Mâncatul restricționat în timp promovează un control mai bun al zahărului din sânge și pierderea de grăsime. Ce spun ultimele studii
Un studiu recent arată că mâncatul restricționat în timp, combinat cu consiliere nutrițională, poate îmbunătăți controlul glicemiei și reduce masa adipoasă la persoanele cu sindrom...
Mâncatul restricționat în timp este o metodă de post care implică consumul de alimente într-un interval de timp specific. Un studiu a constatat că mâncatul restricționat în timp, combinată cu consiliere nutrițională standard, poate îmbunătăți controlul glucozei și pierderea în greutate la adulții cu sindrom metabolic.
Studiul a implicat 108 participanți care și-au urmărit obiceiurile alimentare utilizând aplicația myCircadianClock. Rezultatele au arătat că participanții care au avut intervale în care puteau să mănânce au înregistrat reduceri mai mari ale masei adipoase și îmbunătățiri ale controlului glucozei în comparație cu cei care au urmat doar îndrumarea dietetică standard.
Sindromul metabolic este o colecție de factori de risc asociați cu o probabilitate crescută de a dezvolta diabet de tip 2, boli cardiovasculare și colesterol ridicat. Studiul a evaluat eficacitatea mâncatului restricționat în timp personalizat ca intervenție asupra stilului de viață, în plus față de consilierea nutrițională standard.
Constatările au indicat că mâncatul restricționat în timp, combinat cu consilierea nutrițională standard, a dus la îmbunătățiri modest mai mari în ceea ce privește controlul glucozei și reducerea greutății și a masei de grăsime, comparativ cu consilierea nutrițională standard singură.
Mâncatul restricționat în timp câștigă popularitate ca metodă de gestionare a greutății, cea mai răspândită abordare fiind consumul de alimente în cadrul unei ferestre de 8 până la 12 ore în fiecare zi, în timp ce se ține post în afara acestei perioade.
Cercetările anterioare sugerează că mâncatul restricționat în timp poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, îmbunătățirea nivelului de colesterol și trigliceride, îmbunătățirea funcției cognitive, efecte anti-îmbătrânire și anti-cancer și îmbunătățirea sensibilității la insulină.
A fost efectuat un studiu care a implicat participanți pentru a le urmări starea de sănătate pe o perioadă de trei luni. Primul grup a primit un stil de viață sănătos și sfaturi nutriționale, în timp ce al doilea grup a urmat o fereastră personalizată de 8 până la 10 ore pentru a mânca.

Foto: Freepik @EyeEm
Studiul s-a axat pe modificări ale glicemiei înainte de fereastra de mâncat și ale nivelului HbA1c, care sunt utilizate pentru monitorizarea sau diagnosticarea diabetului.
Rezultatele secundare au inclus alți markeri de sănătate cardiometabolică, cum ar fi colesterolul LDL și HDL, trigliceridele, proteina C reactivă și masa de grăsime abdominală. Studiul a fost efectuat la distanță și a utilizat aplicația myCircadianClock pentru a înregistra orele de masă zilnice.
Studiul arată că grupul alimentației restricționate în timp a înregistrat o reducere mai mare a greutății în comparație cu cei care au primit doar sfaturi nutriționale standard, o proporție mai mare a pierderii în greutate provenind din grăsimi.
Acest lucru sugerează că Alimentația restricționată în timp poate reduce riscul de pierdere musculară asociat în mod obișnuit cu pierderea în greutate. Grupul alimentației restricționate în timp a înregistrat, de asemenea, îmbunătățiri mai mari în ceea ce privește controlul zahărului din sânge și nivelul hemoglobinei A1c. Aceste date sugerează că această metodă este o intervenție eficientă și practică în stilul de viață, cu impact pozitiv asupra controlului glicemic și a sănătății cardiometabolice.
Primul autor Emily N C Manoogian, cercetător postdoctoral la Institutul Salk pentru Studii Biologice, a explicat principalele constatări. Ea a declarat că alimentația restricționată în timp a fost sigur chiar și atunci când a fost combinat cu medicamente comune și a oferit beneficii pentru mai multe aspecte ale acestui sindrom complex, inclusiv HbA1c (zahăr din sânge), colesterol LDL și compoziție corporală (pierderea de grăsime în timp ce menținerea masei slabe).
Aceasta este aceeași cantitate obținută în Programul de prevenire a diabetului, care a condus la o scădere cu 58% a diabetului de tip 2 2,8 ani mai târziu.
Mir B Ali, chirurg bariatric certificat și director medical al Memorial Care Surgical Weight Loss Center de la Orange Coast Medical Center, neimplicat în studiu, a declarat că cercetarea este în concordanță cu alte studii care au arătat un beneficiu pentru postul intermitent / alimentația restricționată în timp. Acesta a adăugat că mai multe persoane pot utiliza potențial această abordare pentru a ajuta la scăderea în greutate prin post pentru o perioadă de timp, direcționând organismul spre arderea grăsimilor.
Sunt necesare studii suplimentare, de durată mai lungă, mai mulți participanți și studii la distanță pentru a înțelege mai bine impactul TRE asupra sănătății.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
