Slănina de PORC, la rang de SOMON. Bilic: Puteţi vedea cu surprindere.

slanina-de-porc--la-rang-de-somon--foto-facebook--at--slanafest_26768700 Slănina de PORC, la rang de SOMON. FOTO Facebook @ SlanăFest

Slănina de porc, consumată moderat, face bine sănătății. 

Slănina de porc, unul dintre alimentele cele mai consumate de către români, poate fi pus pe același ”rang” cu uleiul de măsline sau somonul, din punctul de vedere al conținutului de acizi grași, în ciuda faptului să unii îl consideră dăunător pentru sănătate. Desigur, orice produs, dacă este consumat în cantități moderate poate fi benefic.  

„Somonul cu picioare e… porcul de Mangaliţa. Iată o analiză concretă a conţinutului de acizi graşi din slănina acestui animal.

Puteţi vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono- şi poli-nesaturate depăşeste cu mult pe cel al grăsimilor saturate.

Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă. Şi de sezon”, a scris Mihaela Bilic pe pagina ei de Facebook.

Beneficii pentru sănătate ale slăninei de porc

Pentru a profita cu adevărat de proprietăţile slăninei de porc, este ideal să fie consumată în cantităţi moderate, întrucât 100 de grame de slănină are nu mai puţin de 638 kcal şi 67,7 grame de grăsimi. Pe de altă parte, aceeaşi cantitate oferă şi 6,3 grame de proteine. Totodată, slănina întăreşte sistemul imunitar. Această proprietate se datorează acidului arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului, îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului, fiind în acelaşi timp necesar pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imune şi reacţiile inflamatorii.

Vlad Ciurea, despre consumul de slănină cu ceapă

"Noi trebuie să mâncăm, în special, ce am învățat să mâncăm în copilărie. Acele prime elemente se implementează în celule noastre și cer. Degeaba ardeleanului eu îi duc pe masă cele mai formidabile  feluri de pește, de fructe de mare, că ardeleanul zice: No, apoi pentru mine cel mai bun pește e porcul!

Nu poți, pentru că schimbi structura. Este foarte greu, mai trebuie o generație ca să ne educăm, iar noi de aici mâncăm într-un anumit fel. E foarte greu să schimbi alimentația. În primul rând, alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem, este alimentația pe care o cere organismul și suntem, mai mult sau mai puțin, sclavii acestei alimentații”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea. (Citește mai mult AICI)

 

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare

Consumul de cafea poate accelera pierderea osoasă

15 dec 2025, 14:46
Consumul excesiv de cafea poate accelera pierderea osoasă, mai ales în cazul femeilor. Băutura consumată zilnic de milioane de persoane ar putea slăbi oasele și crește riscul de fracture.

Uleiul care te îngrașă

14 dec 2025, 15:04
Acest ulei este asociat cu creșterea în greutate. Medicii trag un semnal de alarmă. Este cel mai folosit ulei alimentar din lume.

De câtă Omega-3 avem nevoie zilnic

12 dec 2025, 22:00
Omega-3, doza care ne lipsește. Câtă Omega-3 trebuie să consumăm zilnic și cum putem completa acest deficit înainte să fie prea târziu.