
Sărbătorile pascale nu trebuie să fie o corvoadă pentru tine, dacă ții la siluetă. Poți mânca orice cu moderație. În cazul cozonacului, înlocuiește făina albă cu cea integrală, zahărul alb cu îndulcitor...
În ceea ce privește umplutura pentru cozonac, cele pe bază de miere, nucă, rahat, jeleuri și cacao sunt bombe calorice, așa că rezumă-te la cacao și coajă de portocale sau lămâie.
Ingrediente
1 kg făină integrală de grâu
500 ml lapte 0,1% grăsime
100 g zahăr brun
50 g ulei de palmier
3 ouă
10 g drojdie uscată
o lingură cacao
Amestecă laptele călduț, zahărul, uleiul, drojdia și un praf de sare. Lasă compoziția la crescut. După ce a crescut, împarte aluatul în două. Amestecă o jumătate cu cacao.
În fiecare aluat încorporează treptat făină, frământă bine, după care lasă să crească.
Împarte atât coca albă, cât și cea cu cacao în 3 sau 4 părți. Întinde o bucată de aluat alb, presară deasupra stafide și adaugă câteva picături de esență de vanilie. Peste acest aluat întinde aluatul cu cacao. Presară și deasupra acestuia stafide, apoi adaugă esență de vanilie. Continuă procedura alternativ, cu o cocă albă, apoi cu una colorată.
Rulează cozonacul, așază-l în formă, unge cu ouăle bătute spumă, presară mac și bagă-l în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de aproximativ 40 de minute.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-