Vinul sau berea? Care băutură este mai sănătoasă

Începând cu anii 1980, cercetătorii au observat că francezii - în ciuda faptului că mâncau o dietă bogată în alimente cu un conținut ridicat de grăsimi saturate și colesterol -...
Potrivit revistei Times, consumul moderat de vin este o componentă a dietelor tradiționale mediteraneene, pe care cercetările le asociază cu rate mai mici de boală și mortalitate. Un studiu din 1992 în The Lancet a găsit dovezi care spun despre consumul de vin și alte tipuri de alcool că ar putea preveni sau reduce blocajele arteriale. Alte cercetări din acea perioadă au descoperit că persoanele care beau vin, spre deosebire de bere, se bucurau de riscuri mai mici de mortalitate. Lucrările ulterioare au adus la zero un grup de compuși găsiți în struguri, numiți polifenoli - și, în special, resveratrol - ca cea mai probabilă sursă de beneficii pentru sănătatea ostensibilă a vinului. Vinul roșu, mai mult decât albul, este ambalat cu resveratrol. Și se crede că vinul roșu este mai sănătos decât alte băuturi alcoolice.
Berea a căpătat un renume rău. Un studiu din 2006 privind cumpărăturile din magazinele alimentare din Danemarca a descoperit că persoanele care au cumpărat vin tind să cumpere, de asemenea, mai multe fructe, legume și alte alimente sănătoase decât persoanele care au cumpărat bere. Acest studiu a condus la speculații conform cărora un consumator mediu de vin poate mânca mai sănătos decât consumatorul mediu de bere. Dacă este adevărat, asta ar putea explica multe dintre avantajele pentru sănătate asociate vinului.
Cercetări mai recente care au analizat regimul alimentar și alte variabile de stil de viață au concluzionat că un consum de cantități moderate de bere - de obicei definite drept una pe zi pentru femei și două pentru bărbați - oferă aceleași beneficii pentru sănătatea inimii ca și o cantitate similară de vin.
Între timp, studiile au descoperit că brânza și alte surse de grăsimi saturate și colesterol cresc de fapt riscul unei boli de inimă și moarte prematură. Aceasta subcotează fenomenul „paradoxului francez" care a propulsat vinul spre stardomul sănătății în primul rând.
Demosthenes Panagiotakos este profesor la Departamentul de Nutriție și Dietetică de la Universitatea Harokopio din Grecia și a studiat efectele pe termen lung ale vinului și berii asupra sănătății inimii. Cercetările sale sugerează că vinul și berea sunt mai mult sau mai puțin egale atunci când vine vorba de reducerea riscurilor de boli de inimă ale unei persoane. „Vinul roșu a fost cea mai studiată băutură alcoolică", spune el. „Cu toate acestea, studii epidemiologice recente și studii clinice dezvăluie relații similare pentru bere."
Ideea că orice băutură alcoolică trebuie considerată „sănătoasă" este controversată; unele studii recente - în special, o lucrare din 2018 în The Lancet - au ajuns la concluzia că nicio cantitate de alcool nu este sigură. Dar nu toți experții au fost de acord cu concluziile acelui studiu, iar o mare parte din cercetările de până acum, inclusiv a lui McCullough, au descoperit că un consum redus sau moderat de alcool este asociat cu rezultate mai bune în materie de sănătate.
Deși este încă posibil ca un tip de alcool să se dovedească a fi mai sănătos decât altul, este prea devreme pentru a încununa un campion. Pentru cei care preferă berea decât vinul, nu există niciun motiv să-ți schimbi gusturile.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima