Valoarea nutrițională ascunsă a cartofilor. Care este cel mai sănătos mod de preparare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
cartof Foto: Freepik @timolina
cartof Foto: Freepik @timolina

Dincolo de amidon, descoperă ce nutrient se află în cartof și care este semnificația sa nutrițională.

Nutrienții esențiali se pot găsi în locuri improbabile, inclusiv în proteine. Carnea macră, carnea de pui, peștele și produsele lactate pot fi surse excelente de proteine, dar cartofii sunt un loc în care această vitamină poate fi ascunsă.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), 136 de grame de cartofi fierți, nesărați, cu tot cu coajă, au 2,45 grame de fibre, 515 miligrame de potasiu, peste 60 de miligrame de fosfor, aproximativ 30 de miligrame de magneziu și multe altele. Cartofii includ 2,54 grame de proteine pe porție.

În ceea ce privește conținutul de proteine, cartofii sunt evident inferiori față de pui sau pește, dar surclasează multe alte legume rădăcinoase. De exemplu, o porție de 100 de grame de igname fierte cu sare are 1,49 grame de proteine, dar o porție de dimensiuni similare de cartofi fierți nesărați conține 1,87 grame.

Vezi și: Băutura naturistă care scade inflamația și întărește sistemul imunitar. Cum poți să o prepari acasă

Toți cartofii au cantități similare de proteine?

După analiza diferitelor soiuri de cartofi, rezultatul a fost urmatorul: o porție de 100 de grame de cartofi dulci fierți, cu tot cu coajă și fără sare, conține 2,01 grame de proteine. Este chiar mai mult decât cele 1,87 grame pe care le vei obține în porția de aceeași mărime de cartofi normali, potrivit HealthDigest.

Proteinele pot fi găsite în cartofi chiar și atunci când sunt prăjiți și devin crocanți și aurii. Într-o porție de 100 de grame de cartofi prăjiți din restaurantele fast-food se pot găsi 3,43 grame de proteine, conform USDA. Nu uita că acești cartofi prăjiți pot avea, de asemenea, un conținut ridicat de sare și grăsimi trans, așa că este mai bine să îi consumi cu moderație.

Potrivit unui studiu din 2017, cei care au mâncat cartofi prăjiți de două ori pe săptămână sau mai mult au avut o șansă mai mare de a muri. Cercetătorii au menționat că există probabil o mulțime de alți factori care contribuie la această asociere.

Foto: Freepik

Cel mai sănătos mod în care să gătești cartofi

Substanțele nutritive din cartofi vor fi conservate mai eficient prin anumite tehnici de gătit decât prin altele. Potrivit Victoriei Jarzabkowski, nutriționist al Institutului de Fitness al Universității Texas, "cel mai bun mod de a mânca un cartof este în forma sa integrală, neprocesată". Majoritatea nutrienților se pierd în timp ce se fierbe un cartof fără coajă; cu toate acestea, unele elemente, cum ar fi calciul, potasiul, vitamina C și vitaminele din complexul B, pot fi păstrate prin coacerea la cuptor, la aburi sau la microunde a legumei.

Vezi și: Beneficiile pentru sănătate ale merelor. Scad riscul de dezvolta boli cronice și ajută la pierderea în greutate. De ce este recomandat să mănânci un măr pe zi

Este vital să ne variem sursele de proteine, mai degrabă decât să ne bazăm pe un singur element anume, chiar dacă aceste legume pot furniza mai multe proteine decât ți-ai fi imaginat. Putem obține suficiente proteine atât din dietele pe bază de plante, cât și din cele pe bază de animale, inclusiv din fasole, linte, lapte, ouă, migdale, semințe și multe altele. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă în prezent 50 de grame de proteine pe zi. Această măsură poate varia în funcție de nivelul de activitate fizică depusă în cursul unei zile și evident, de rata metabolică a persoanei respective.

Pe scurt, deși cartofii îi pot surprinde pe mulți prin conținutul lor de proteine, este esențial să îi recunoaștem ca parte a unei diete diverse. Fie că este vorba de carne macră, fructe de mare, leguminoase sau de cartofii ocazionali, atingerea aportului zilnic recomandat de proteine rămâne esențială pentru sănătatea și bunăstarea generală. În plus, înțelegerea celor mai bune metode de gătit pentru a păstra substanțele nutritive poate spori și mai mult beneficiile nutriționale ale încorporării cartofilor în dieta proprie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel