Băutorii de cafea au microbiote intestinale mai sănătoase

Noile cercetări sugerează că băutorii de cafea au compoziții mai sănătoase de bacterii în...
Noi cercetări pun în lumină efectul cafelei asupra microbiotei intestinale.
Din ce în ce mai multe cercetări vorbesc despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea. Consumul unei singure cani poate lupta împotriva grăsimilor nesănătoase, poate ușura inflamațiile asociate obezității sau chiar proteja creierul la bătrânețe, notează Medical News Today.
Mai mult, bea cel puțin trei căni de cafea în fiecare zi poate menține arterele sănătoase și suple, împiedicând o acumulare de calciu și evitând riscul de blocare.
Cafeaua ar putea ajuta și la combaterea diabetului prin îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și poate menține ficatul sănătos și „fericit".
Însă cum exact cafeaua produce toate aceste minunate beneficii pentru sănătate a rămas oarecum un mister.
Noile cercetări strălucesc mecanismele din spatele efectelor cafelei analizând legăturile dintre cafea și sănătatea microbiotei intestinale.
Dr. Li Jiao este autorul principal și corespunzător al studiului. Dr. Jiao este profesor asociat de medicină-gastroenterologie la Baylor College of Medicine din Houston, TX, și cercetător la Centrul pentru inovații în calitate, eficacitate și siguranță la Michael E. DeBakey VA Medical Center.
Dr. Shawn Gurwara, tot de la Baylor College, care este primul autor al lucrării, a prezentat concluziile la American College of Gastroenterology (ACG), reuniunea științifică anuală din 2019, care a avut loc la San Antonio, TX.
Efectele cafelei asupra intestinului
Analizele au arătat că băutorii mari de cofeină au avut un nivel ridicat al genurilor bacteriene Faecalibacterium și Roseburia, dar niveluri scăzute de Erysipelatoclostridium - un gen bacterian „potențial dăunător".
Echipa de cercetare a găsit aceste asociații indiferent de vârsta participanților sau de calitatea dietelor lor.
Deși face parte dintr-un intestin normal sănătos, nivelurile excesive de Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) pot fi dăunătoare.
Studii anterioare la oameni au legat E. ramosum cu sindromul metabolic, iar studiile la animale au găsit legături cu „reglarea sub control a glucozei intestinale subțiri și a transportatorilor de grăsimi", care au îmbunătățit obezitatea indusă de dietă.
Mai mult, cercetătorii acestui studiu au descoperit niveluri mai ridicate de alte bacterii „detectate frecvent în microbiomii intestinali" la consumatorii mari de cafea. Aceste bacterii au inclus Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia și diverse tulpini de Lachnospiraceae.
Autorii concluzionează:
"Consumul mai mare de cofeină a fost asociat cu o densitate și o uniformitate a microbiotei intestinale asociate cu mucoase și o abundență relativ mai mare de bacterii antiinflamatorii, cum ar fi Faecalibacterium și Roseburia și nivelurile mai mici de Erysipelatoclostridium potențial dăunătoare."
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum scap de pofta de dulce
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.