Semnificația poftei de alimente acrișoare. Cum interpretează medicina tradițională dorințele noastre gastronomice

Află mai multe despre pofta neașteptată de a mânca ceva acrișor și cum se leagă cu tradițiile străvechi de vindecare din medicina chineză.
Pofta de mâncare poate să apară pe neașteptate, mai ales dacă ți-e puțin foame și vezi o reclamă la un aliment apetisant. Emoțiile tale pot fi, de asemenea, motivul pentru care îți dorești ciocolată sau chipsuri, chiar dacă hormonii ar putea juca un rol în pofta de mâncare. Poftele alimentare pot indica ocazional deshidratarea sau dezvoltarea unor obiceiuri alimentare legate de anumite mese.
Uneori, gusturile distincte - cum ar fi cele sărate, dulci sau amare - îți pot spune de ce are nevoie organismul tău. Poftele alimentare sărate pot indica o deficiență de proteine, în timp ce poftele alimentare de carbohidrați sau dulci pot indica o creștere a numărului de calorii. Poate părea neobișnuit să dorești alimente acre, cum ar fi oțetul sau lămâile, chiar dacă organismul tău nu are nevoie de ele.
Deși motivele care stau la baza dorinței oamenilor de a mânca alimente acre sunt încă neclare pentru cercetătorii din domeniul alimentar, medicina tradițională chineză și Ayurveda ar putea oferi unele informații: potrivit acestor practici medicale alternative, poftele tale sunt un semn al unui dezechilibru corporal.
Vezi și: Valoarea nutrițională ascunsă a cartofilor. Care este cel mai sănătos mod de preparare
Ce spune medicina tradițională chineză despre alimentele acre
Conform medicinei tradiționale chineze, cele cinci componente ale energiei care alcătuiesc lumea sunt: lemnul, focul, pământul, metalul și apa. O anumită poftă pentru un anumit tip de aliment este un semn că una dintre aceste energii nu este în armonie. O preferință pentru alimentele acre, de exemplu, poate însemna un dezechilibru al elementului Lemn, asociat cu qi-ul ficatului și al vezicii biliare. Potrivit Centrului Yinova, dacă te simțiți stresat, poate fi un semn de stagnare a qi-ului ficatului.
Deoarece alimentele acre influențează inițial ficatul, ele au un efect calmant asupra organismului. Qi-ul ficatului poate duce la dureri de cap, insomnie sau tensiune arterială crescută, iar ficatul controlează emoțiile. Îți poți reechilibra emoțiile și trezi acest qi mâncând ceva acru.
Practicienii medicinei chinezești favorizează folosirea oțetului negru pentru a fluidiza qi-ul ficatului blocat. Alimentele acre, cum ar fi varza murată, murăturile sau citricele, ajută, de asemenea, la trecerea organismului tău de la lunile reci și lente de iarnă la dezvoltarea primăverii, potrivit HealthDigest.
Foto: Freepik
Ce spune Ayurveda despre alimentele acre
Gusturile sunt împărțite în șase categorii de către sistemul medical alternativ Ayurveda, care este legat de yoga. Aceste categorii sunt: dulce, acru, sărat, picant, amar și astringent. Alimentele care sunt acrișoare ajută la digestie și mențin acuitatea mentală. Anumite alimente vă mențin dosha, sau tipul de personalitate, într-un bun echilibru. Cele cinci elemente de pământ, aer, eter, foc și apă sunt combinate în trei tipuri de către doshas.
Deoarece Vatas sunt conectate la aer și eter (conform Maharishi Ayurveda), alimentele acide, precum lămâia, au calități de încălzire care li se potrivesc bine. Căldura din mesele acre ajută la echilibrarea Vata, care ar putea fi perturbată de probleme digestive, circulație deficitară sau epuizare.
Cu toate acestea, consumul de alimente acre îl va face probabil pe Pitta, care este legat de foc și apă, să se simtă mai furios. Deoarece dosha Kapha este cunoscută pentru digestia sa lentă, este benefic pentru Kaphas să consume alimente acre cu moderație. Ayurveda spune că consumul unor cantități mari de alimente și băuturi acide sau fermentate ar putea provoca gelozie sau agresivitate. Vinul, berea și lichiorul sunt catalogate ca făcând parte din această categorie de alimente acide de către Ayurveda.
În concluzie, în timp ce poftele moderne pentru gusturi specifice, cum ar fi cel acru, pot părea inexplicabile, sistemele tradiționale, cum ar fi medicina chineză și Ayurveda, oferă perspective pătrunzătoare asupra dezechilibrelor care stau la baza acestor dorințe. Fie că este vorba de qi-ul ficatului care are nevoie de stimulare sau de alinierea cu dosha cuiva pentru echilibru, înțelegerea acestor principii străvechi poate oferi o abordare holistică pentru a aborda poftele și a promova bunăstarea generală.
Ca și în cazul oricărei îndrumări legate de sănătate, este esențial să te consultați cu profesioniști în aceste domenii pentru a adapta recomandările la nevoile și contextele individuale.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.