EXCLUSIV Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte. Chef Orlando Zaharia, mesaj pentru oameni: Cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie

Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: Cât de mari sunt diferențele între ritualul cinei din trecut și cel de acum și care este cel mai important mesaj pe care îl putem primi pentru a menține tradiția...
Suntem implicați întru totul în avansarea tehnologiei, în urbanizare, în tot ceea ce nu poate însemna tradiție, în special tradiție gastronomică.
Pare că ne îndepărtăm de rădăcinile noastre culinare. Poate nu toți, căci altfel cum am mai ști în prezent de puterea MBS (mămăligă cu brânză și smântână) și a sărmăluțelor în foi de varză sau viță? Totuși, este observabil faptul că, de la an la an, în casele românilor apar mai des avocado, sarea de Himalaya sau curry-ul decât leușteanul, dragaveii sau loboda. Cumva, legătura cu tradiția nu mai este atât de strânsă precum obișnuia să fie.
Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte
Am discutat cu chef Orlando Zaharia despre puterea tradiției în evoluția gastronomică, despre diferențele dintre o cină în prezent și una din prezentul de demult al părinților și bunicilor noștri, despre cum, odată, am început să ne mutăm la oraș, fizic, dar poate și cu gândul, și am și vrut să rămânem acolo.
”Părerea mea este că au murit bunicii și nu au mai fost preluate aceste tradiții. Oamenii au vrut să se orășenească, au venit la oraș și, din mai multe considerente (rușinea), nu au vrut să mai mănânce pâine înmuiată în ou, ”pe sărăcie”. Au vrut să evolueze. Și evoluția duce la pierderea tradițiilor”, ne-a spus chef Orlando Zaharia, în exclusivitate pentru DC Medical.
Totuși, să evoluezi nu este un lucru rău, ci, din contră, benefic, dar, așa cum ne spune chef Orlando Zaharia, ”nu trebuie să uităm tradițiile. Fără tradiție nu există evoluție. Există doar un drum pe care mergem și, la un moment dat, ne oprim și nu știm unde ne aflăm”.
Nu până de foarte mult timp, cinele erau motiv de adunare a familiei la masă, un moment sfânt pentru oameni, un moment care încununa ziua care a trecut, cu tot cu treburile și activitățile desfășurate cu osteneală. Chef Zaharia ne spune că ”pe timpuri, cinele, care se numeau, de fapt, mâncarea de seară, erau un mod de a hrăni sufletul și trupul, iar în prezent, cinele au devenit motiv de show-off (a te lăuda).
(Înainte) Era pură tradiție, fiecare punea pe masă ce avea prin curte. Acum, lucrurile au evoluat și este normal să evolueze. Diferența este majoră”.
Cel mai important mesaj de transmis oamenilor
Voi încheia printr-un apel către oamenii care mănâncă. Deci, către toți oamenii. Chef Orlando Zaharia a invocat memoria, ca singura formă de ajutor în bucătărie care ne poate rămâne, după ce am eliminat sursele de inspirație de pe rețelele sociale, studiile în gastronomie, emisiunile culinare. Memoria gustului preparatelor bunicilor și părinților este metoda pură și neșlefuită prin care noi putem păstra tradiția încă vie în prezent.
”Cred că cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie. Memoria gustului și cea vizuală sunt foarte bine impregnate în creierul nostru.
De aceea, noi ne dăm seama când ceva este pe placul nostru sau nu. Fără studii în gastronomie, fără a te inspira, fără a intra pe social media, singurul lucru care ți-a mai rămas să-l faci este să gătești din memoria ta, din memoria gustului pe care îl ai.
Trebuie să își fi pus amprenta ceva, un fel de mâncare în viața fiecărui om, este imposibil să nu.
Și cred că un lucru foarte important este să dai cât mai multă valoare materiei prime. Cum ne judecăm între noi că puiul de țară sau că porcul de țară e mai bun - despre asta este vorba. Să respectăm materia primă”, ne-a mai spus chef Orlando Zaharia.
În articolul următor, vom vorbi despre:
Puterea alimentelor, înțeleasă ad litteram. Cum este, de fapt? Alina Epure: Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm
* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.
Articolele campaniei, în ordine:
- S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea? Simona Carniciu: Oamenii vor să mănânce și atât!
- Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte. Chef Orlando Zaharia, mesaj pentru oameni: Cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie
- Puterea alimentelor, înțeleasă ad litteram. Cum este, de fapt? Alina Epure: Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm
- ”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres” - este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună
- Mâncatul din picioare sau la televizor, pericol pentru sănătate. Medic: Este o activitate semi-inconștientă. Creierul este perturbat. Ne sabotăm singuri
- Aplicațiile de food delivery ne pot distruge legătura cu mâncarea. Radu Leca: Cel mai mare act sabotor din online este numărul de platforme de delivery
- Care sunt caracteristicile mâncării românești. Chef Orlando Zaharia: Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special
- Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres”, este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună
Semnele stresului post-traumatic. Irina Bodnariu: Teama permanentă și așteptarea că ceva urmează să se întâmple sunt cele mai evidente semne
De ce te simți confuz când ai 20 de ani? Radu Leca: Aceste trei întrebări generează căutarea identității
"Noi nu ne dăm timp să ne cunoaștem. Mergem duși de familie, de societate". Daniela Simulescu: Apoi pățiți ca mine! Vă doresc să cereți ajutor atunci când aveți nevoie, să nu vă rușinați
Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte. Chef Orlando Zaharia, mesaj pentru oameni: Cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie
"N-am vorbit cu ai mei două săptămâni, aveam nervi pe ei". Tânără, despre mersul la terapie: A fost incomod să aflu cât bagaj emoțional aveam de la părinți
O tânără ne-a vorbit despre efectele pe care le-a simțit în urma terapiei.
Vrei să devii mămică? Află tot ce trebuie să știi despre fertilitate!
Sarcina și nașterea reprezintă unele dintre cele mai frumoase momente din viața unei femei.
De ce te simți singur. Semnul pe care ți-l dă corpul. Cauza care provoacă sentimentul de singurătate. Radu Leca: Atunci intră în joc singurătatea
De ce apare sentimentul de singurătate și de ce mulți se consideră singuri atunci când trec prin anxietate sau depresie.
"Cum adică să-ți fie jenă să faci un consult ginecologic?" Ginecolog, mesaj pentru fete și femei: Am văzut... mii, cu asta ne ocupăm. Așa ceva nu trebuie să existe!
Semne și simptome ale unei stări mentale delicate. Când să mergem la psiholog. Ecaterina Bănică: Putem identifica setarea greșită a minții
Fructele îngrașă? Zahărul din fructe este periculos? Răspunsul te va surprinde
Ketamina, substanța recreativă "la modă" în această perioadă. Elon Musk, gest devastator. Tudor Ciuhodaru: Educația bate legislația
O treime din suplimentele sportive conțin substanțe interzise: Cele pentru arderea grăsimilor sau creșterea masei musculare, deosebit de riscante
Un studiu australian arată că mai mult de o treime din suplimentele sportive conțin substanțe interzise
De ce amânăm sarcinile importante. Cum ieșim din procrastinare: 5 pași esențiali
Și bărbații pot fi "pe stop". Cum ajung să aibă zile proaste, ca femeile cu simptome premenstruale. Adevărul despre Sindromul Iritabil Masculin
Ce se întâmplă atunci când dai scroll la videoclipuri. Motivul pentru care ești plictisit și leneș
Conform unui studiu, plictiseala provocată de scroll-ul pe rețelele de socializare ar putea să vă agraveze problema.
Diferența simplă dintre anxietate si depresie. Cum recunoști cele două afecțiuni
Social media afectează corpul ca un drog. Dacă ne oprim, corpul tău intră în sevraj. Efectele sunt șocante - studiu
Epidemia cu norovirus: cât de gravă este infecția. Carmen Dorobăț: Are un grad destul de ridicat. Să ne ferim să consumăm alimente din zone stradale. La copii se transmite cel mai ușor
Principala diferență între anxietate și depresie. Ce spune anxiosul și ce spune depresivul. Ramona A. Dumitru: Anxietatea se referă la frici, depresia la tristețe
Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Sunt foarte mulți oameni care preferă să comande, să mănânce internațional
Nu mai dormiți cu telefonul aproape de cap sau în pat. Medicul Codruț Sarafoleanu avertizează: Evitați telefonul atunci când semnalul este mai slab
Copiii sunt cei mai expuși la efectele nocive ale telefonului mobil. Medicul ORL Codruț Sarafoleanu le atrage atenția părinților.
Penjemine, vaporii de canabis care păcălesc părinții și profesorii. Mulți tineri le inhalează fără să fie depistați
Ce sunt „penjaminele”? Acești vapori câștigă popularitate în rândul tinerilor.