Dietă sau post intermitent, cu ce slăbești mai repede

Dieta și postul intermitent, amândouă ajută la pierderea în greutate și promovează sănătatea. Dar ce alegi dintre ele? E una mai bună decât cealaltă? Cercetătorii de la Centrul German de...
Postul intermitent, dar și dieta, ajută la pierderea în greutate și promovează o stare bună de sănătate. Cu toate acestea, postul intermitent nu este superior dietelor convenționale cu restricționare a caloriilor, arată oamenii de știință de la Centrul German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) și de la Spitalul Universitar Heidelberg, care au analizat datele dintr-un studiu numit HELENA - cea mai mare investigație privind postul intermitent de până în prezent.
Ei au ajuns la concluzia că sunt multe căi care duc la o greutate mai sănătoasă. Cheia e ca fiecare să găsească un plan de dietă care să i se potrivească cel mai bine și apoi să îl aplice!
Mănânci opt ore pe zi și apoi ții post în următoarele 16 ore? Sau este mai bine să nu mănânci două zile pe săptămână și apoi să te bucuri de mâncare fără regrete pentru restul săptămânii?
De ce au cercetat postul intermitent
Postul intermitent, cunoscut și ca dieta 16:8 sau dieta 5:2, este la modă. Numeroasele cărți de auto-motivare pe această temă promit pierderea în greutate fără efectul yo-yo, precum și modificări susținute ale metabolismului și beneficii pentru sănătate drept rezultgat.
Societatea Germană pentru Nutriție (DGE), pe de altă parte, avertizează că postul intermitent nu este adecvat pentru reglementarea pe termen lung a greutății. În plus, potrivit DGE, nu există suficiente dovezi științifice cu privire la efectele pe termen lung ale acestei metode de dietă.
„De fapt, până acum au fost făcute doar câteva mici studii despre postul intermitent, dar au rezultat că acesta are efecte pozitive incredibile asupra sănătății metabolice", explică Ruth Schübel, de la DKFZ. Acest lucru ne-a făcut curioși și am vrut să aflăm dacă aceste efecte pot fi, de asemenea, dovedite într-un grup mai mare de pacienți și pe o perioadă prelungită".
În colaborare cu o echipă de cercetători DKFZ și cu oameni de știință de la Spitalul Universitar Heidelberg, Schübel a examinat 150 de germani supraponderali și obezi timp de un an, ca parte a studiului HELENA. La începutul studiului, subiecții au fost clasificați aleatoriu în trei grupe: o treime a urmat o dietă convențională cu restricții calorice care a redus aportul zilnic de calorii cu 20%. Al doilea grup a păstrat un plan de dietă 5:2 care a redus, de asemenea, 20% din consumul de calorii pe parcursul întregii săptămâni. Grupul de control nu a urmat un plan de dietă specific, dar a fost sfătuit, ca toți ceilalți participanți, să mănânce o dietă echilibrată. După faza ințială de dietă, cercetătorii au documentat greutatea și starea de sănătate a participanților pentru încă 38 de săptămâni.
Rezultatul poate fi surprinzător pentru adepții postului intermitent. Cercetătorii HELENA au descoperit că îmbunătățirile aduse stării de sănătate au fost egale, cu ambele metode dietetice. „La participanții din ambele grupuri, greutatea și, împreună cu aceasta, grăsimea viscerală sau grăsimea abdominală nesănătoasă au fost pierdute, iar grăsimea suplimentară în ficat s-a redus", a raportat Schübel.
Vestea bună este că un orice kilogram pierdut prin dietă este un câștig mare pentru sănătate. Cei care își reduc greutatea corporală cu doar 5% pierd aproximativ 20% din grăsimea viscerală periculoasă și mai mult de o treime din grăsimea din ficat - indiferent de metoda pe care au folosit-o.
Cercetătorii nu a găsit, de asemenea, nicio diferență între cele două metode de slăbire în orice alte valori metabolice sau de biomarkeri care au fost analizate.
Valabil și pentru dieta săracă în proteine sau cea cu puțini carbohidrați
„Deși studiul HELENA nu confirmă așteptările euforice legate de postul intermitent, acesta arată că metoda nu este mai puțin benefică decât dietele convenționale de scădere în greutate. În plus, pentru unii oameni pare să fie mai ușor să fie foarte disciplinat timp de două zile în loc de a numere calorii și să cântărească mâncarea", a explicat Tilman Kühn, principalul autor al studiului.
„Dar, pentru a păstra noua greutate corporală, oamenii trebuie, de asemenea, să treacă permanent la o dietă echilibrată”, a adăugat el, într-un material dat publicității de DKFZ.
Potrivit lui Kühn, rezultatele studiului arată că nu contează neapărat metoda, ci că este mai important ca un om supraponderal sau obez să se decidă asupra unei diete și apoi să o urmeze. „Aceeași idee este sugerată, de asemenea, într-un studiu actual care compară dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și cele cu conținut scăzut de grăsimi, adică reducerea consumului de carbohidrați în comparație cu reducerea consumului de grăsimi, în timp ce dieta rămâne echilibrată”, a spus Kühn. În acest studiu, participanții au obținut rezultate comparabile și cu cele două metode.
Corpul și sănătatea vor beneficia de pierderea în greutate, atâta timp cât se realizează printr-o dietă fiabilă și echilibrată.
Studiul, care a apărut în The American Journal of Clinical Nutrition, se găsește AICI.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.