Agresiv când bei alcool? O anumită băutură ar putea fi de vină

Dacă un pahar de bere cu prietenii, după muncă, te relaxează, în timp ce un pahar de wiskey te face să vrei sa te iei la bătaie cu vecinul, explicația ar putea fi...
Cercetătorii de la Public Health Wales National Health System Trust și King’s College London - ambele din Regatul Unit - au apelat la publicul larg pentru a încerca să înțeleagă ce emoții produc diferite tipuri de alcool
Cercetătorii au descoperit că anumite băuturi sunt asociate cu diverse stări emoționale.
Potrivit acestora, timp de secole, romul, ginul, vodca și un alte băuturi spirtoase au fost asociate cu violența. Acest studiu global sugerează că atunci când consumăm băuturi spirtoase, acestea pot provoca sentimente de agresivitate.
Pe de altă parte, vinul roșu și berea favorizează sentimente de relaxare. Băuturile spirtoase au fost raportate ca mai puțin favorabile pentru a stabili relații sau pentru relaxare.
Participanții la studiu au raportat răspunsuri emoționale diferite la diferite băuturi alcoolice.Aproape 30 la sută dintre respondenții care au consumat băuturi spirtoase au spus că s-au simțit mai agresivi atunci când au ales acest tip de alcool. În schimb, doar 2,5 la sută dintre consumatorii de vin roșu au dat vina pe această băutură pentru creșterea sentimentelor de agresiune.
În același timp, însă, mai mult de jumătate dintre respondenți au raportat că băuturile spirtoase le-au crescut încrederea și nivelul de energie, iar 42,4 la sută au spus că aceste băuturi tari i-au făcut să se simtă mai atrăgători.
Vârsta, sexul și comportamentul de băutor
De asemenea, este important de menționat că efectele au fost influențate de nivelul educațional al respondenților, din ce țară provin și de ce vârstă aveau.
Cercetătorii au remarcat că participanții din cea mai tânără grupă de vârstă - adică de la 18 la 24 de ani - au indicat în mod constant că orice băutură alcoolică, atunci când este consumată într-un cadru social, este probabil să le crească încrederea și nivelul de energie și să-i facă să se simtă mai atrăgători.
De asemenea, bărbații au avut tendința de a indica mai des că orice tip de alcool le stimulează agresivitatea.
În cele din urmă, băutorii înrăiți sau cei care au raportat dependența de alcool, au fost de șase ori mai predispuși să se simtă mai agresivi, de la orice fel de băutură alcoolică.
Agresivitatea și plânsul au fost, de asemenea, adesea raportate de băutorii înrăiți, indiferent dacă beau acasă, singuri sau afară cu prietenii.
Rezultatele cercetătorilor au fost publicate în BMJ Open (link direct).
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!