Care este diferența dintre prebiotic și probiotic. Importanța lor pentru sănătatea digestivă a organismului

Află mai multe despre modul în care prebioticele și probioticele lucrează în tandem pentru a hrăni un ecosistem sănătos în intestin.
Prebioticele sunt fibre pe care organismul uman nu le poate digera, în timp ce probioticele sunt mici microorganisme vii, cum ar fi bacteriile și drojdiile. Prebioticele sprijină organismul în construirea și menținerea unei colonii sănătoase de bacterii, ajutând digestia și susținând intestinul.
Prebioticele se găsesc în alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, în timp ce probioticele se găsesc în alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, varza murată și laptele de soia.
Beneficiile probioticelor
Cercetările privind efectele probioticelor nu sunt concludente, dar sugerează că acestea pot fi benefice în mai multe domenii. S-a constatat că sănătatea digestivă se îmbunătățește cu ajutorul probioticelor, cum ar fi reducerea cu 60% a diareei legate de antibiotice și prevenirea bolilor care pun în pericol viața, cum ar fi enterocolita necrozantă la copiii prematuri.
Un studiu din 2017 sugerează că probioticele pot atenua simptomele depresiei, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate.
S-a constatat că sănătatea gastrointestinală se îmbunătățește cu probioticele, în special la persoanele cu tulburări care afectează stomacul și intestinele. O analiză sistematică a studiilor efectuate la persoanele cu sindromul colonului iritabil (IBS) a constatat că probioticele îmbunătățesc simptomele, însă nu este clară semnificația beneficiului sau tulpina cea mai eficientă de probiotice.
În urma a 17 studii Cochrane s-a constatat că probioticele pot scădea nevoia de antibiotice, absențele școlare din cauza răcelii, pneumonia asistată de ventilator, diabetul gestațional, infecțiile vaginale și eczema. Cu toate acestea, analiza nu a găsit dovezi de înaltă calitate care să demonstreze că probioticele pot preveni bolile și sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste date.
Efecte secundare
Persoanele cu boala Crohn și cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de evenimente adverse atunci când iau probiotice specifice. Cercetările efectuate de Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă susțin această concluzie.
Multe studii nu raportează date privind siguranța, inclusiv informații despre evenimentele adverse, chiar și atunci când pretind că dovedesc că probioticele funcționează. Această lipsă de date privind siguranța indică faptul că oamenii de știință știu puține lucruri despre riscurile probioticelor, în special despre potențialele probleme legate de utilizarea pe termen lung. Persoanele îngrijorate de efectele secundare ar trebui să consulte un medic înainte de a-și crește semnificativ aportul de probiotice.
Foto: Freepik @julijadm
Beneficiile prebioticelor
Prebioticele sunt alimente pe care organismul nu le poate digera, servind drept hrană pentru bacteriile intestinale și alte organisme benefice. Acestea pot susține un intestin sănătos, oferind o sănătate digestivă mai bună și mai puține probleme de sănătate legate de antibiotice, potrivit MedicalNewsToday.
Cu toate acestea, există mai puține cercetări privind prebioticele decât probioticele, ceea ce face să nu fie clar dacă acestea pot consolida beneficiile probioticelor. Unele cercetări sugerează că prebioticele pot îmbunătăți absorbția calciului, pot schimba viteza de procesare a carbohidraților de către organism și pot susține creșterea probiotică a bacteriilor intestinale, îmbunătățind potențial digestia și metabolismul.
Prebioticele sunt prezente în mod natural în multe alimente, astfel încât nu este nevoie de suplimente prebiotice. Nu există dovezi că administrarea de prebiotice și probiotice împreună este dăunătoare, dar persoanele cu boli cronice sau boli grave ar trebui să evite suplimentele, cu excepția cazului în care sunt sfătuite altfel. Cercetările suplimentare privind efectele secundare ale prebioticelor sunt, de asemenea, în fază incipientă.
Cum interacționează prebioticele și probioticele
Prebioticele servesc drept combustibil pentru probiotice, astfel încât probioticele au nevoie de acces la prebiotice pentru a funcționa eficient.
În ciuda faptului că în prezent se efectuează cercetări pentru a investiga relația dintre cele două, experții nu reușesc să stabilească dacă consumul de prebiotice poate ajuta sau nu la creșterea probioticelor.
O dietă echilibrată și variată oferă numeroase prebiotice și probiotice. Alimentele probiotice includ iaurtul, chefirul, alimentele fermentate precum varza murată și kimchi, kombucha, laptele bătut fermentat și brânzeturile fermentate. Alimentele prebiotice, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, sunt bogate în prebiotice.
Unele alimente bogate în probiotice pot conține, de asemenea, prebiotice. Bebelușii pot avea acces la prebiotice prin zaharurile din laptele matern și unele formule pentru sugari. O dietă sănătoasă asigură o gamă de tulpini care luptă împotriva bacteriilor.
Suplimentele prebiotice sau probiotice sunt, în general, inutile pentru persoanele sănătoase, dar riscul este minim pentru cei care nu au un sistem imunitar slăbit sau boli de bază. O dietă echilibrată care conține fructe, legume, cereale integrale și alimente fermentate poate furniza suficiente prebiotice și probiotice fără suplimente. Se recomandă consultarea unui medic sau a unui dietetician pentru sfaturi dietetice specifice.
-
-
-
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului06.09.2025, 15:18
-
Legătura dintre inflamația intestinală și sănătatea creierului06.09.2025, 14:53
-
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.