Colesterolul, între prietenie și agresiune. Adevărul despre rolul alimentației
Colesterolul face parte din categoria grăsimilor, care împreună cu trigliceridele au o mare importanță pentru sănătatea noastră. Colesterolul nu poate lipsi organismului, spune acad. prof. dr. Nicolae...
Colesterolul „este necesar pentru buna funcționare a celulelor, pentru fabricarea hormonilor sexuali și a sărurilor biliare, care la rândul lor sunt indispensabile digestiei”, explică prof. Nicolae Hâncu, în volumul „Abecedar de Nutriție”.
Sursele de colesterol sunt de două tipuri: externe, respectiv grăsimea alimentară de origine animală (grăsimea saturată), și interne, adică fabricarea lui de către ficat. Primul se numește colesterol exogen, iar al doilea colesterol endogen.
Nivelul normal de colesterol din sânge este de 150-200 mg/dl, din care doar 20-25% este datorat celui exogen. Cu alte cuvinte, colesterolul provenit din alimentație are o cotă mult mai redusă decât cel produs de propriul organism.
„Alimentația nu are o influență majoră asupra nivelului colesterolului din sânge, care, în proporție de 75-80%, este cel fabricat de propriul nostru corp”, se afirmă în lucrarea citată.
Colesterolul în alimente de bază
Cu toate aceste, consumul de colesterol provenit din alimentație trebuie limitat la 300 mg pe zi.
Pentru a vă face o idee despre aportul de colesterol pe care îl aveți zilnic, iată o listă cu alimentele de bază și conținutul lor în colesterol/porție:
- lapte integral (200 ml) - 33 mg colesterol
- lapte parțial degresat (200 ml - 10 mg
- lapte total degresat (200 ml) - 4 mg
- iaurt integral (200 ml) - 29 mg
- iaurt parțial degresat (200 ml) - 10 mg
- brânză telemea (30 g) - 30 mg
- brânză de vaci (100 g) - 10 mg
- Tofu (50 g) - 0
- ou (1 gălbenuș) - 212
- somon (100 g) - 63
- ton (100 g) - 30
- carne de porc (mușchi - 100 g) - 79 mg
- carne de pui (fără piele - 100 g) - 85 mg
- carne de vită (mușchi - 100 g) - 89 mg
- carne de vițel (100 g) - 135
- creier de porc (100 g) - 3.010 mg
- ficat de pui (100 g) - 631 mg
- unt (10 g) - 22
- ulei (5 g) - 0
Colesterolul, factor de risc cardiovascular
Un alt lucru interesant de reținut: „Colesterolul nu are putere calorică, dar în exces devine foarte periculos pentru sănătate”, avertizează prof. dr. Nicolae Hâncu.
Atunci când colesterolul din sânge depășește nivelul normal, el se depozitează pe pereții arterelor, pe care le îngroașă, le rigidizează. Astfel apare ateroscleroza, din cauza căreia se produc: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, anevrismele, insuficiența cardiacă, arteriopatia membrelor inferioare.
„Autorul acestor dezastre este colesterolul LDL sau colesterolul rău, considerat un adevărat ucigaș al omului. În sens opus acționează colesterolul HDL, care se opune apariției aterosclerozei, motiv pentru care se numește colesterol bun”, explică nutriționistul.
Alimentația sănătoasă, exercițiul fizic, renunțarea la fumat, în unele cazuri medicamentele ajută la normalizarea colesterolului și ținerea sub control a riscului cardiovascular.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
