EXCLUSIV Diete, ce greșeli facem și ce rol are metabolismul: explică endocrinologul Alina Antonela Burlacu

Medicul endocrinolog Alina Antonela Burlacu a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre un top al dietelor și ce greșeli fac oamenii înainte de a ajunge la un nutriționist, dar și cum afectează...
Medicul endocrinolog Alina Antonela Burlacu a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre efectul metabolismului asupra dietelor, dar și despre greșelile pe care le facem atunci când ținem diete.
„La sfârșitul fiecărui an se face un top al dietelor la americani, acolo unde este o mare frecvență de obezitate și de diete. Toate dietele stricte și super severe au picat și au rămas în top „intermitent fasting” (postul intermitent), pe locul doi este dieta mediteraneană - pe care ar trebui să o adoptăm și noi - și după aia este DASH diet, care este o dietă pentru pacienții cu probleme cardiace, în care se mănâncă cam ca în dieta mediteraneană, adică foarte mult pește, fructe de mare, ulei de măsline și legume, mai puțină carne, doar că se mănâncă fără sare. Ăsta este top 3”, a spus medicul endocrinolog.
Greșeli pe care le facem când ținem diete
Ea a mai arătat că înainte de a ajunge la un medic, facem o serie de greșeli în ce privește dietele. „Înainte de a deveni pacienți, trebuie să recunoaștem că oamenii apelează la dietele de pe net. La nutriționist se ajunge greu. Toată lumea încearcă o grămadă de diete și ce vreau să spun este că: decât să ții o dietă și să te lași, apoi altă dietă și iar te lași; rata metabolismului scade; mai bine mănânci câte puțin din toate, îți faci micile pofte, pentru că din cauza asta se și ajunge la efectul de yo-yo sau ce se mai întâmplă. Pacienții țin foarte multe diete până ajung la medic”, a mai spus medicul.
Pe de altă parte, a mai aratat ea, metabolismul are de suferit pe măsură ce trece timpul. „Să nu uităm că, din păcate, cu fiecare decadă, la 20, 30, 40, 50 de ani, rata metabolismului scade. Dacă e, doamnelor, să faceți niște schimbări, faceți-le până vă schimbați prefixul, pentru că este din ce în ce mai greu, cu cât se înaintează în vârstă.”
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Cum scap de pofta de dulce
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.