EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?

paine

Pâinea în tradiția românească este un obicei greu de schimbat. Dr. Doru Negru ne avertizează.

Mâncarea cu pâine, porțiile mari și obiceiurile de a lipi mesele sunt reflexe pe care mulți români le poartă din copilărie, dar care pot transforma rapid tradiția într-un exces zilnic.

Dr. Doru Negru, medic primar Diabet și Boli Interne la Spitalul Clinic SANADOR, spune că nu e vorba să demonizăm preparatele de sărbătoare, ci să învățăm măsura: să nu adunăm două mese una peste alt să să compensăm inteligent după un derapaj alimentar.

"Acum vedeți? Noi am fost crescuți de mama linguță. Noi am fost crescuți cu ideea: "Bagă pâine în mâncare. Mănâncă cu pâine, că aia ține de foame". Așa am fost învățați. E foarte ușor să dai din gură. Dar să știți că, dacă cineva îmi dă mâncare fără pâine, eu nu o mănânc.

Dacă nu simt gustul pâinii în gură, nu știu dacă e bine sau rău. Dar eu mănânc și mă hrănesc cu pâine. M-am obișnuit să simt gustul pâinii.

Nu știu dacă e bine sau rău, dar așa am fost învățați. Ideea e: cât să mănânci? N-am nimic împotrivă.

Pui pe cântar de-asta și de-acea, socotind ca, în intervalul de timp al următoarelor trei ore, consumul energetic să fie mai mare decât ce ai "furat" pe sub nas. Sar peste o masă, ceea ce e firesc și normal. La masa următoare, mănânci cât trebuie.

Nu lipești două mese, pentru că orice exces se va depune. Te-ai "spurcat" o dată? O dată, da, omenește, să te spurci. Dar nu toată ziua, bună ziua", a explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet și Boli Interne, în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

URMĂREȘTE-NE ȘI PE:
Articole similare