Timochinona, compusul activ din uleiul de chimen, impact asupra sistemului cardiovascular. Cum să consumi uleiul de chimen
Acest ulei scade colesterolul și hipertensiunea arterială. În plus, are și efect antiinflamator.
Vezi și: Cinci cauze care duc la apariția cearcănelor. Cum să scapi de aspectul inestetic al feței
Unii oameni preferă să apeleze mai întâi la remedii homeopate, decât să se bazeze pe medicamente pentru a-și rezolva problemele de sănătate.
În ultima vreme, uleiul de semințe negre a câștigat o reputație pentru capacitatea sa de a scădea simultan nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale. Uleiul de semințe negre provine din semințele întunecate ale unei plante cunoscute sub numele de Nigella sativa (sau chimen negru), care este nativă în părți ale Asiei, Africii și Europei. Odată ce uleiul este izolat din semințe, poate fi utilizat medicinal ca agent topic sau produs ingerat.
Unul dintre cele mai active ingrediente din uleiul de semințe negre, timochinona, este raportat că ajută la îmbunătățirea răspunsurilor cardiovasculare atunci când este consumat. În mod specific, se spune că timochinona are atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatorii, conform National Center for Biotechnology Information. Aceste proprietăți presupuse ar putea conferi uleiului de semințe negre capacitatea de a controla hipertensiunea și de a reduce colesterolul ridicat.
Unele cercetări par să sugereze uleiul ca o posibilă terapie cardiovasculară adjuvantă. Totuși, nu toți experții sunt de acord că uleiul de semințe negre este cu adevărat util.
Vezi și: Leptina, hormonul foamei care protejează creierul. Menține integritatea materiei albe

Uleiul de chimen - FOTO: Freepik@mockupdaddy-com
Uleiul de chimen, beneficii
Autorii unei recenzii din 2021 publicate în Nutrients au menționat că există dovezi crescânde ale potențialului terapeutic și cardioprotector al uleiului de chimen. Un trial clinic din 2022, publicat în Toxicology Reports, pare să susțină această idee.
În cadrul trialului, participanții au ingerat fie ulei de chimen, fie un placebo timp de 90 de zile. Cei care au luat ulei de chimen au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului colesterolului. Un alt trial din 2021, publicat în Phytotherapy Research, a explorat ingestia de ulei de semințe de chimen și ulei de semințe de floarea-soarelui la persoane diagnosticate cu hipertensiune.
La sfârșitul a opt săptămâni, valorile medii ale tensiunii arteriale și colesterolului participanților au scăzut, iar colesterolul HDL (colesterolul "bun") a crescut.
Uleiul de semințe de chimen pare să fie un tratament terapeutic rezonabil pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți în menținerea nivelurilor normale de tensiune arterială și colesterol.
Totuși, dieteticianul înregistrat Angel Luk afirmă că sunt necesare mai multe studii înainte de a putea confirma în mod rezonabil beneficiile percepute ale uleiului de semințe de chimen.
"Din păcate, nu există suficiente cercetări efectuate în acest moment care să ajute la explicarea exactă a modului și motivului pentru care uleiul de chimen ar putea fi benefic pentru sănătate. Deși există unele studii mici care arată îmbunătățiri ale colesterolului și tensiunii arteriale, rezultatele nu sunt încă generalizabile pentru public, astfel că nu se pot face recomandări specifice privind dozele de consum", explică dieteticianul Angel Luk, potrivit Health Digest.
Vezi și: Antidepresivele, impact major asupra creierului. Stimulează funcțiile cognitive
Precauție
Angel Luk nu se opune ca oamenii să încerce uleiul de semințe negre, în special cei care doresc să-l folosească ca ingredient ocazional în preparate culinare. Cu toate acestea, ea avertizează că unele persoane au raportat balonare și o senzație de arsură după consumul uleiului de semințe de chimen.
"Uleiul de semințe negre poate fi folosit pentru gătit. Profilul de aromă al uleiului de chimen este ușor amar și picant, ceea ce ar putea fi mai bine rezervat pentru rețete cu alte arome puternice. Pentru gătitul de zi cu zi, un ulei cu o aromă mai neutră va permite probabil altor ingrediente să strălucească, iar riscul de a provoca probleme digestive neplăcute pentru toată lumea din jurul mesei va fi mai mic", afirmă medicul nutriționist.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
