Băutorii de cafea au microbiote intestinale mai sănătoase

Noile cercetări sugerează că băutorii de cafea au compoziții mai sănătoase de bacterii în...
Noi cercetări pun în lumină efectul cafelei asupra microbiotei intestinale.
Din ce în ce mai multe cercetări vorbesc despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea. Consumul unei singure cani poate lupta împotriva grăsimilor nesănătoase, poate ușura inflamațiile asociate obezității sau chiar proteja creierul la bătrânețe, notează Medical News Today.
Mai mult, bea cel puțin trei căni de cafea în fiecare zi poate menține arterele sănătoase și suple, împiedicând o acumulare de calciu și evitând riscul de blocare.
Cafeaua ar putea ajuta și la combaterea diabetului prin îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și poate menține ficatul sănătos și „fericit".
Însă cum exact cafeaua produce toate aceste minunate beneficii pentru sănătate a rămas oarecum un mister.
Noile cercetări strălucesc mecanismele din spatele efectelor cafelei analizând legăturile dintre cafea și sănătatea microbiotei intestinale.
Dr. Li Jiao este autorul principal și corespunzător al studiului. Dr. Jiao este profesor asociat de medicină-gastroenterologie la Baylor College of Medicine din Houston, TX, și cercetător la Centrul pentru inovații în calitate, eficacitate și siguranță la Michael E. DeBakey VA Medical Center.
Dr. Shawn Gurwara, tot de la Baylor College, care este primul autor al lucrării, a prezentat concluziile la American College of Gastroenterology (ACG), reuniunea științifică anuală din 2019, care a avut loc la San Antonio, TX.
Efectele cafelei asupra intestinului
Analizele au arătat că băutorii mari de cofeină au avut un nivel ridicat al genurilor bacteriene Faecalibacterium și Roseburia, dar niveluri scăzute de Erysipelatoclostridium - un gen bacterian „potențial dăunător".
Echipa de cercetare a găsit aceste asociații indiferent de vârsta participanților sau de calitatea dietelor lor.
Deși face parte dintr-un intestin normal sănătos, nivelurile excesive de Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) pot fi dăunătoare.
Studii anterioare la oameni au legat E. ramosum cu sindromul metabolic, iar studiile la animale au găsit legături cu „reglarea sub control a glucozei intestinale subțiri și a transportatorilor de grăsimi", care au îmbunătățit obezitatea indusă de dietă.
Mai mult, cercetătorii acestui studiu au descoperit niveluri mai ridicate de alte bacterii „detectate frecvent în microbiomii intestinali" la consumatorii mari de cafea. Aceste bacterii au inclus Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia și diverse tulpini de Lachnospiraceae.
Autorii concluzionează:
"Consumul mai mare de cofeină a fost asociat cu o densitate și o uniformitate a microbiotei intestinale asociate cu mucoase și o abundență relativ mai mare de bacterii antiinflamatorii, cum ar fi Faecalibacterium și Roseburia și nivelurile mai mici de Erysipelatoclostridium potențial dăunătoare."
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.