Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant

Mănânci des salam? Ce se întâmplă cu sănătatea ta dacă mănânci salam câteva zile. Deși inofensiv, salamul ascunde riscuri care pot avea un impact grav asupra inimii, creierului și chiar asupra riscului de...
Salamul, un mezel consumat de foarte multă lume, este un tip de carne prelucrată cunoscută pentru aroma sa bogată și durata de valabilitate prelungită. Salamul este o carne uscată și fermentată, realizată de obicei din carne de porc sau vită.
Trebuie să vezi și:
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cu toate acestea, consumul regulat de salam pe parcursul mai multor zile consecutive poate avea implicații semnificative asupra sănătății.
Ce se întâmplă dacă mănânci salam mai multe zile la rând
Ei bine, salamul este sărac în carbohidrați și calorii, dar furnizează o cantitate substanțială de proteine și grăsimi.
Salamul este deosebit de bogat în sodiu, doar trei felii furnizând între 516 și 678 miligrame, lucru care contribuie la o parte semnificativă a aportului zilnic recomandat.
În plus, salamul conține micronutrienți precum vitamina B12, niacină și zinc și tiamină, potrivit Healthline.
Totuși, consumul regulat de carne procesată precum salamul a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Conținutul ridicat de grăsimi saturate poate crește nivelul colesterolului LDL, în timp ce aportul excesiv de sodiu poate duce la hipertensiune.
Un aport mare de sodiu duce la retenție de apă, tensiune arterială crescută și un risc de cancer gastric.
Un studiu realizat de Universitatea din Oxford a constatat că fiecare consum mai mare de 50 g/zi de carne procesată crește riscul de boli coronariene cu 18%.
Mai mult, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) clasifică carnea procesată ca fiind cancerigenă din grupa 1, indicând dovezi suficiente că consumul acesteia cauzează cancer colorectal.
Mai exact, fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 18%.
Salamul crud poate fi contaminat cu bacterii precum Salmonella, E.coli sau Listeria. Este recomandat să fie încălzit la o temperatură internă de 74 grade Celcius pentru a elimina agenții patogeni.
În plus, consumul obișnuit de carne procesată precum salamul a fost asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2. Un studiu publicat în The Lancet Diabetes & Endocrinology a raportat că un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 15%.
Cercetările emergente sugerează o legătură între consumul de carne procesată și declinul cognitiv. Un studiu evidențiat de The Times a indicat că eliminarea cărnii roșii procesate din dietă ar putea reduce riscul de demență cu 20%.
Deși salamul poate fi savurat ocazional, este recomandat să se limiteze consumul acestuia pentru a reduce potențialele riscuri pentru sănătate.
Alegerea surselor de proteine slabe, cum ar fi carnea slabă, leguminoasele și alternativele pe bază de plante, poate contribui la o dietă echilibrată și la rezultate mai bune pentru sănătate.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?