De ce nu te poți opri din mâncat? Alimentația care îți dereglează apetitul

Din 1976 până în 1980, 15% dintre adulții americani erau obezi. Astăzi, aproximativ 40% dintre adulți sunt obezi. Alți 33% sunt supraponderali. Care este...
Coincidența cu această creștere a greutății sunt ratele crescânde de boli de inimă, diabet, cancer și complicații de sănătate cauzate de obezitate, cum ar fi hipertensiunea. Chiar și boala Alzheimer poate fi parțial atribuibilă obezității și inactivității fizice, notează revista Phys.
"Dieta din SUA și alte țări s-a schimbat dramatic în ultimii 50 de ani, cu alimente extrem de procesate disponibile ușor și ieftin la orice oră din zi sau din noapte", a spus Ali Güler, profesor de biologie la Universitatea din Virginia , spus. "Multe dintre aceste alimente sunt bogate în zaharuri, carbohidrați și calorii, ceea ce face ca acest tip de dietă să devină nocivă atunci când este consumată în mod regulat pe parcursul mai multor ani."
Într-un studiu publicat joi în revista Current Biology, Güler și colegii săi demonstrează că centrul de plăcere al creierului care produce dopamina chimică și ceasul biologic separat al creierului care reglează ritmurile fiziologice zilnice sunt strâns legate și că alimentele bogate în calorii - care aduc plăcere - pot întrerupe programele normale de hrănire, ducând la un consum excesiv. Folosind șoarecii ca modele de studiu, cercetătorii au imitat disponibilitatea 24/7 a unei diete cu conținut ridicat de grăsimi și au arătat că gustările oricând duc la final obezitate și probleme de sănătate aferente.
Echipa lui Güler a descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă comparabilă cu o dietă slabă în calorii și grăsimi au menținut o alimentație normală și greutatea corespunzătoare. Dar șoarecii alimentați cu diete bogate în calorii, încărcați cu grăsimi și zaharuri, au început să mănânce la toate orele și au devenit obezi.
În plus, așa-numiții șoareci „knockout", care aveau semnalul de dopamină perturbat - ceea ce înseamnă că nu au căutat plăcerea plină de satisfacție a dietei cu conținut ridicat de grăsimi - au menținut un program normal de mâncare și nu au devenit obezi, chiar și atunci când au avut 24 / 7 disponibilitatea alimentelor bogate în calorii.
„Am arătat că semnalizarea dopaminei în creier guvernează biologia circadiană și duce la consumul de alimente bogate în energie între mese", a spus Güler.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.