De ce să mănânci pepene roșu cu telemea. Mihaela Bilic: Grăsime mai bună nu există

De ce să mănânci pepene roșu cu telemea. Ce efect are combinația de gusturi asupra sănătății.
De ce să mănânci pepene roșu cu telemea. Ce beneficii aduce organismului. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist a explicat pe pagina sa de Facebook care pepene este mai bun: cel galben sau cel roșu.
”Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate. Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al veriizemos și răcoritor, greu îi poți rezista! Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte: pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii.
Până aici suntem la egalitate. La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu. La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3g pentru cel roșu.
Tocmai aceste fibre împiedică absorția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă- acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g.
Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
De ce să mănânci pepene roșu cu telemea
Pepenele roșu este un fruct cu puține calorii care este plin de vitamine, minerale și antioxidanți. Este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina A și potasiu, care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Pepenele roșu are un conținut ridicat de apă, ceea ce îl face o gustare excelentă de consumat pe timp de caniculă pentru a vă menține corpul hidratat.
Pepenele roșu are un conținut caloric redus, fiind o opțiune sănătoasă pentru cei care își doresc să își mențină greutatea sau să slăbească. Acesta este o sursă importantă de antioxidanți. Pepenele roșu conține vitamine și minerale importante, precum vitamina C, vitamina A și potasiu. Pepenele roșu conține antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și la reducerea inflamației în organism.
Consumul de pepene roșu poate contribui la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular datorită conținutului de citrulină, un aminoacid care poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge și la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.
”Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat - și grăsime mai bună ca în brânză nu există!”, a mai explicat medicul.
Cum să vă bucurați de pepene verde și brânză împreună
Există multe moduri de a savura pepenele roșu și brânza împreună. Iată câteva idei creative:
- Tăiați pepenele în cuburi și combinați-l cu brânză feta fărâmițată, mentă proaspătă tocată și un strop de ulei de măsline pentru o salată răcoritoare de vară.
- Creați o pizza cu pepene roșu, așezând felii de pepene roșu cu mozzarella proaspătă, roșii tăiate cubulețe, frunze de busuioc și oțet balsamic.
- Combinați cuburi de pepene verde cu castraveți tăiați cubulețe, brânză de capră fărâmițată și coriandru tocat pentru o salsa răcoritoare care se potrivește bine cu chipsuri sau pâine.
- Faceți o frigăruie de pepene roșu și brânză alternând cuburi de pepene roșu și brânză pe scobitori. Serviți cu oțet balsamic Resto NYC.
-
-
-
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu05.09.2025, 19:38
-
-
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.