Proteinele: care te omoară mai repede și cele care îți prelungesc viața
Cercetătorii au analizat dieta a peste 230.000 de persoane, pentru a vedea dacă există o legătură între consumul de proteină și longevitate. Ce au descoperit i-a uimit chiar și pe...
O echipă de cercetători de la Institutul Național al Cancerului din SUA a descoperit că persoanele în vârstă care mănâncă mai multe proteine vegetale, spre deosebire de cele care consumă predominant proteină animală, tind să trăiască mai mult. În lucrarea lor publicată în JAMA Internal Medicine, grupul descrie analiza lor a unei baze de date compilate de o echipă care lucrează la Institutele Naționale de Sănătate-AARP Diet and Health Study.
În ultimele decenii, experții în domeniul alimentației și sănătății au încercat să înțeleagă mai bine ce alimente sunt rele pentru oameni și care sunt bune. Procesul a dus la concluzii care uneori erau contradictorii. În acest nou efort, cercetătorii au privit în mod special consumul de proteine. Proteinele pot fi găsite în carne roșie, carne de porc, pui, fructe de mare și ouă. Dar poate fi găsit și în alimente vegetale precum arahide, semințe de chia, tofu, broccoli și ovăz.
Proteine din plante, vs. proteine animale
Cercetătorii au vrut să știe dacă consumul de carne, spre deosebire de consumul de proteine din plante, face vreo diferență în ce privește longevitatea. Pentru a afla, au accesat date din studiul NIH-AARP Diet and Health Study, care a compilat informații despre sănătate și dietă asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani în ultimii 16 ani. În baza de dat există informații despre 179.068 de femei și 237.036 de bărbați din mai multe state și două orașe importante, Detroit și Atlanta. Vârsta medie a persoanelor când au intrat în baza de date era 62. Baza de date conține informații dietetice despre fiecare dintre persoanele pe care le enumera, ceea ce le-a permis cercetătorilor să măsoare câtă proteină mâncau și dacă era pe bază de plante sau animale.
Cercetătorii au descoperit că acei oameni, bărbați sau femei, care au consumat mai mult decât cantitățile medii de proteine pe bază de plante, aveau o rată a mortalității cu 5% mai mică decât media. Ei au descoperit, de asemenea, că cu cât mai multe proteine pe bază de plante a consumat o persoană, cu atât mai mult a avut tendința de a trăi mai mult. Și au descoperit că cei care au schimbat doar 3% din proteina pe bază de animale în dietele lor pentru proteine pe bază de plante, au avut o reducere de 10% a riscului de mortalitate.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că schimbarea alimentației din cea bazată pe proteine animale pe o dietă bazată pe proteine din plante a dus la reducerea bolilor cardiovasculare. Schimbarea a doar 3% din astfel de proteine a dus la o reducere cu 11% a deceselor asociate bolilor cardiovasculare la bărbați și 12% la femei.
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
