Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe
”Generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi”, susține terapeutul nutriționist Alina Epure.
”Uneori avem nevoie și de terapie pentru a înțelege ce rol are alimentația în viața noastră de zi cu zi. Nutriționistul nu trebuie perceput ca un contabil, care listează o dietă și atât, calculează calorii, ci este important să se implice și să vadă care sunt aspectele care generează o modificare a comportamentului alimentar”, a explicat terapeutul nutriționist Alina Epure, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Din păcate, fast-food-ul și dulciurile intră în zona de recompense nesănătoase și care alimentează un comportament alimentar dezechilibrat.
”Generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi, aceleași alimente, chiar dacă se instalează monotonia. (...) Toate alimentele prăjite ne dăunează sănătății, indiferent de vârsta la care ne raportăm, cu atât mai mult la copiii mici, aflați în creștere și dezvoltare, care au nevoie de anumite grupe de nutrienți astfel încât să își stimuleze, în primul rând, dezvoltarea neuronală. Niciun aliment prăjit nu va hrăni celulele creierului. Avem nevoie de grăsime, dar de grăsime sănătoasă. Cu cât avem mai multe grăsimi Omega-6, adică provenite în special din alimentele prăjite, cu atât suntem într-o decompensare energetică pentru creierul nostru și atunci copiii cer mai multe dulciuri, pentru că au nevoie de energie pentru a întreține ritmul de creștere”, a mai spus terapeutul.
Alimentele nepotrivite pentru copiii
”În primul rând, toate alimentele prăjite, chiar dacă vorbim de un somon bio, dar apoi îl prăjim, pierde foarte mult din proprietățile nutritive, cartofii prăjiți, șnițelele, ouăle prăjite. Ar trebui evitate. Putem pregăti la cuptor, la aburi, la grătar”, a mai spus.
Pe de altă parte, nutriționistul a prezentat o listă cu alimentele pe care ar trebui să le avem pe masă, pentru copii. ”Fructe și legume, cât mai viu colorate, și bine-nțeles, și partea de grăsimi sănătoase din oleaginoase, nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, precum și gustările sănătoase pe care putem să le introducem zi de zi în alimentația copiilor noștri”, a mai spus specialistul, subliniind că în privința sucurilor le recomandă pe cele făcute în casă.
Obiceiurile sănătoase vin din familie
De asemenea, mai spune terapeutul nutriționist, ”este esențial să facem diferența între ceea ce oferim de calitate copiilor și cum putem construi obiceiuri sănătoase, din familie, și ce oferim din aceste frustrări ale noastre. Și atunci, venim către ei cu dulciuri, pentru că nu le-am mâncat noi. Sunt opțiuni de dulciuri sănătoase”, a mai spus Alina Epure.
Cum perioada sărbătorilor pascale va fi una cu multe produse tradiționale, dintre care nelipsitele ouă colorate, nutriționistul a subliniat că micuții se pot bucura chiar și de un ou fiert pe zi, dar care să fie asociat cu cât mai multe legume: roșii, castraveți, ardei, ridichi, ceapă verde, în funcție de preferințe.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
