, pentru unii oameni, mirosul lor nu mai revine după o infecție virală, cum ar fi răceala obișnuită, o infecție a sinusurilor sau o infecție a tractului respirator superior. Recuperarea poate dura câțiva ani și nici măcar nu este garantată.
Majoritatea oamenilor dezvoltă parosmie (o incapacitate a creierului de a identifica în mod corespunzător un miros) în primele etape ale recuperării, când câteva mirosuri zilnice revin, dar cu un caracter prost, distorsionat și de obicei respingător. Aceste mirosuri noi sunt incredibil de greu de definit, dar încercările de a descrie aceste senzații includ adesea cuvinte precum ars, murdar, putred sau canalizare.
Cercetătorii consideră că, deoarece neuronii olfactivi deteriorați sunt regenerați sau reparați lent, distorsiunile sunt rezultatul încărcării încrucișate a bulbului olfactiv. Dar cum anume se întâmplă asta, rămâne încă un mister.
5. Antrenamentul mirosului este mai bun decât sudoku
Un exercițiu care ajută anosmicii să-și recapete simțul mirosului este „antrenarea mirosului”. Cercetătorii cred că exercitarea sistematică a neuronilor olfactivi stimulează creșterea și reparația, în același mod în care fizioterapia promovează vindecarea leziunilor. Tehnica a fost pionierat în Germania și implică adulmecarea activă (și concentrarea) asupra diferitelor mirosuri cel puțin de două ori pe zi, timp de câteva luni.
Într-un studiu recent efectuat asupra persoanelor în vârstă, instruirea mirosului a arătat nu doar că a îmbunătățit funcția lor olfactivă, dar funcția lor verbală și bunăstarea generală, demonstrând că antrenamentul mirosului este o modalitate bună de a îmbunătăți calitatea vieții la persoanele în vârstă.
Ceea ce este remarcabil este faptul că grupului de control i s-au oferit puzzle sau sudoku să completeze de două ori pe zi în timpul experimentului, ceea ce sugerează că antrenamentul mirosului este mai eficient decât sudoku în aceste măsuri.
6. Oamenii pot urmări mirosurile ca un câine
V-ați mirat vreodată capacitatea câinilor de a urma traseele unui miros și v-ați întrebat de ce nu putem și noi? Cercetările din 2017 au arătat că, de fapt, putem. Nu avem avantajul fluxului de aer optimizat prin nasul unui câine, dar dacă exersăm puțin putem urmări eficient o urmă de aromă de ciocolată așezată pe un câmp.
Sursa, aici.
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
-
-
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
