Condimentele pe care le utilizezi zilnic, vezi cum îți afectează sănătatea
Condimentele care adaugă savoare mâncării, spun specialiștii, au și efect asupra sănătății. Cu toate că nu înlocuiesc medicamentele, efectele lor benefice au fost cunoscute încă din antichitat...
Condimentele sunt nelipsite în bucătăria din lumea întreagă. Nu doar că îmbunătățesc gustul mâncării, dar au și efecte asupra sănătății. Multe cercetări recente au arătat efectele benefice ale condimentelor asupra sănătății, potrivit medindia.net.
Ba, mai mult, condimentele încă mai sunt folosite ca remedii alternative în diferite afecțiuni, precum răceli, dureri de dinți sau de cap, de gât etc.
Piperul negru este considerat „regele condimentelor”. Este cel mai utilizat condiment, dar are și proprietăți curative. Ajută în constipație, diaree, indigestie, probleme ale ficatului, gangrene, insomnie, mușcături de insecte, abcese orale, arsuri cauzate de soare sau probleme dentare.
Piperul negru are capacitatea de a îmbunătăți funcția tractului digestiv, stimulează secreția sucurilor gastrice din stomac și oprește dezvoltarea bacteriilor dăunătoare din stomac și tractul intestinal.
Turmericul este adesea folosit ca pudră. Cercetările arată că turmericul este un excelent antioxidant, antiinflamator și are proprietatea de a scădea colesterolul. De asemenea, turmericul aplicat pe răni sau arsuri ajută la vindecarea pielii afectate. Are potențial antitumoral.
Cuișoarele au fost folosite în medicina chineză din antichitate. Sunt o sursă bogată de antioxidanți. Uleiul din extract de cuișoare este utilizat pentru reducerea durerilor de dinți. De asemenea, se crede că au efect antibacterian, antiperspirant și antiseptic, dar și în tratrea infecțiilor fungice și bacteriene.
Scorțișoara este, de asemenea, un condiment comun. Are efectul de a regla glicemia, ceea ce o face utilă celor ce suferă de diabet de tip 2. Unele studii arată că are efect în combaterea ciupercilor precum Candida.
Un studiu realizat în Copenhaga a demonstrat că scorțișoara în combinație cu mierea, luată în fiecare dimineață poate ușura durerile de artrită. De asemenea, este benefică împotriva Helicobacter Pylori, bacteria care produce ulcerul gastric. Are potențial în tratarea infecțiilor dentare, urinare, bolile de inimă, constipație.
Ardeiul iute, cunoscut pentru aroma și iuțeala sa, este o sursă bună de vitamina C și caroten. Ardeii iuți sunt celebri pentru capacitatea lor de a stimula digestia, pofta de mâcnare și de a îmbunătăți circulația sângelui. Asigură, de asemenea, căldură corpului, motiv pentru care este folosit de șerpași atunci când urcă pe munți înalți.
Are efect benefic în calmarea durerilor, inflamațiilor, boli cardiovasculare, răceala și gripă, menținerea greutății corporale și prevenirea cancerului.
Usturoiul este cel mai important ingredient din bucătăria din lumea întreagă. Este un important ingredient ce era folosit în medicina chinezească antică, încă cu 3.000 de ani BC. Este utilizat în curățirea sistemulu digestiv și îmbunătățirea imunității. Are potențial în vindecarea rănilor foarte repede. Unele dovezi indică faptul că a fost folosit în Primul Război Mondial pentru a ține sub control infecțiile răniților.
Studiile actuale indică faptul că usturoiul este de ajutor în scăderea tensiunii arteriale și în alte probleme cardiovasculare. Crește densitatea lipoproteinelor și reduce nivelul colesterolului rău. Studii realizate în China au arătat că are proprietăți anticancerigene.
Ghimbirul era folosit ca remediu împotriva durerilor de gât și a răcelilor încă din antichitate. Este utilizat pentru a reduce stresul, oboseala și durerile de cap. Este un antihistaminic, are proprietăți de a calma alergiile. Reduce senzațiile de greață, în special stările de rău de mișcare. Are, de asemenea, capacitatea de a reduce efectele secundare ale chimioterapiei. Este antiinflamator și poate reduce durerile de artrită sau musculare. Grecii antici îl foloseau pentru îmbunătățirea digestiei. Conține enzime specifice care sunt catalizatori ai proteinelor din alimente. S-a dovedit că scade colesterolul rău și împiedică formarea de cheaguri de sânge.
-
Suplimentul care combate anemia fără efecte digestive neplăcute27.10.2025, 15:42
-
-
-
Creierul decide dacă mâncarea e sănătoasă sau gustoasă27.10.2025, 12:56
-
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
