
Cât de multă cafea poți bea ca să nu-ți facă rău? Aproape că fiecare zi aduce un nou studiu privind meritele - sau riscurile - cafelei.
Dacă beți cafea pur și simplu din plăcere, cercetările de la Universitatea Harvard au constatat că băutul a până la șase cești pe zi este, probabil, sigur pentru sănătatea dumneavoastră. Atenție, vorbim de ceșcuțe nu de căni! O cană de cafea de 250 de ml are aproximativ 100 de miligrame de cafeină, puțin adaos de lapte și îndulcitor. O cafea mai simandicoască, eventual cu extra shot-uri de espresso, poate avea lejer echivalentul a trei căni de cafea, plus grăsimile și caloriile din orice adaos ați include, așa că totalul de cafeina crește.
Apoi, se pare să e chiar benefic pentru sănătate să bei, în anumite limite, cafea. Ar projeca contra diabetului zaharat sau a bolii Parkinson, spre exemplu. De asemenea, consumatorii de cafea pot avea un risc ușor mai scăzut de a suferi de boli de inimă, comparativ cu ceilalți, scriu experți de la medicinenet.com.
Între una și 8 cești pe zi, limita
Cum poate o ceașcă de cafea să aibă efecte atât de largi? Cafeaua înseamnă mult mai mult decât cafeina. Ea conține sute de compuși diferiți și oricare poate aduce beneficii suplimentare.
În timp ce unele studii au descoperit o asociere între aceste beneficii și băutul unei cantități moderate de cafea, chiar și consumul ridicat poate aduce beneficii. Un studiu din 2018 publicat în JAMA Internal Medicine a analizat 500.000 de persoane care au băut între una până la opt cești pe zi. Cercetătorii au descoperit că un consummare de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de deces prematur din toate cauzele.
Dar, rețineți! Rezultatele unor astfel de cercetări trebuie personalizate! Adică adaptate la propria situație. De exemplu, dacă vă simțiți neliniștit în timpul zilei sau aveți probleme cu somnul (care nu e de calitate), este posibil să beți prea multă cafea. De asemenea, dacă sunteți gravidă sau aveți hipertensiune arterială sau diabet zaharat, întrebați-vă medicul cât de multă cafea este sigură pentru dumneavoastră.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-