Oțet și sare, secretul pentru cei mai buni cartofi prăjiți și crocanți
Sarea și oțetul pot fi folosite la preparea cartofilor prăjiți. Iată cum:
Ingrediente:
3 litri de apă
2 linguri de oțet alb
2 lingurițe sare kosher
1 kg de cartofi roșii
1 cană de ulei de canola
¼ cană arpagic proaspăt tocat mărunt
Pasul 1
Pune apa, 1 ceașcă de oțet și 1 lingură de sare într-o oală mare.
Pasul 2
Taie cartofii pe lungime și adaugă-i în oală. Fierbe-i aproximativ 20 de minute. Scurge-i de apă și pune feliile de cartofi pe foaie de copt tapetată cu prosop de hârtie. Lasă să se usuce la temperatura camerei aproximativ 20 de minute.
Pasul 3
Pune ulei într-o tigaie mare, așază cartofii cu grijă în uleiul fierbinte și gătește-i până devin aurii și crocanți (aproximativ 5 minute pe fiecare parte). Transferă-i pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie. Stropește-i cu puțin oțet și presară arpagic.
Oțetul alb, valoare nutrițională
Oțetul alb are un conținut scăzut de calorii și conține o cantitate mică de micronutrienți - mangan, seleniu, calciu, magneziu și fosfor.
O cană de oțet alb furnizează următoarele substanțe nutritive:
43 de calorii
0,1 grame carbohidrați
0,1 miligrame mangan (7% DZR)
1,2 micrograme seleniu (2% DZR)
14,3 miligrame de calciu (1% DZR)
2,4 miligrame de magneziu (1% DZR)
9,5 miligrame fosfor (1% DZR.)
Pe lângă substanțele nutritive de mai sus, oțetul mai conține cupru, potasiu și sodiu.
Beneficii
Oțetul alb este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate:
1. Scade glicemia
Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale oțetului alb pentru sănătate este capacitatea sa puternică de a regla nivelul zahărului din sânge. De fapt, o analiză efectuată de Universitatea de Științe Medicale Ahvaz Jundishapur a raportat că oțetul ar putea îmbunătăți controlul glicemic prin scăderea nivelului de zahăr din sânge și insulină după mese.
2. Îmbunătățește nivelul de colesterol
Un colesterol mare poate crește riscul bolilor de inimă. Deși cercetările se limitează în mare parte la experimentele pe animale, unele studii arată că oțetul ar putea scădea nivelul colesterolului și ar promova o inimă sănătoasă și puternică.
Citește și Ce ingredient INEDIT să pui în cafea. Trucul unui expert pentru un gust mai bun
3. Sprijină pierderea în greutate
Unele studii sugerează că acidul acetic, principalul compus din oțet, ar putea fi benefic pentru pierderea în greutate și, de asemenea, poate ajuta la scăderea poftei de mâncare, potrivit unui studiu din Jurnalul European de Nutriție Clinică.
4. Ucide bacteriile
Multe dintre proprietățile medicinale ale oțetului se datorează conținutului său de acid acetic. Potrivit unei analize efectuate de BG Trauma Center Ludwigshafen, acidul acetic a fost folosit de peste 6.000 de ani ca agent antiseptic pentru dezinfectarea rănilor și pentru a ajuta la tratarea și prevenirea bolilor precum ciuma.
Pe lângă protejarea împotriva infecțiilor, unele cercetări indică faptul că oțetul ar putea ajuta la tratarea ciupercilor unghiei, a păduchilor, a negilor și a infecțiilor urechii, toate datorită efectelor sale antimicrobiene.
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
